Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grib domāt citādāk

Ilze Bogdanova

2009. gada 11. novembris 12:28

1555

Cik lielā mērā vidusskolā gūtās zināšanas ir noderīgas reālajai dzīvei un kā tās var izmantot, veidojot savu uzņēmumu? Uz šādu jautājumu mēģina atbildēt projekta „Domā citādāk! Eksaktāk!” dalībnieki, starp kuriem ir arī trīs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolnieces: Zane Apsīte, Zanda Bībere un Dita Tipāne.

Eiropas Sociālā fonda atbalstītajā projektā viņas nokļuvušas, pateicoties matemātikas skolotājai Irinai Gailītei. Lai gan visas trīs meitenes mācās humanitāro zinātņu klasē, skolotāja atklāj, ka viņas izvēlētas, jo dalībai projektā bijušas nepieciešamas ne tikai labas matemātikas zināšanas, bet arī attīstītas komunikācijas spējas un prasme darboties komandā.

Ne tik daudz nauda, cik idejas
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija ir viena no 32 Latvijas skolām, kas iesaistījušās projektā. Par tās dalībnieku pirmo un pagaidām vienīgo kopīgo tikšanos kļuvusi nometne Līgatnē. Tur jaunieši sadalīti trīs grupās, kur katra no tām devusies ceļā pa vairākām „stacijām”, veicot kādu uzdevumu. „Dodoties no vienas „stacijas” uz otru, gala mērķis bija noskaidrot, kādas īpašības sevī jāattīsta, lai varētu kļūt par veiksmīgu uzņēmēju,” saka Z.Apsīte.

Viņa atklāj, ka pirmajā pieturas punktā komandas tikušās ar reālu uzņēmumu pārstāvjiem, kas snieguši atbildes uz jauniešu jautājumiem par uzņēmējdarbības uzsākšanu. Savukārt pārējās „stacijās” komandām vajadzējis darboties, liekot lietā skolā gūtās zināšanas un iemaņas. Starp šiem uzdevumiem minami matemātiski aprēķini, prasme izklāstīt savas domas citiem un pat fiziskās aktivitātes, veicot šķēršļu joslas. „Tā visa rezultātā sapratām, ka uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešama ne tik daudz nauda, cik pašu idejas, radošums, apņēmība un pacietība,” savos iespaidos dalās D.Tipāne.


Gūst priekšstatu reālā uzņēmumā
Atgriežoties no nometnes, meitenēm bijis jāķeras pie uzdotā mājas darba – apmeklēt kādu no vietējiem uzņēmumiem, lai klātienē izpētītu, kādas no vidusskolā apgūtajām zināšanām tiek reāli izmantotas un ir nepieciešamas. Lai noskaidrotu, kādi uzņēmumi atrodas Alūksnes un Apes novados, talkā aicināti citu klašu skolēni.

Pateicoties viņiem, meitenes nonākušas pie secinājuma, ka šī puse ir uzņēmumiem daudz bagātāka, nekā varētu šķist, taču, kā norāda I.Gailīte – saprast, kas notiek uzņēmējdarbības jomā, bijis viens no mājas darba uzdevumiem. Rezultātā viņas izvēlējušās viesoties ogu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumā SIA „Lienama Alūksne”, kur uzzinājušas ne tikai matemātikas, bet arī dabaszinātņu lietderību praksē. Gūtās atziņas viņas apraksta veidā nosūtījušas projekta organizatoriem, bet klātienē tās tikšot pārrunātas nākamajā nometnē.

Kategorijas