Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kāpēc nav atvērta pašvaldības nakts patversme?

Līga Vīksna

2019. gada 23. janvāris 08:39

607

Vai Alūksnes novada pašvaldības nakts patversme – vieta, kur siltumā pārlaist nakti personām bez pastāvīga mājokļa - pašlaik strādā? Šādu jautājumu pašvaldībā aktualizējusi Alūksnes novada domes deputāte Līga Langrate, kura secina: budžetā finansējums paredzēts, bet pakalpojums netiek piedāvāts.
“Kāpēc patversme nav atvērta? Ja šāds pakalpojums nav iedzīvotājiem pieejams, tad šo budžetā paredzēto finansējumu varbūt var paredzēt citām vajadzībām,” uzskata L. Langrate.

Slimnīcai tas nav jādara
Pašvaldības nakts patversme pirms dažiem gadiem tika iekārtota Alūksnes pilsētā, Merķeļa ielā 3, kā vieta nakšņošanai ziemas mēnešos personām, kuras nav alkohola reibumā. Pagājušā gada rudenī tā darbu neatsāka.
 SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja un Alūksnes novada domes deputāte Maruta Kauliņa atzīst – pašlaik nakts patversmes funkcijas veic slimnīca, kurai gan tas nebūtu jādara. “Ir personas, kuras ir alkohola reibumā un atved uz slimnīcu – tās tiek vestas pēc tam uz atskurbtuvi. Arī tādas, kuras atved neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes un kurām vajag medicīnisko palīdzību, ko viņas arī saņem. Bet cilvēki bez pastāvīgas dzīvesvietas un kuri par sevi nerūpējas, ir un būs sabiedrībā. Slimnīcā šīs personas tiek nomazgātas,  iedodam tīru apģērbu, jo tas, kas viņiem ir, nav velkams, bet nez’, vai visi, kuri pacelti guļam uz ielas, vai paši atnāk uz slimnīcu netīrām drēbēm, utaini, slimnīcai būtu jāmazgā un jāveic attīrīšana no utīm...? Pēc tam divas stundas jāvēdina slimnīcas telpas,” situāciju raksturo M. Kauliņa.

Atsakās no sociālās mājas
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins laikrakstam skaidro – pašvaldības  nakts patversme turpina pastāvēt, tikai pērn rudenī netika atvērta apmeklētājiem.
 “Ja būs X stunda, kad ārā liels aukstums un ir nakts patversmes klientūra, tad būsim gatavi to atkal atvērt jebkurā brīdī. Līdz šim nakts patversmes potenciālo klientu Alūksnes novadā nav. Jā, bija kāds vīrietis, kuram piedāvājām izmantot Alūksnes novada pašvaldības sociālās mājas pakalpojumus Mārkalnē, kur viņam ierādītu istabiņu un pašam būtu iespēja gatavot ēst. Viņš uzrakstīja atteikumu, norādot, ka viņam ir, kur palikt, un šādu istabiņu  nevajag. Vienā vārdā prasa, lai dod, bet tad atsakās, jo, izrādās, personai ir savas prasības: lai būtu pilsētā, lai būtu centrā un ar maksimālām ērtībām!” komentē A. Fomins.

Uzrodas aukstā laikā
A. Fomins uzsver – ja persona guvusi, piemēram, apsaldējumus, tad viņai tāpat jāsniedz medicīniskā palīdzība, ko 24 stundas diennaktī var izdarīt Alūksnes slimnīcā, nevis nakts patversmē. “Medicīniskā palīdzība jāsniedz, lai arī kādā stāvoklī persona nebūtu. Piekrītu, ir gadījumi, ka pēc šādām personām ilgu laiku slimnīcas telpas jāvēdina… Varam jau nakts patversmi turēt atvērtu visu laiku un tērēt naudu, bet tas nav pašmērķis. Pašvaldība neattīstīs tādu vietu, kur cilvēkiem, kuri regulāri ir alkohola reibumā, pulcēties un uzdzīvot,” saka A. Fomins.
 Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – kad ziemā ir auksts, tad arī uzrodas nakts patversmes klienti. “Jau iepriekšējā deputātu sasaukumā par šo tēmu tika diskutēts, finansējums nakts patversmei samazināts, bet līdzekļiem nakts patversmei budžetā ir jābūt, citādi teiksim, ka šādas problēmas mums nav,” saka A. Dukulis. M. Kauliņa norāda, ka slimnīcas personālu tad vajadzētu informēt, ar ko šādos gadījumos sazināties un kas šīs personas nogādās sociālajā mājā Mārkalnē.

Līga Vīksna

Kategorijas