Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Liepnas vidusskolu reorganizēs par pamatskolu

Līga Vīksna

2018. gada 27. decembris 13:13

509

Alūksnes novada pašvaldība reorganizēs Liepnas vidusskolu – no 2019.gada 1.augusta tā pārtaps par Liepnas pamatskolu.
Liepnas vidusskola ir Alūksnes novada pašvaldības iestāde. Liepnas vidusskolas direktore Liene Stabinge norāda, ka jau pirms vairākiem gadiem pašvaldībā skatīja jautājumu par Liepnas vidusskolas nākotni.

Nav 10. un 11.klases
“Toreiz bija situācija, ka jāuzņem 10.klase - vecāki ļoti vēlējās un iestājās par to, lai Liepnā būtu vidusskola. Šobrīd ir pienācis mirklis, ka toreizējā 10.klase 2019.gada pavasarī absolvēs 12.klasi.  Kā jau to prognozēja gan pašvaldība, gan Liepnas vidusskolas vadība, tad skolēnu skaits Liepnas vidusskolā samazinās. Šobrīd mums 11. un 10.klasē bērni nemācās. Pērn Liepnas vidusskolas 9.klasi absolvēja 13 audzēkņi, no kuriem puse izvēlējās mācības turpināt dažādās profesionāli tehniskajās skolās, lai iegūtu arodu, otra puse – vidējās izglītības iestādēs Alūksnē vai citviet. Šogad Liepnas vidusskolā 9.klasē ir divi skolēni, kuri būtu potenciālie 10.klases skolēni. Sarunās ar viņiem secinām, ka arī viņi pavasarī pēc 9.klases absolvēšanas, visticamāk, izvēlēsies profesionālā virziena izglītības iestādes,” stāsta L.Stabinge.
Objektīvs skatījums
Vērojama tendence, ka Liepnas pagasta jaunieši labprātāk izvēlas pēc 9.klases absolvēšanas apgūt kādu arodu, bet uz vidējās izglītības iestādēm iet mācīties tie, kuri vēl nav izlēmuši, ko dzīvē darīt. Paredzams, ka nākamgad Liepnā 9.klasē būs desmit skolēni, aiznākamgad – atkal tikai divi, tad atkal desmit.
“Manuprāt, izvērtējot situāciju objektīvi un ņemot vērā, ka skolās būs jāievieš jaunais kompetenču izglītības modelis, tad nevaram sasniegt tos Ministru kabineta nosacījumus, kādi noteikti vidusskolas posmam. Piemēram, nevarēsim nodrošināt attiecīgos pedagogus, ja būs padziļinātā līmenī jāmāca filozofija un psiholoģija. Ir pedagogs, kurš ir tiesīgs šos priekšmetus mācīt pamatlīmenī, bet ne padziļināti,” saka skolas direktore.

Pirmsskolas grupa paliks
L.Stabinge uzsver, ka par šo jautājumu jau ir vairākkārt diskutēts arī Liepnas vidusskolas padomē kopā ar vecākiem, skolotājiem. “No sabiedrības izjūtam sapratni par šo situāciju un lēmumu, jo pie šīs domas liepnieši pieraduši jau trīs gadu laikā, jo jau tik ilgi cilvēkiem to skaidrojam. Uzskatu, ka Liepnā var palikt laba pamatskola, un uz to mēs arī koncentrējamies, jo varam to nodrošināt,” atzīst L.Stabinge.
Aprīlī Liepnas vidusskolai gaidāma akreditācija. Uzsākot reorganizācijas procesu, var akreditāciju atlikt uz vēlāku laiku, jo akreditēt izglītības iestādi uz diviem mēnešiem kā vidusskolu būtu lieka naudas tērēšana.
Pie Liepnas vidusskolas ir arī pirmsskolas grupa, ko šobrīd apmeklē 15 bērni. Pirmsskolas grupa paliks arī tad, kad reorganizēs skolu par pamatskolu.
Jautājums par Liepnas vidusskolas reorganizāciju tika skatīts decembra kultūras, izglītības un sporta jautājumu komitejas sēdē, galīgo lēmumu pieņēma šonedēļ Alūksnes novada domes decembra sēdē.


Kategorijas