Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piens kļūs par deficītu

Mārīte Dzene

2009. gada 12. novembris 07:22

1590

Ar iepirkuma cenu pieaugumu nevar atgūt zaudēto

Piena iepirkuma cena palēnām palielinās, tomēr joprojām ir katastrofāli zema. Turklāt piena ražošanas apjoms samazinās, jo daudzas saimniecības ir bankrotējušas vai arī bijušas spiestas likvidēt govju ganāmpulkus. Savukārt palikušajās saimniecībās izslaukums ziemas periodā samazinās.

Būs grūti atgūt zaudēto

“Cerība parādīsies, kad būs 0,28 eiro jeb 20 santīmi par kilogramu piena. Šobrīd piena iepirkuma cena ir 13,75 santīmi, bet pašizmaksa ir 16 santīmi par kilogramu piena. Tas nozīmē, ka joprojām pienu ražojam zem pašizmaksas. Zinu, ka vairāki zemnieki savus ganāmpulkus likvidēja, tātad ir mazāk piena lopkopības saimniecību. Mazās piena naudas dēļ nevarēja nopirkt govīm nepieciešamos mikroelementus un minerālvielas, tāpēc palikušajās saimniecībās ir samazinājušies izslaukumi. Lai atgūtu zaudēto, būs ilgi jāstrādā,” atzīst Malienas pagasta zemnieku saimniecības “Cinglerīši” īpašniece Inta Cinglere.


Pārstrādes uzņēmumi konkurē

Izveidojusies situācija, kad piens kļūst par deficītu, tāpēc piena pārstrādes uzņēmumi ne tikai palielina iepirkuma cenu, bet arī tracina zemniekus, vilinot pāriet pie tiem. I.Cinglere uzsver, ka vajadzēja pienu iepirkt tad, kad tas bija. Pagājušajā pavasarī Malienas pagasta zemnieki gandrīz lūdza a/s “Preiļu siers”, lai pieņem no viņiem pienu, jo “Rīgas piena kombināts” to pārtrauca darīt. Savukārt tagad kombināts atzīst, ka kļūdījās un aicina atkal pārdot pienu. “Katrs to deķīti velk uz savu pusi, bet zemnieks tā nevar staigāt. Varbūt pēc tam atkal pateiks – paldies, vairāk nevajag - un nāksies iet ubagot, lai kāds cits uzņēmums pērk pienu. Tāpēc mūsu zemnieki turpina pienu pārdot “Preiļu sieram”,” saka I.Cinglere. Viņa atzīst, ka arī šajā pārstrādes uzņēmumā situācija uzlabojas, jo tas parādā zemniekiem nav vairs par piecām dekādēm, bet tikai par mēnesi. Tomēr labumu no piena iepirkuma cenas pieauguma zemnieki neizjūt, jo samazinās izslaukums un kopējais piena daudzums.


Pieaug pieprasījums pēc piena

Vairākas pagasta 2 līdz 4 un pat 10 govju saimniecības ir likvidējušas ganāmpulkus. Tām nebija kredīta saistību, tāpēc atzina par labāku nekrāt parādus. “Pagājusī vasara zemniekiem bija ļoti smaga. Viņi cieta visvairāk, jo par saražoto pienu maksāja maz. Toties preces, kuras ir vajadzīgas zemniekiem, nebija lētākas,” salīdzina I.Cinglere. Pienu nevar ilgstoši uzglabāt, tāpēc nevar to ražot, ja nav iespēju pārdot.

“Ja piena iepirkuma cena būs augstāka par 16 santīmiem, tad paies laiks, kamēr zemnieki spēs nomaksāt vecos parādus un atdzīvoties, lai gādātu par ražošanas attīstību un paplašināšanu,” domā I.Cinglere. Viņa spriež, ka pavasarī, kad govis nāks slaucamas un piena daudzums palielināsies, iepirkuma cenas atkal kritīsies. “Tagad piena ir mazāk, tāpēc tā trūkst. Savukārt pavasarī varētu būt pārpalikums. Visā pasaulē pieaug gan piena iepirkuma cenas, gan pieprasījums pēc piena, taču Latvija grimst arvien lielākā nabadzībā. Tas nozīmē, ka cilvēki nevarēs nopirkt pienu, ja tam būs lielāka cena,” spriež I.Cinglere. Diemžēl tā ir aksioma – pieaugot pieprasījumam pēc piena, palielināsies ne tikai iepirkuma, bet arī pārdošanas cena.

Kategorijas