Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Prasa noteikt 5% PVN zālēm un medikamentiem

Loreta Jargane

2018. gada 14. decembris 11:38

40

Sabiedrības iniciatīvu platformā ManaBalss.lv ir sākta parakstu vākšana Saeimā iesniedzamam ierosinājumam noteikt samazinātu PVN zālēm un medikamentiem 5% apmērā, ziņo inciatīvu platforma ManaBalss.lv

«Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem starp daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Mēs aicinām Saeimu un Veselības ministriju samazināt PVN likmi zālēm līdz 5%,» teikts Arņa Bedikera sāktajā iniciatīvā.

«Latvijā zāles ir krietni dārgākas, nekā abās blakus Baltijas valstīs. Daudziem iedzīvotājiem aizbraukt uz Lietuvu un tur iegādāties zāles ir izdevīgāk, nekā pie mums, Latvijā. Daļa Latvijas iedzīvotāju zāles nevar atļauties iegādāties to dārgo izmaksu dēļ. Tas palielina saslimšanas ilgumu, novārdzina pacienta veselību, palielina NMPD izsaukumu un slimnīcās ievietoto pacientu skaitu,» argumentē autors. Viņš norāda, ka «ārstēšana ar ielaistu diagnozi izmaksā krietni vairāk, un to apmaksā valsts. Zāļu cenu atšķirības ir redzamas arī starp mazajām aptiekām un aptieku ķēdēm.»

Izrietošs ir autoru un iniciatīvas atbalstītāju lūgums «mainīt likumdošanu un zāļu cenu politiku, padarot tās pieejamas visiem Latvijas iedzīvotājiem un lai zāļu cenu politika tik ļoti neatšķiras ar Baltijas kaimiņu valstīm.»

Tā iznākumā sabiedrībai Latvijā būs pieejamākas zāles, kā arī iedzīvotāji «varēs laikus rūpēties par veselību. Nebūs ielaistu diagnožu un sadārdzinātu pašu pacientu un valsts veselības aprūpes izmaksu.»

Kategorijas