Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes jaunums – “runājoša” laterna

Teksts un foto: Līga Vīksna

2019. gada 10. janvāris 08:00

393

Alūksnes muižas parkā ieviests vēl viens jauninājums – “runājoša” laterna un interaktīva projekcija Fītinghofu dzimtas mauzolejā. Ikviens parka apmeklētājs informāciju, ko tie vēsta, var dzirdēt piecās valodās.

 Viena no parka laternām – norādes zīmēm pirms mauzoleja - ir aprīkota ar audioierakstu. Tas ir kā kluss stāsts, kas izskan čukstus trīs valodās - latviešu, angļu un krievu - aicinot doties tālāk un izzināt, ko varētu pastāstīt mauzolejs. Diennakts tumšajā laikā šī laterna ir izgaismota. Savukārt mauzolejā ir ierīkota interaktivitāte, kuras tekstu var atskaņot četrās valodās – igauņu, lietuviešu, angļu un krievu, nospiežot attiecīgo izvēles pogu, kā arī latviešu valodā. Klausoties tekstu, līdztekus caur vārtiem var vērot arī interaktīvu projekciju mauzoleja sienas iekšpusē.

Laternas klusais stāsts
  “Interaktivitāte mauzolejā vērojama un klausāma no pulksten 10.00 rītā līdz 22.00 vakarā. Tā īsi stāsta gan par Fītinghofu dzimtu, gan noskaņo dažādām pārdomām. Šobrīd interaktīvitātei ieprogrammēts šāds laika intervāls, bet to varam mainīt pēc vajadzības. Diennakts tumšajā laikā mauzolejs nav izgaismots, bet ir izgaismotas laternas, kas vijas līdz mauzolejam,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere.

Kopējās interaktīvās ekspozīcijas izmaksas ir 37 952,55 euro (bez PVN). To veidoja dizaina birojs  “H2E” – uzņēmums, kas Alūksnē veidojis arī Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa ekspozīciju, ko atklāja rudenī, un kas ir Alūksnes pilsētas vizuālās identitātes izstrādātāji. Tekstu, kas dzirdams mauzoleja interaktīvajā ekspozīcijā, latviešu valodā ierunājis aktieris Uldis Dumpis.
Parka attīstība turpināsies
 

S. Adlere atklāj, ka Alūksnes muižas parka labiekārtošana turpināsies. Pašlaik jau tiek izstrādāti būvprojekti nākamajām iecerēm – lai atjaunotu Ķīniešu paviljonu, kas dabā šodien vairs nav saglabājies, restaurētu Eola templi, tiltiņus.
“Alūksnes parka attīstība nebeidzas. Ar arhitektu Laimoni Šmitu pašvaldība vēlas turpināt sadarbību, lai viņš veiktu nākamos projektēšanas darbus un Alūksnes muižas parkā mēs varētu atjaunot arī vēl citas zudušās vērtības, gūstot saskaņojumus Nacionālajā Kultūras Mantojuma pārvaldē. Esam diskutējuši arī par to, ka atjaunotajā Pomonas templī varbūt vajag atveidot un izvietot Pomonas skulptūru. Ieceru vēl ir daudz, lai Alūksnes muižas parku turpinātu attīstīt,” saka S. Adlere. 

Restaurēs Dienvidu torni
 Alūksnes muižas parkā interaktivitātes radīšana mauzolejā bija apjomīgā projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” pēdējā ieviestā aktivitāte, tomēr minētais projekts Alūksnē vēl nav noslēdzies – notiek darbi Dienvidu tornī Pilssalā, lai torni pārbūvētu un izveidotu tur ekspozīciju. Projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” būtība ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus.
“Dienvidu tornī ir jāveic papildu darbi, ko neizdarot, nevarēs veikt torņa restaurācijas darbus. Dienvidu siena šobrīd ir nostiprināta un iekonservēta, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka tās nestspēja nav tik liela, lai uz tās varētu balstīt visu nākamo stāvu un vēl jumtu. Tādēļ jābalsta zemāk, veidojot koka konstrukcijas Dienvidu torņa iekšpusē, uz kurām balstīs arī jumtu. Tas arī veidos papildu izmaksas. Tomēr šā iemesla dēļ tiks samazināts plānotās ekspozīcijas apjoms – saturiski un kvalitātes ziņā ekspozīcija neko nezaudēs, mainīsies tikai izpildījums un iekārtojums,” stāsta S. Adlere. Tagad, ziemas periodā, jau tiek izgatavotas nepieciešamās koka konstrukcijas Dienvidu tornim.

Samazinās izmaksas ekspozīcijai
Alūksnes novada pašvaldībai kopējais finansējums projektā “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” ir 1 519 367,75 eiro. Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums ir 750 000 eiro, valsts budžeta dotācija ir 39 705,89 eiro, bet Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums ir 729 661,86 eiro.

Arī šis ir projekts, kur pašvaldības finansējuma daļa palielinājusies, salīdzinot ar sākotnēji iecerēto. Kopējais projekta sadārdzinājums Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējuma daļai tiek paredzēts ap 180 000 eiro. Pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite norāda – lielāko sadārdzinājumu veido tieši papildu darbi Dienvidu tornī, kā arī ekspozīcijas izveide. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidro – šovasar, veicot arheoloģiskos izrakumus Dienvidu tornī, atklājās, ka tornī ir bijis vēl viens stāvs pagraba daļā. “To iepriekš nekādi nevarēja paredzēt, pirms nebija veikti arheoloģiskie izrakumi,” saka A.Dukulis. Viņš arī rosina Dienvidu torņa ekspozīcijai paredzēto sākotnējo finansējumu, kas bija 300 000 eiro apmērā, samazināt, ņemot vērā jauno situāciju, ka jāveic izmaiņas torņa atjaunošanas procesā un jāizbūvē koka konstrukcijas no iekšpuses. Pašlaik pārējie deputāti to decembra finanšu komitejas sēdē ir akceptējuši ar norunu, ka par ekspozīcijas izmaksu samazināšanu vēl lems atsevišķi.



 

Kategorijas