Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Turpinās nodrošināt veļas mazgāšanas pakalpojumu

Aivita Lizdika

2019. gada 19. janvāris 00:04

304

Sākoties jaunajam gadam, Alūksnes iedzīvotāji laikraksta redakcijā vēršas ar jautājumu, kādēļ Sociālo lietu pārvaldē vairs netiek piedāvāti veļas mazgāšanas pakalpojumi? Protams, Alūksnē vēl ir iespēja nodot veļu mazgāšanā citos pieņemšanas punktos, tomēr tas ir pārāk dārgi. Kas ar šo gadu mainījies, ka veļas mazgāšanas pakalpojumi Sociālo lietu pārvaldē vairs netiek piedāvāti, vēlas zināt lasītāji?

Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro, ka no 2011. gada 15. marta Alūksnes novada pašvaldībai bija noslēgts sadarbības līgums ar biedrību “Sociālās palīdzības atbalsts Alūksnei” par biedrības projektu “Veļas mazgāšanas nodrošināšana Alūksnes iedzīvotājiem”. Šī projekta ietvaros biedrība iegādājās iekārtas veļas mazgāšanas pakalpojuma sniegšanai par Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai piešķirto finansējumu.

“Sadarbības līgums paredzēja, ka 10% līdzfinansējuma no kopējās projekta summas apmaksā pašvaldība, un līdz 2018. gada decembrim Alūksnes novada Sociālais dienests (pašlaik - Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde, kas ir dienesta saistību pārņēmēja) nodrošina ar darbinieku, kura pienākumos ietilpst arī darbs šī pakalpojuma sniegšanā. Noslēgtā līguma termiņš ir beidzies, bet biedrība pagarināt šo līgumu nevēlas, taču pašvaldībai vairs nav saistību ar projekta realizāciju, turklāt par projekta līdzekļiem iegādātā tehnika ir nolietojusies, tādēļ šo veļas mazgāšanas pakalpojumu maznodrošinātajiem, kas tika piedāvāts iepriekš minētā projekta ietvaros, vairs nebūs iespējams sniegt,” skaidro E. Aploka.

Neskatoties uz to, Alūksnes novada pašvaldība turpinās nodrošināt veļas mazgāšanas pakalpojumu noteiktām iedzīvotāju grupām, pamatojoties uz 2017. gada 24. augusta Alūksnes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.15/2017 “Par pabalstiem Alūksnes novadā.

“Šie noteikumi nosaka, ka pabalstu veļas mazgāšanas pakalpojuma apmaksai piešķir, ņemot vērā pakalpojuma sniedzēja noteikto pakalpojuma maksu, bet nepārsniedzot 8,25 eiro par vienu mazgāšanas ciklu veļai piecu kilogramu apjomā un ne vairāk kā četriem veļas mazgāšanas cikliem mēnesī personai (ģimenei), ja nav iespēju mazgāt veļu savā dzīvesvietā.
Šo pabalstu pašvaldība piešķir šādām ģimenēm (personām): personai ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti, personai bez pastāvīgas dzīvesvietas, pensijas vecuma personai, kurai nav likumisko apgādnieku un kuras ienākumi nepārsniedz 60% no valstī noteiktās minimālās darba algas, trūcīgai ģimenei ar bērniem, personai, kura nonākusi krīzes situācijā un tai ilgstoši nav bijis iespēju ievērot personīgo higiēnu.

Šo sociālo pabalstu pašvaldība piešķir laika periodam līdz trīs mēnešiem, ja ģimenē ir darbspējīgas personas; laika periodam līdz sešiem mēnešiem – ja ģimenē nav darbspējīgu personu. Pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam pēc rēķina saņemšanas par faktiski sniegtajiem pakalpojumiem.

Personai/ģimenei, kas vēlas saņemt veļas mazgāšanas pakalpojumu, ir jāvēršas ar iesniegumu Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldē,” saka E. Aploka.

Kategorijas