Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Autovadītājiem jābūt vērīgiem uz ceļa

Loreta Jargane

2019. gada 23. janvāris 09:11

153

Pērn uz Valsts autoceļiem reģistrēti 620 negadījumi, kuros notriekti dzīvnieki. Šajās sadursmēs gājuši bojā arī divi cilvēki, informē Valsts policija. Salīdzinājumā ar 2017. gadu  negadījumu skaits ir palielinājies.  Arī Vidzemes pusē un Alūksnes un Apes novadu teritorijās bieži vien nācies saskarties ar situāciju, kad ziemas tumšajā laikā redzami meža zvēru klejojumi pāri auto ceļiem.

Negadījumi Vidzemē
Laika posmā no 2018. gada 1. novembra līdz 15. janvārim VP Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā reģistrēts 251 gadījums, kad notikusi sadursme ar meža zvēriem. Trīs gadījumos bija cietušie – Pārgaujas, Smiltenes un Beverīnas novados. Alūksnes un Apes novadā šajā laika posmā reģistrēti 10 šādi ceļu satiksmes negadījumi, visi - diennakts tumšajā laikā. Tas ir vismazāk reģistrēto šāda veida notikumu skaits, salīdzinot ar pārējo VRP policijas iecirkņu apkalpojamām teritorijām (Cēsu PI – 70, Valmieras PI – 49, Madonas PI – 36, Valkas PI – 31, Limbažu PI – 30, Gulbenes PI – 21), informē Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Mote.

Laiza sāli no šosejas
 Bejas mednieku biedrības vadītājs Arvīds Bērzkalns skaidro, ka naktī meža zvēri jūtas visdrošāk, un tādēļ bieži vien autovadītāju negaidītās sastapšanās ar dzīvniekiem notiek tieši šajā diennakts laikā. Ceļa malās tie pastaigājas, lai nav jābrien pa lielo sniega segu. Vēl aļņi uz ceļa nāk pēc jaunajiem kārkliem. Tas ir liels kārums arī briežiem un stirnām. Vasarā siltais asfalts pievilina vardes, krupjus, čūskas un kukaiņus. Auto tos notriec, un citiem dzīvniekiem ceļš kļūst par lielu ēdamgaldu. Ziemā notriekto dzīvnieku vietā būs sāls. “Līdzko sāk kaisīt ceļus ar sāli, briežu dzimtas zvēri, it sevišķi staltbrieži un stirnas, nāk laizīt sāli no šosejas. Mums nav tādu dabisku vietu, kur dzīvnieks varētu palaizīt sāli, ja nu vienīgi mednieku izliktie laizāmie sāls gabali. Taču tam vēl ir kāda iezīme, piemēram, Annas pagasta teritorijā, zvēru nomedījot, var secināt, ka viņi ir slimi, to aknas ir sabojājušās un neēdamas, jo organismā konstatēts liels sāls daudzums . Lai zvēri neietu uz ceļa, jātaisa sētas gar ceļa braucamo daļu, cita risinājuma tur nav. Tagad ir bargi ziemas apstākļi. Zvēri neiet tur, kur ir iemīta taka, brien dziļāk sniegā, līdz ar to viņi iet bojā. Ir nepieciešama tehnika, lai iztīrītu celiņus gar meža malām, gar ceļiem, lai zvēriem būtu, kur staigāt, bet neko jau nevar izdarīt, jo biedrībai tādas tehnikas nav,” tā A. Bērzkalns.

Bīstamākais - alnis
  Savukārt Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre atzīst, ka negadījumu iemesli droši vien ir apstākļu kopums - automašīnu uz ceļiem kļūst vairāk un līdz ar to ceļu satiksmes negadījumi proporcionāli notiek vairāk. Policijas pārstāve autovadītājus aicina īpaši uzmanīties mežu tuvumā, kur ir lielāka iespēja, ka dzīvnieki šķērsos ceļu. Bīstamākais uz ceļa braucamās daļas ir alnis. “Automašīnas sadursme ar alni – tas parasti nozīmē negadījumu ar smagām sekām, proti, šādos gadījumos ir jārēķinās, ka tad ir vai nu cietis, vai bojā gājis pasažieris, vai arī automašīnas vadītājs.
Vēl jāņem vērā, ka stirnas un brieži, īpaši vēlā rudenī un pavasaros, mēdz klejot lielos baros. Tas nozīmē, ka autovadītājiem, ja viņi redz, ka ceļam tuvojas vai iet pāri viens briedis vai stirna, var būt arī tā, ka tam sekos vēl divi, trīs un vēl vairāki dzīvnieki,” stāsta policijas pārstāve.

Negadījums – zvani Valsts policijai
  “Ja dzīvnieki tiek notriekti, turklāt, vienalga, vai tas ir meža dzīvnieks, vai arī mājdzīvnieks, ir jāpaliek notikuma vietā, jāieslēdz avārijas signāli, jāizliek brīdinājuma trijstūris un par notikušo noteikti jāziņo Valsts policijai pa tālruņa numuru 110. Tad  policija informēs vadītāju par turpmāko rīcību,” uzsver V. Mistre. Svarīgi - autovadītājiem ir jābūt vērīgiem uz ceļa, jo meža dzīvnieku uzvedība nav paredzama. Iespēja, ka jebkurā diennakts laikā uz braucamās daļas var izskriet dzīvnieks, pastāv visā valsts teritorijā, it īpaši mežainos apvidos un ceļa posmos, kur ir neliels attālums starp ceļa nomali un kokiem. Policija arī aicina braukt uzmanīgāk, īpaši vietās, kur ir ceļazīmes, kas brīdina par dzīvnieku tuvumu.

Ja nav brīdinājuma zīmes
 Laikrakstam jau ziņots, ka bīstams ir ceļa posms Alūksne – Anna - Jaunanna, kurā bieži vien novērojama meža zvēru – aļņu, stirnu - migrācija. Taču izbrīnu rada tas, ka šajā posmā nav izvietotas brīdinājuma zīmes. “Latvijas Valsts ceļu” (LVC) komunikācijas daļas vadītāja Anna Kononova norāda, ka ceļa zīmes “Uzmanību, meža dzīvnieki!” visbiežāk uzstāda pēc Valsts meža dienesta (VMD) ierosinājuma vai arī pēc tam, kad jau ir notikuši kādi negadījumi. “Mēs Latvijā ne pārāk bieži būvējam jaunus ceļus. Ir jārēķinās ar to, ka dzīvnieki var parādīties pilnīgi negaidīti un arī tajās vietās, kur ir vai nav ceļazīmes. Ja ceļmalā noticis negadījums vai arī uzskatāt, ka šajā vietā nepieciešama jauna ceļa zīme “Uzmanību, meža dzīvnieki!”, lūdzam zvanīt pa Latvijas Valsts ceļu bezmaksas informācijas tālruni 80005555,”  uzsver A. Kononova.

Kategorijas