Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes iedzīvotājus aicina pāriet uz tiešajiem norēķiniem par komunālajiem pakalpojumiem

Šobrīd Alūksnē daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās rēķinu apmaksa par siltumenerģiju, ūdensapgādi un atkritumu apsaimniekošanu notiek pēc novecojušas  kārtības - ar starpnieka palīdzību. Bet, saskaņā ar grozījumiem “Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā”, kopš 2015. gada 1. oktobra daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja izvēlēties, kā veikt norēķinus par sabiedriskajiem pakalpojumiem - maksāt ar pārvaldnieka starpniecību, vai tieši sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam. Lai sakārtotu norēķinu sistēmu atbilstoši likumam un izvairītos no lieka birokrātiskā sloga, Alūksnes komunālo pakalpojumu sniedzēji AS “Simone”, SIA “Rūpe” un novada atkritumu apsaimniekotājs SIA “Pilsētvides serviss” aicina iedzīvotājus izmantot vieglāku un ērtāku maksājumu veikšanas sistēmu, pārejot uz tiešajiem norēķiniem, informē Pilsētvides servisa, sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Ribkina.

Ko nozīmē tiešie norēķini?
Šobrīd Alūksnes novadā norēķini par daudzdzīvokļu māju komunālajiem pakalpojumiem - ūdensapgādi, siltumapgādi un sadzīves atkritumu izvešanu - notiek ar pārvaldnieka SIA “Alūksnes nami” starpniecību. Tas nozīmē, ka namu apsaimniekotājs iekasē no dzīvokļu īpašniekiem naudu par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem un pārskaita to pakalpojuma sniedzējiem. Tiešo maksājumu sistēma izslēdz starpnieka esamību un ļauj patērētājiem apmaksāt rēķinus, ieskaitot naudu tieši pakalpojuma sniedzējam.

Kāpēc pāriet uz tiešajiem norēķiniem?
Tiešo maksājumu sistēma ievērojami atvieglos patērētāja un pakalpojumu sniedzēja savstarpējo sadarbību. Pirmkārt, rēķinu apmaksas mehānisms būs pilnībā caurspīdīgs - patērētājs varēs sekot līdzi rēķinu apmaksai, kontrolēt rēķinos samaksāto naudas plūsmu un parādsaistības, kā arī būt pārliecināts, ka nauda pilnā apmērā nonāks pie tiešā pakalpojuma sniedzēja.  Otrkārt, domstarpību, jautājumu un jebkādu problēmsituāciju rašanās, kas skar norēķinus, patērētājs varēs vērsties tieši pie pakalpojuma sniedzēja, kas būs ātrāk, ērtāk un bez liekas birokrātijas. Turklāt, slēdzot līgumu par pāreju uz tiešajiem norēķiniem, piemēram, ar SIA “Pilsētvides serviss”, vienlaicīgi būs iespēja vienuviet noslēgt līgumu arī ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzēju SIA “Rūpe” un otrādi.

Kā pāriet uz tiešajiem norēķiniem?
Lai pārietu uz tiešo norēķinu sistēmu, par to jālemj daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku vairākumam mājas iedzīvotāju kopsapulcē vai veicot aptauju. Pieņemot šādu lēmumu, sava griba divu nedēļu laikā rakstveidā jāpauž namu pārvaldniekam un komunālā pakalpojuma sniedzējam. Pēc tam dzīvokļu īpašniekiem ir jānoslēdz līgums ar pakalpojumu sniedzēju, tam pilnvarojot vienu personu, kas var būt gan mājas pārvaldnieks, gan arī cita uzticības persona (šāds pilnvarojums ir jāietver dzīvokļu īpašnieku lēmumā).
SVARĪGI: katrs iedzīvotājs saņems personificētu rēķinu par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem un patstāvīgi norēķināsies par tiem ar attiecīgo pakalpojuma sniedzēju.

Alūksnes komunālo pakalpojumu sniedzēji SIA “Pilsētvides serviss”, Alūksnes siltumenerģijas uzņēmums AS “Simone” un ūdens apgādes kompānija SIA “Rūpe” aicina novada daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekus līdz 2019. gada 2. janvārim pieņemt lēmumu un noslēgt līgumus par pāreju uz tiešo norēķinu sistēmu, min O. Ribkina.

Kategorijas