Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Nord Ost” izvērtē sezonu

Agita Auziņa

2009. gada 16. novembris 07:19

1158

Neiegūst kāroto klubu kausu, bet priecājas par Eiropas čempiona titulu

Alūksnes ūdens motosporta klubs “Nord Ost” ir noslēdzis savu aktīvo sezonu. Tā sākās 23.maijā ar sacensībām Ungārijā un noslēdzas 27.septembrī ar startiem Polijā. Šis gads ūdens motosportistiem ir bijis veiksmīgs, visa kluba pastāvēšanas laikā sasniegti visaugstākie rezultāti.

Par veiksmē, neveiksmē un plāniem nākošajai sezonai ceturtdien preses konferencē stāstīja kluba valde un paši piloti – valdes loceklis Armands Musts, jauniešu klases braucēji Ivo Egle un Dāvis Kaminskis, RN2000 klases braucējs Normunds Sniķeris, S550 braucējs Reinis Musts, vecmeistari Gatis Sniķeris un Gints Rozenbergs. Tikšanās reizē piedalījās arī Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un Sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, kultūras darba speciāliste Iveta Kovtuņenko un sporta darba organizators Vilnis Veļķeris. Viņi ne vien priecājas par sportistu panākumiem, bet ieklausījās problēmās un sprieda par iespējamajiem risinājumiem.

Visnozīmīgākais gads

“Alūksnē ūdens motosporta vēsture aizsākusies 1958.gadā un tieši šis gads ir bijis visnozīmīgākais rezultātu ziņā. Tāds tituls kā Eiropas čempions jauniešu klasē, ko izcīnīja Ivo Egle, līdz šim brīdim Alūksnes pusē nav bijis un diez vai arī tik drīz atkal būs. Izcīnīt ir viena lieta, bet noturēt šo godalgu ir pavisam kas cits,” stāsta A.Musts. Viss klubs par Ivo sasniegumu ir priecīgs. “Viņš to bija pelnījis! Noticēt saviem spēkiem līdz galam, sagatavot tehniku kā to prasa noteikumi nav ne viegli, ne lēti Visam klubam šī bija svarīga uzvara,” atzīsts A.Musts un neslēpj rūgtumu, ka nav izpildījuši sezonas sākumā uzstādīto mērķi. “Sezona plānā mums bija ieskicēta savādāka, sākotnēji mēs izgājām uz mērķi, ka aktīvi cīnāmies par Latvijas klubu kausa trijnieku, bet šis uzstādītais mērķis nepiepildījās. Aktīvi sezonu aizvadīja četri mūsu piloti, kopā piedaloties 15 sacensībās dažādās Eiropas valstīs Polijā, Igaunijā, Ungārijā, Anglijā un saprotams tepat Latvijā. No Anglijas atceļoja visvērtīgākā balva – Eiropas čempiona tituls,” stāsta A.Musts.

Bez neveiksmēm neiztiek

Sezonas laikā “Nord Ost” klubs Latvijas čempionātā izcīnīja 11 medaļas, pērnajā gadā tās bija 8 medaļas, 2007.gadā 5 medaļas, 2006.gadā 3medaļas. “Līdz kārtotajai klubu balvai alūksniešus šķīra pavisam nedaudz – kādam no esošajiem sportistiem vajadzēja nobraukt par vienu vietu augstāk vai vienkārši kādam nobraukt vienu braucienu neatkarīgi no rezultāta,” stāsta G.Rozenbergs. Šā gada Latvijas čempions jauniešu klasē ir Ivo Egle, vicečempioni ir Reinis Musts un Normunds Sniķeris, bet Ivo Egle ir vicečempions Igaunijā.

Klubs sezonas laikā saskāries arī ar vairākām sāpīgām neveiksmēm. Jau maijā no pirmajām sacensībām izstājās T – 550 klases pilots Andis Čikulis, jo tika sabojāta laiva un tīri tehniski nevarēja šo laivu sagatavot tālāk visai sezonai. Bija cerība, kaO 350 klasē vecmeistars Edvīns Zālītis palīdzēs klubu kausā tikt pie punktiem, tomēr tehniku nevarējām sagatavot. Tehniskās problēmas vajāja arī R1000 klases pilotu Andri Mustu, kurš dzinēja problēmu dēļ zaudēja visu sezonu. Paldies tiek teiks veterāniem, mehāniķiem Kalvim Kliestam, Oskaram Ozolam, Gatim Sniķerim un citiem, kas ir gatavojuši pilotiem tehniku. “Ir no svara viņu darbs, viņu zināšanas, precizitāte,” saka A.Musts. Paldies tiek teiks arī Alūksnes pilsētās uzņēmējiem, kas finansiāli palīdzēja klubam un katram sportistam individuāli, īpašs paldies izskan SIA “Valdis” darbiniekiem un mehanizatoriem, kas sniedza ieguldījumu sacensību sagatavošanā Alūksnes ezerā.

Alūksnes sacensībās augstā līmeni

Gluži kā ar augstajiem rezultātiem tāpat alūksnieši lepojas ar augstā līmenī noorganizētajām sacensībām Alūksnes ezerā, kuru organizēšanā klubs iesaistījās pirmo reizi. “Sacensības Alūksnē nu jau tiek stādītas kā paraugs citiem un tā latiņa ar katru gadu tiek pacelta augstāk un augstāk. Pēc katriem mačiem Alūksnē, atsauksmes ir ļoti labas, komisārs Alūksnes sacensības novērtējis ar augstāko vērtējumu,” saka A.Musts. Te arī izskan paldies vārdi ilggadējai sacensību rīkotājai Ivetai Kovtuņeko un “Aljas” darbiniekam Jānim Sniķerim un bijušam “Aljas” vadītājam Igoram Zvejniekam. “Mums bija izcila strādāt griboša un varoša komanda. Ar katru gadu sacensības pilnveidojām, kas nebija viegli, bet darbs ir novērtēts,” saka I.Kovtuņenko.

Startēs arī nākošgad

“Lai kā arī nebūtu ar finansēm, ziemā gatavosimies jaunajai sezonai – gatavosim gan laivu korpusus, kas ir gana daudz cietuši, gatavosim arī dzinējus, kas jau izsmēluši savus resursus. Šajā sezonā neiepildīto uzdevumu par klubu kausu ceram piepildīt nākošajā sezonā,” stāsta A.Musts. Tāpat arī klubs savai komandai cer piesaistīt jaunus sportistus. “Ivo nākošgad paliek 16 gadi, kas nozīmē, ka beigs startēt jauniešu klasē. Jauniešu klasē mūsu klubam trūks braucēju, tāpēc aicinām 10 – 12 gadīgus puišus vai spēcīgas meitenes izvērtēt savas spējas un pievienoties mūsu komandai,” pauž A.Musts.

“Plecu pie pleca esam kopā ar igauņiem un neformālās sarunas esam runājuši par to, ka nākošgad veidosim Latvijas – Igaunijas kopīgos mačus, jo tā būtu arī finansiāli izdevīgāk. Sacensības būtu kvalitatīvākās, jo dalībnieku skaits būtu lielāks, tad arī skatītāju interese būtu lielāka. Ir interesanti skatīties sacensību, kur cīnās astoņas, desmit un vairāk laivas, nevis tikai trīs braucēji. Tā ir aizrautīga sacensība, tā ir intriga,” stāsta A.Musts.

Kategorijas