Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novada pašvaldībā izstrādāts savs ētikas kodekss

Līga Vīksna

2019. gada 19. janvāris 19:45

407

Alūksnes novada pašvaldībā kopš decembra beigām ar domes priekšsēdētāja Artura Dukuļa rīkojumu apstiprināts jauns dokuments – Alūksnes novada pašvaldības ētikas kodekss. Dokuments, kas tapis uz piecām lappusēm, nosaka pašvaldības darbinieku profesionālās ētikas un uzvedības pamatprincipus, pienākumus, atbildību un to, kā izskata ētikas kodeksa normu pārkāpumus.

Ētikas kodekss izdots ar mērķi sekmēt likumīgu, godprātīgu un efektīvu pašvaldības darbu iedzīvotāju interesēs, veicināt pašvaldības pozitīva tēla veidošanu sabiedrībā un uzlabot darba kultūru. Tajā ietvertas profesionālās ētikas un uzvedības principi, normas un ieteikumi, kas jāievēro, pildot amata pienākumus saskarsmē ar pašvaldības apmeklētājiem un kolēģiem. Tie saistoši visām pašvaldības amatpersonām, darbiniekiem, kā arī citām personām, kuras pašvaldības institūcijās, piemēram, komisijās, veic kādus pienākumus.
Piemēram, kodekss paredz, ka darbinieks, pildot savus amata pienākumus, ievēro atklātību pret sabiedrību, tiesiskumu, objektivitāti, godprātību, rīkojas profesionāli, ir neatkarīgs un neitrāls savos lēmumos, rīcībā un spriedumos. Darbiniekam jābūt pieklājīgam un korektam, laipnam un pieklājīgam, tādam, kurš neaizskar personas godu un nepazemo viņu, neizturas ciniski pret viņa vēlmēm un vajadzībām, uzskatiem un pārliecību.

A. Dukulis “Alūksnes un Malienas Ziņām” atzīst – vairāki domes deputāti jau iepriekš rosinājuši, ka pašvaldībai vajag izstrādāt savu ētikas kodeksu.
“Bieži ir situācijas, kad tiek aktualizēti jautājumi, kas nav ne politiski, ne ekonomiski, bet ētiski. Lai tos risinātu un būtu kārtība, kā rīkoties, izstrādājām Alūksnes novada pašvaldības ētikas kodeksu.  Ētika ir jēdziens, ko cilvēki diemžēl saprot ļoti dažādi. Kāds uzskata: ja ir deputāts, tad var runāt velns zina ko; cits savukārt domā: ja ir Alūksnes novada iedzīvotājs, arī var runāt velns zina ko! Tagad ētikas kodekss būs kā pieturas punkts, lai neizteiktu ļoti nepārdomātas frāzes, piemēram, “visi zog, visi ir zagļi”, bet runātu konkrēti un konstruktīvi,” skaidro A. Dukulis.
Viņš atgādina, ka arī Saeimā savulaik nebija ētikas kodeksa un arī tur šo dokumentu izstrādāja, lai disciplinētu Saeimas deputātus viņu izteikumos.

Kodeksa normu pārkāpšanas gadījumā var ierosināt disciplinārlietu. A. Dukulis uzsver – par pašvaldības darbinieku darbu katru gadu veic novērtējumu, kā rezultāti ietekmē arī saņemto atalgojumu. “Ja kādam būs ētikas pārkāpumi, tiks samazināts atalgojums,” atzīst A. Dukulis. 


Kategorijas