Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Viens vaigs skaists, otrs - atbaidošs

Laura Felša

2018. gada 27. decembris 15:17

14277

No daudziem Alūksnes pilsētas viesiem bieži dzirdams atzinīgs viedoklis, cik ļoti Alūksne mainījusies pēdējo gadu laikā. Bet vai arī pašiem pilsētas iedzīvotājiem šķiet pievilcīgs, piemēram, pilsētas centrs? “Alūksnes Ziņu” redakcijā ir vērsušies lasītāji ar jautājumu par ēku fasāžu sakoptību Alūksnē un neizpratnē jautā, kāpēc vairākām ēkām sakopta tikai ielas puses fasāde, bet iekšpagalms atstāts novārtā? Tāpat arī jautā, vai šāda situācija drīkst būt un kad sakops arī iekšpagalmu pusi?

Jābūt kvalitatīvām fasādēm
Informācija Alūksnes novada pašvaldības mājaslapā internetā vēsta, ka visām ēku fasādēm jābūt kvalitatīvām, arhitektoniski izveidotām un pabeigtām. Patvaļīgs fasādes krāsojums vai fasādes apdares materiālu maiņa nav pieļaujama. Krāsošana ir jāveic saskaņā ar krāsu pasi fasādes krāsu risinājumam. Izvēlētajām krāsām un materiāliem jābūt kvalitatīviem. Ēkas fasāžu krāsošanu nevar uzsākt, pirms nav izstrādāta ēkas krāsu pase un saskaņota Alūksnes novada pašvaldības būvvaldē.
Pilsētvides ainavas vai ainaviski vērtīgās teritorijas uzturēšanas prasības ēku/būvju fasādēm un citām ārējām konstrukcijām paredz to uzturēšanu tādā tehniskā un vizuālā kārtībā, kas atbilst ēkas/būves arhitektoniskajam veidolam, nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo pilsētvides ainavu, netraucē uztvert kultūrvēsturiskos pieminekļus, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī kultūrvēsturisko vērtību kopuma radīto noskaņu.
“Ja ēku sakoptība neatbilst saistošajiem noteikumiem, ēkai piešķir attiecīgu statusu, piemēram, degradējošu. Tad īpašums tiek nodots pašvaldībā nodokļu paaugstinātās likmes piemērošanai,” informē Alūksnes novada pašvaldības būvvaldes vadītāja arhitekte Sandra Smildziņa.

Izbrīns par iedzīvotāju
interesi
Ir dažas ēkas, kuru stāvoklis drīzumā var apdraudēt apkārtējo drošību. “Ja ēkas stāvoklis nopietni apdraud apkārtējos, būvvalde to apseko, sagatavo atzinumu, vēršas pie īpašnieka, norāda veicamos darbus un dod termiņu, kādā viss būtu jāizdara. Ja ēkas īpašnieks tomēr neņem vērā brīdinājumus, tad pašvaldībai ir jāiejaucas procesā un jānovērš būves bīstamība,” stāsta S.Smildziņa.
Viena no ēkām, kuras vizuālais tēls ir nesimpātisks, atrodas pašā pilsētas centrā - Pils ielā 27. Ēkas pārvaldnieks Ainārs Žukurs laikrakstam “Alūksnes Ziņas” stāsta, ka šo ēku plānots atremontēt. “2019.gada pavasarī tur tiks uzsākti remontdarbi. Aptuveni aprīlī sāksies fasādes sakārtošana – trīs mēnešu laikā šim īpašumam būs jābūt saremontētam,” sola A.Žukurs, kurš bija izbrīnīts, ka iedzīvotāji izrāda interesi šādā jautājumā. Par ēku, kurā atrodas viesnīca “Ierullē”, viņš izsakās atzinīgi, jo tās fasāde ir glīti sakopta. “Ja runājam par ēkas iekšpagalmu, tad, cik manos spēkos, esmu to sakopis. Blakus esošās mājas īpašnieks veic remontdarbus, līdz ar to pagalma pusē varētu būt kādas nekārtības, kuras noteikti tiks novērstas,” stāsta A.Žukurs.

Būvvalde nepieļauj daļēju sakoptību
Būvvaldes darbības mērķis ir nodrošināt būvniecības procesa tiesiskumu, vides arhitektonisko kvalitāti, vides pieejamību, dabas resursu racionālu izmantošanu pašvaldības administratīvajā teritorijā, atbilstoši tās attīstības plānam, teritorijas plānojumam, spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un apbūves noteikumiem. Ar visiem šiem noteikumiem un prasībām var iepazīties Alūksnes novada teritorijas, būvju un apstādījumu kopšanas un uzturēšanas noteikumos. “Netiek pieļauts gadījums, kad ēka ir sakopta tikai no ārpuses. Jebkuras ēkas sakārtošanai tiek izstrādāta būvniecības dokumentācija, ēka jāsakārto pilnīgi visa. Tas, protams, ir dārgs process, tāpēc kāds noteikti sāk remontu ar ielas pusi, bet pēc laika veic ēkas sakārtošanu arī no pagalma puses,” uzsver S.Smildziņa un piebilst, ka tas ir laikietilpīgs process, kas nenotiek uzreiz.
Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis uzsver, ka nevajadzētu būt tā, ka sakopta ir tikai viena ēkas puse: “Ja būvvaldē tiek iesniegta tehniskā dokumentācija par fasādes atjaunošanu, tad būvvalde nekad nepieļaus tādu risinājumu, kad sakopta tikai daļa īpašuma.”

Īpašnieks pats atbild
Ēkā Alūksnē, Pils ielā 60, kur atrodas arī ziedu veikals “Flora” un datorsalons, ir novērojama ēkas nesakoptība no pagalma un sānu puses, jo fasāde ir atjaunota tikai no ielas puses un viena sāna. Nevar nepiekrist lasītājiem, ka skats no malas ir ļoti nesimpātisks.
“Tehniskā dokumentācija ir iesniegta būvvaldē, ir noteikts termiņš, līdz kuram šī dokumentācija ir derīga. Tā nav Alūksnes novada pašvaldības ēka, bet gan privātīpašums, kas pieder dzīvokļu īpašniekiem. Šī ēka tiks sakopta noteiktā laika periodā. Nav pieļaujams, ka kāda no ēkas pusēm ir tik sliktā stāvoklī,” informē I.Berkulis.
Alūksnes novada pašvaldības būvvaldes vadītāja iesaka visiem atbildīgi izturēties pret savu īpašumu. “Par ēkas stāvokli ir atbildīgs pats īpašnieks. Nevajadzētu gaidīt, kamēr ierodas būvvalde ar saviem norādījumiem,” rosina S.Smildziņa.
Arī I.Berkulis uzsver, ka ēkām ir jābūt sakoptām vienmēr.

Efektīgais nodokļu sods
Lai rosinātu ēku sakārtotību, Alūksnes novada pašvaldībai ir izstrādāts “instruments”. “Ja būvvalde izvērtējusi, ka konkrētā ēka ir degradējoša vai bīstama garāmgājējiem, tiek piespriesta nekustamā īpašuma nodokļa dubultošana trīs procentu apmērā. Tiek brīdināti īpašnieki, noteikts termiņš, bet, ja kļūda netiek novērsta, ēkas īpašniekam ir jāmaksā šis dubultais nodoklis no kadastrālās īpašuma vērtības,” stāsta I.Berkulis. Viņš atzīst, ka šāds scenārijs liek ēku īpašniekiem sarosīties. “Ir gadījumi, ka pēc šāda soda īpašnieki sāk atjaunot fasādes, jo dubultā nodokļa maksa nevienam ēku īpašniekam nav izdevīga,” uzsver I.Berkulis. Līdz šim gan neviens naudas sods vēl neesot piemērots, jo pagaidām ļoti efektīvi darbojas šī nekustamā īpašuma nodokļa dubultošana trīs procentu apmērā.
Alūksnes novada teritorijas, būvju un apstādījumu kopšanas un uzturēšanas noteikumos uzsvērts
• Būvvaldes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā viena mēneša laikā no tā paziņošanas dienas.
• Kontrolēt saistošo noteikumu izpildi, fiksēt pārkāpumus, veikt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā, sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus atbilstoši savai kompetencei ir tiesīgas būvvaldes un Alūksnes novada pašvaldības policijas amatpersonas.
• Saistošo noteikumu 13.punktā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā minēto amatpersonu sastādītos administratīvā pārkāpuma protokolus izskata un lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā pieņem Alūksnes novada pašvaldības Administratīvā komisija.
• Par saistošo noteikumu prasību neievērošanu: izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu: fiziskām personām - no 5 līdz 200 eiro, juridiskām personām - no 30 līdz 1000 eiro. Ja pārkāpums ir izdarīts atkārtoti gada laikā, uzliek naudas sodu: fiziskām personām - no 15 līdz 350 eiro, juridiskām personām - no 100 līdz 1400 eiro.

— Teksts un foto: Laura Felša

* Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Kategorijas