Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina uz tikšanos ar rakstnieku Aivaru Kļavi

Sandra Apine

2019. gada 7. janvāris 18:36

54

16. janvārī pulksten 12.00 Alūksnes pilsētas bibliotēka, realizējot Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīto projektu “Galvenajā lomā - rakstnieks”, aicina uz sarunu ar rakstnieku Aivaru Kļavi.


Alūksnes pilsētas bibliotēkas direktore Iveta Ozoliņa informē, ka šī būs iespēja tikties ar latviešu rakstnieku un žurnālistu, stāstu, romānu, kā arī daudzu publikāciju autoru, kurš literatūrā ienāca 20. gadsimta 70. gados ar stāstu krājumu “Kafejnīcā zagtas karotītes”, ko sarakstīja drīz pēc vidusskolas beigšanas.


“Tas bija mēģinājums pirmo reizi latviešu padomju literatūrā atveidot jauna cilvēka reālo pasaules skatījumu,” iepazīstina I. Ozoliņa. Sekoja vairākas līdzīgā intonācijā ieturētas stāstu un aprakstu grāmatas, tostarp īpaši iezīmīgs bija garstāsts “Es saucu, lai atsauktos” un stāstu krājums “Mans nams”. 1987. – 1991. gados rakstnieks ieņēma žurnāla “Avots” galvenā redaktora posteni. “Žurnālam piederēja svarīga loma Atmodas laika intelektuālā klimata veidošanā un tas kļuva par platformu, kurā debitēja jaunā autoru paaudze,” stāsta I. Ozoliņa.


Par īpaši nozīmīgu pavērsienu rakstnieka daiļradē kļuva četru vēsturisko romānu cikls “Viņpus vārtiem”, par kuru rakstnieks 2012. gadā saņēma Baltijas Asamblejas balvu. Tie ir saistoši romāni par latviešu tautas ceļu, sākot ar 11. gadsimtu, padziļināti pievēršoties 18., 19. un 20. gadsimta notikumiem, koncentrējot to visu vienā konkrētā vietā - bijušajā Adiamindē (tagadējā Skultē) un tās apkārtnē. Tetraloģijā „Viņpus vārtiem” ar latviešu literatūrā līdz šim nebijušu vērienu atainota Latvijas vēsture triju gadsimtu garumā.


2016. gadā dienas gaismu ieraudzīja romāns “Likvidētie autobusi”. Tas ir vēstījums par vienu no daudzajiem ciemiem, kuri pazuda no Latvijas kartes šīs desmitgades sākumā. Realitāte, ar kuru saskaras romāna varoņi, viņu savstarpējās attiecības, kaislības, traģēdijas, cerības un bezcerība, vēlme izdzīvot par katru cenu un apziņa, ka tie nevienam vairs nav vajadzīgi – viss ir spilgti un patiesi atspoguļots šajā romānā. Tas ir arī stāsts par šodienas septiņdesmit un sešdesmitgadniekiem - par paaudzi, kurai nācās dzīvot divos pilnīgi atšķirīgos laikmetos un kurai bija būtiska loma valsts neatkarības atgūšanā. Kā viņi jūtas pašlaik šajos no kartes pazudušajos ciemos ar bērniem un mazbērniem Vācijā, Īrijā un Lielbritānijā.”

“Latviešu rakstnieki pēdējā laikā lasītāju lutina ar vēsturiskiem romāniem, ielūkojoties nesenajā mūsu valsts pagātnē, taču jau labu laiku neviens autors nav ķēries pie senu un vissenāko laiku portretējuma. Šo tukšumu apņēmies aizpildīt Aivars Kļavis ar triloģiju “Ceļš uz Nezināmo zemi”. Tas ir piedzīvojumu romāns jauniešiem par senbaltu vēsturi laikposmā pirms vairākiem tūkstošiem gadu, kad vēl tikai veidojās mūsdienu civilizācijas un kultūras,” ieinteresē I. Ozoliņa.

Kategorijas