Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dabas pieminekļa statusam izvirza Raganu klintis

Teksts un foto: Loreta Jargane

2019. gada 10. janvāris 11:46

259

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi
par aizsargājamiem ģeoloģiskajiem un ģeomorfoloģiskajiem dabas pieminekļiem”. Tie precizē dabas pieminekļu robežas un nosaukumus, aktualizē administratīvo iedalījumu, kā arī nosaka piecus jaunus dabas pieminekļus.

Dabas piemineklis – Raganu klintis
 Noteikumu projektā, ietverto piecu jauno dabas pieminekļu sastāvā, ierindojas arī Apes novada objekts -  Raganu klintis (Ape, 2,8 ha), kas ir lielākais devona Amatas svītas smilšakmeņu atsegums Apes novadā. Samērā nelielajā teritorijā atrodas pieci avoti, ietverot četras nišas, kā arī vairākus pazemes ūdeņus, kuri nonāk zemes virskārtā. Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode skaidro, ka lēmums par dabas pieminekļu sastāva papildināšanu Ministru kabinetā tiks pieņemts tuvāko divu nedēļu laikā.  Jāpiebilst, ka diemžēl aizsargājamā ģeoloģiskā un ģeomorfoloģisks dabas pieminekļa  stāvoklis tikai pasliktinās. “Problēmas ir vairāku gadu garumā, palēnām jau  sāk drupt daļa no iebraucamā ceļa  Apē. Esam centušies nožogot drūpošo daļu, lai neviens nevarētu piekļūt šai nedrošajai vietai, bet pavisam nesen pat nožogojumi bija jānoņem, jo drupšana turpinās.  Dažādi esam runājuši un domājuši par to, ko vajadzētu darīt, bet nespējam rast risinājumus, lai šo problēmu apturētu vai novērstu. Katrā ziņā nepārtraukti sekojam līdzi ceļa stāvoklim, piemēram, jau tagad pa šo ceļu smagais transports nevar pārvietoties, lai netiktu veicināta lielāka nogruvumu veidošanās. Smagākie transporta līdzekļi, kas pārvietojas pa šo ielu, kur atrodas Raganu klintis, ir tikai autobusi. Ja tiešām nogruvums turpinās brukt šādos tempos, tad iznākums būs skumjš,” skaidro Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts.

Iepazīt dabas bagātības
 VARAM valsts sekretārs Rinalds Muciņš skaidro, ka grozījumu mērķis ir precizēt pieminekļu robežas un aktualizēt administratīvo iedalījumu, lai dabas pieminekļu robežas valstī atbilstu mūsdienu ģeotelpisko datu prasībām, jo spēkā esošās shēmas ir novecojušas un robežas noteiktas, pamatojoties uz pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu kartogrāfiskā materiāla. Izstrādātais noteikumu projekts precizē 69 dabas pieminekļu robežas, 19 dabas pieminekļu nosaukumus kā arī nosaka piecus jaunus dabas pieminekļus, kas tādējādi ļaus sabiedrībai labāk iepazīt nacionālās dabas bagātības.”

Esošie dabas pieminekļi
  Latvijā kopš 2001. gada ir apzināti 178 ģeoloģiskie un ģeomorfoloģiskie dabas pieminekļi, no tiem  Apes pilsētā ar lauku teritoriju jau iekļauti: Apes dolomīta atsegums,  Grūbes dolomīta atsegums, Gaujienas pagastā: Gaujienas dolomīta atsegums, Kalamecu un Markuzu gravas, Virešu pagastā - Jaunžagatu krauja, Lejasbindu krauja, Randātu klintis un Tilderu krauja, Sikšņu dolomīta atsegums, Vizlas lejteces atsegumi un Žākļu dižakmens, Žagatu klints. Sagatavotais noteikumu projekts ne tikai precizēs jau esošo dabas pieminekļu robežas un administratīvo iedalījumu, bet arī noteiks piecus jaunus dabas pieminekļus Latvijā, kurus būs iespējams iekļaut savos brīvdienu ceļvežos.

Kategorijas