Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novada pensionāru apvienībai – gads

Dace Plaude

2019. gada 23. janvāris 08:54

208

Uz pirmo sanāksmi šajā  gadā sanāca biedrība “Alūksnes novada pensionāru apvienība”. Zīmīgi, ka 16. janvārī apritēja gads, kopš  tā atjaunojusi savu darbību.

Alūksnes novada pensionāru apvienības vadītāja  Astrīda Bētere jaunajā gadā biedrības valdes locekļiem un pagastu pensionāru kopu līderiem vēlēja prasmi sadzīvot un atrast kompromisu, ja tas nepieciešams, jo dzīve ir dzīve ar saviem kāpumiem un kritumiem.  Sarunas gaitā viņa atskatījās uz aizvadītajā gadā paveikto un ieskicēja turpmāk darāmo. ”Ir notikusi sakustēšanās un Alūksnes novada pašvaldība citādāk raugās uz mūsu biedrību. Pensionāri nav tikai biedrība, bet sabiedrības daļa, ar ko jārēķinās,” sacīja A. Bētere.

Nevalstiskajām organizācijām jāsadarbojas

Viņa pateicās visiem, kuri  atbalstījuši biedrības aktivitātes aizvadītajā gadā un rīkojuši pagastu satikšanās svētkus. Katrā vietā tie bijuši ar savu noskaņu un gaisotni. Sarīkoti arī kopīgi svētki, atzīmējot Starptautiskās senioru dienas svinības Ceļu pārvaldes zālē. Pagājušā gada oktobrī biedrības pārstāvji piedalījušies Vidzemes reģiona pensionāru apvienību konferencē Gulbenē, kur A. Bētere stāstījusi gan par veik-smēm, gan  problēmu risinājumiem, atjaunojot biedrības darbību. Vasarā noorganizēta ekskursija uz Latgali.
Pērn, tiekoties ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieku Dzintaru Adleru, biedrības valdes sēdē risinājās diskusija par finansējuma piešķiršanas kārtību  nevalstiskajām organizācijām un nepieciešamību to pārskatīt. A. Bētere pastāstīja, ka sarunā ar novada pašvaldības vadību gada nogalē viņa noskaidrojusi, ka tiek meklēts risinājums, un turpmāk par novada pašvaldības piešķirto līdzekļu sadali nevalstiskajām organizācijām varētu lemt Alūksnes NVO centrs un biedrību pārstāvji. ”Pašlaik nevalstiskās organizācijas ir vairāk katra par sevi, tādēļ varētu rīkot vairāk kopīgu pasākumu. Tad būtu arī iespēja piesaistīt lielāku finansējumu,” rosina A. Bētere.

Rosina seniorus kļūt par brīvprātīgajiem

Lai runātu par turpmākās sadarbības iespējām, Alūksnes novada pensionāru apvienības vadītāja  tikusies ar Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāju Sanitu Eglīti. A. Bēterei ir ierosinājums, ka turpmāk  pagastu seniori kā brīvprātīgie varētu piedalīties novada kultūras pasākumos. Jau pavisam drīz, no 9. līdz 10. februārim Alūksnē notiks 3. Starptautiskais deju festivāls “Alūksnes ziema”, jūlija otrajā pusē – Latvijas amatierteātru salidojums. Tie ir vērienīgi pasākumi, un to veiksmīgu rīkošanu nodrošinās arī brīvprātīgo līdzdalība.
Alūksnes novada pensionāru apvienība  atbalstīs arī  Alūksnes pilsētas pensionāru biedrības “Sudrabs” organizētās senioru sporta spēles, kas plānotas 1. jūnijā Pilssalā, rosinot tās papildināt ar kultūras aktivitātēm – sadziedāšanos un balli pie Multifunkcionālās servisa ēkas dienas noslēgumā. Biedrība vēlētos piedalīties arī izstādē – degustācijā, ko “Sudrabs” rīko rudenī, un piedāvāt gardākās receptes, ko no dārza veltēm pagatavojušas rosīgās saimnieces pagastos.  Jau 19. gadu Alūksnes novada pensionāri 1. Adventā  būs gaidīti uz kopēju tikšanos Pededzes pagastā.

Izmaiņas biedrības valdē

Ar šo gadu notikušas izmaiņas Alūknes novada pensionāru biedrības valdes sastāvā. Līdz šim tajā darbojās Gita Tortuze un Gaida Zujeva no Alūksnes, Margrieta Bizjukova no Mālupes pagasta, Anta Driķe no Mārkalnes pagasta, Ilze Kaktiņa no Ziemera pagasta, Astrīda Bētere un Jānis Ceļmillers no Alsviķu pagasta. Pērnā gada nogalē saņemts valdes locekles G. Tortuzes iesniegums atbrīvot viņu no valdes locekles pienākumiem, kas arī apstiprināts. Janvāra sēdē par Alūksnes novada pensionāru apvienības valdes locekli tika ievēlēta Līvija Mellīte no Jaunalūksnes pagasta.

Kategorijas