Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skulptūrai ir jāatgriežas

Mārīte Dzene

2009. gada 11. novembris 08:21

1163

Nozagta Elīnas Zālītes bronzas skulptūra, kas 1983.gadā tika atklāta pie Apes vidusskolas. Šī šokējošā ziņa par krāsainā metāla zagļu acīmredzamo nekaunību ir saviļņojusi visu Latviju, tāpēc  netiek atmesta cerība, ka skulptūra tiks atrasta.

“Skulptūras pazušanu sestdien apmēram pulksten 11.00 atklāja skolotāja Gunta Liepiņa. Kad viņa man zvanīja un stāstīja par notikušo, uzreiz nespēju noticēt, tāpēc lūdzu atkārtot. Pēc tam ziņoju policijai. Ja Elīnas Zālītes krūšutēlu neizdosies atrast, tad vāksim ziedojumus un darīsim visu, lai pieminekli atjaunotu. Tas nozīmē, ka jebkurā gadījumā skulptūrai ir jāatgriežas savā vietā,” saka Apes vidusskolas direktors Jānis Ločs.

Informācija izplatās ātri
Direktors pieļauj, ka zagļiem jau bija zināms, kur un kam varēs pārdot bronzas skulptūru. Taču iespējams arī, ka tā var tikt nosviesta kaut kur mežā vai ceļa malā, jo informācija par Elīnas Zālītes pieminekļa zādzību izplatījās ļoti ātri. Skulptūra nozagta laikā no 6.novembra pulksten 22.00 līdz 7.novembra pulksten 11.00. Tās augstums ir 1,40 metri, svars – apmēram 600 kilogrami. Skulptūras vērtība ir vairāk nekā 6000 latu. Policija konstatējusi divu cilvēku pēdu un mašīnas riepu nospiedumus zādzības vietā. “Tā bija nakts no piektdienas uz sestdienu. Zagļi droši vien domāja, ka skulptūras pazušanu pamanīs tikai pirmdienas rītā, taču zādzība tika atklāta ātrāk. Lai Dievs dod viņiem prātu atlikt skulptūru atpakaļ!” spriež Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju.

Aicina saglabāt skulptūru

Vislielākās bažas ir par to, ka zagļi skulptūru iznīcinās vai sabojās. “Daudz ir atkarīgs no krāsainā metāla uzpircēju godīguma. Esam vērsušies ar lūgumu informēt, taču uzpircēji var tīkot pēc lielas peļņas. Tie, kuri nozog un pārdod, nopelna vismazāk. Toties tie ir cilvēki, kuriem nekas nav svēts,” uzskata A.Harju. Tiek pieļauta iespēja, ka zādzība varētu būt fiksēta videonovērošanas kamerās.
Vidzemes reģiona Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma norāda, ka par notikušo sākts kriminālprocess un bronzas skulptūras zādzību izmeklē gan policija Latvijā, gan Igaunijā. “Visticamāk, ka nozagto skulptūru mēģinās sazāģēt un nodot citā reģionā. Tomēr arī sazāģēta skulptūra nelīdzinās, piemēram, akas vākam, tāpēc to var atpazīt. Tādā gadījumā par to vajadzētu ziņot policijai,” komentē D.Jukāma. Viņa secina, ka pieminekļa zagļi nav atbraukuši no tālienes, tāpēc  viņiem vajadzētu bronzas skulptūru nolikt redzamā vietā, kur policija to varētu paņemt, bet galvenais - neiznīcināt.

Tic apeniešu godīgumam

Turpretim pensionētā skolotāja Rasma Harju, kuras audzināmā klase savulaik talkās pelnīja līdzekļus E.Zālītes piemineklim, netic, ka tā rīkoties varētu apenieši. “Gandrīz katrs Apē ir mūsu skolas bijušais audzēknis. Es būšu šokā, ja tiešām izrādīsies, ka zagļi ir mūsējie. Ticu apeniešiem, vismaz tiem, kuri mācījās skolā pirms 20 un vairāk gadiem,” saka R.Harju. Vadot ekskursijas Apē, viņa vienmēr ir stāstījusi, ka šī bronzas skulptūra ir piemineklis ne tikai E.Zālītei, bet arī Apes vidusskolas skolēniem, skolotājiem un tā autorei Rasai Kalniņai – Grīnbergai. Viņa savu darbu, veidojot skulptūru, ir veikusi bez atlīdzības, tāpēc tā ir dāvinājums pilsētai.

Kategorijas