Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā izsargāties no cūku gripas?

2009. gada 13. novembris 14:36

1298

Roberts Zeltiņš, Malienas pagasta zemnieku saimniecības “Ziemeļi” īpašnieks:
Labākā profilakse - ķiploks
Anita Muižniece, ģimenes ārste:
Maskas nepasargā no infekcijas
Zaiga Raipale, aptiekas “Viola” vadītāja:
Aptiekā izpērk medikamentus

Roberts Zeltiņš, Malienas pagasta zemnieku saimniecības “Ziemeļi” īpašniek:

- Ķiploks vislabāk spēj pasargāt no saslimšanas. Katru rītu apēdu pa daiviņai. Ja ir jāiet sabiedrībā, tad daiviņu norij veselu un uzdzer ūdeni vai tēju. Veselības mācības seminārā slavēja timiānu. Timiāna tēja esot spēcīgs aizsardzības līdzeklis pret inficēšanos. Mēra laikā zagļi aplējuši timiānu ar eļļu. Ar to viņi iezieduši seju un rokas, lai nesaslimtu, izlaupot tukšās mājas, kurās cilvēki miruši no šīs drausmīgās slimības. Tas nozīmē, ka šāda eļļa pret cūku gripu var droši pasargāt.

Imunitātei var dzert salvijas tēju. To gan nedrīkst dzert daudz, jo tā ir stipra. Es tagad gatavoju tēju no kalmes saknes, kas ir antiseptisks līdzeklis, lupstāja, zeltsaknes un mārdadža sēklām. Ja darbs ir sēdošs, tad iesaku ik pa laikam svaigā gaisā izvēdināt plaušas. To var darīt brīvajos brīžos. Domāju, ka pilnīgi nevajadzīga ir ažiotāža par vakcinēšanos pret gripu. Ja kāds ir jau inficējies, tad vakcīna viņa saslimšanu var tikai pastiprināt.

Anita Muižniece, ģimenes ārste:

Manuprāt, pagaidām satraukumam nav pamata, jo saslimstība ar cūku gripu Latvijā nav augsta. Turklāt nav informācijas, ka kāds būtu saslimis Alūksnes vai Apes novadā. Šobrīd galvenie ir profilakses pasākumi. Katram tie var būt citādi: ārstniecības augu tējas, ķiploki, C vitamīns, dažādi homeopātiskie līdzekļi, kurus var iegādāties aptiekās. Uzskatu, ka sejas maskām kā aizsardzības līdzeklim nav lielas jēgas. Marles maska nespēj aizturēt pilienveida infekcijas izplatību. Pieredze liecina, ka maksu nēsāšana nav apturējusi ne putnu gripas, ne parastās gripas izplatību. Kaut cik aizsargāt maska spēj tikai tad, ja to maina ik pēc divām stundām. Pagaidām vakcīnas pret cūku gripu nav. Tās ir tikai pret sezonālo gripu, kuras nepasargās pret H1N1 vīrusu. Kad vakcīna parādīsies, tad vakcinēties vajadzētu riska grupu iedzīvotājiem. Protams, nevar apgalvot, ka tas noteikti pasargās no saslimšanas ar cūku gripu.

Zaiga Raipale, aptiekas “Viola” vadītāja:

Šobrīd gandrīz visi gripas profilaksei lietojamie medikamenti un homeopātiskie līdzekļi ir izpirkti. Turklāt arī noliktavās trūkst masku un atsevišķu medikamentu, taču pēc pāris dienām tie atkal būs nopērkami. “Remantadīns” ir, bet to cūku gripas profilaksei nerekomendē. Ir arī “Aflubīns”, “Oscilokokīns”, C vitamīns, ehinācijas ekstrakts, bet nav reklamētā recepšu medikamenta. Es to nesaukšu vārdā, jo nevajadzētu reklamēt. Nezinu, kur cilvēki ir saklausījušies par to. To var izrakstīt tikai ārsts. “Teraflū” nav profilakses medikaments. To lieto tad, kad jau ir parādījušies gripas simptomi. Diemžēl to jauc ar minēto recepšu medikamentu. Diemzēl saceltā ažiotāža ir nobiedējusi cilvēkus, tāpēc viņi iztukšo zāļu krājumus. Alūksnē vēl gripas nav, bet, protams, būs. Masku vajadzētu lietot saslimušajam, kad tas dodas ārpus mājas, lai pilienveida infekciju neizplatītu apkārtējā vidē. Ja mājās ir gripas slimnieks, tad viņu nepieciešams izolēt atsevišķa telpā.

Kategorijas