Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diskutē par budžetu

Līga Vīksna

2019. gada 24. janvāris 14:50

398

Alūksnes novada pašvaldībā rit diskusijas par 2019. gada budžetu. Tiesa, tā kā no janvāra valstī ir pagaidu budžets, tas ietekmē arī pašvaldības, kam pašlaik jāstrādā ar vienu divpadsmito daļu budžeta, tomēr prioritātes šim gadam tiek plānotas.

Jaunai iestādei un algām
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – ja drīzumā apstiprinās jauno valdību, tad pašvaldība savu šā gada budžetu varēs apstiprināt, iespējams, februārī. “Budžetam saņēmām 469 pieprasījumus no iestādēm – visus apmierināt noteikti nevarēs. Paredzēts darba algu palielinājums par vidēji četriem procentiem visiem tiem pašvaldības darbiniekiem, kuriem darba algas netika palielinātas pērn ar atsevišķiem domes lēmumiem, un tiem, kuriem darba algas apmērs nav valstī noteiktās minimālās algas apmērā vai tuvu tai. Pēc provizoriskiem aprēķiniem algu palielināšanai budžetā vajadzēs aptuveni 167 000 eiro,” saka A. Dukulis.
Otra lielākā izdevumu sadaļa, kas iepriekš budžetā nebija, būs jaunizveidotajai pašvaldības iestādei – sociālās aprūpes centram “Pīlādži” Mālupes pagastā. Tam budžetā pašlaik ieplānoti 172 000 eiro. Savukārt Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa uzturēšanai pērn četriem mēnešiem tērēja 12 000 eiro, savukārt šogad visam gadam paredzēti 44 000 eiro.

Palielinās pabalstu
Diskusijas par budžetu raisījās pašvaldības komiteju apvienotajā sēdē pagājušajā nedēļā. Deputāts Laimonis Sīpols interesējās, kādā apjomā budžetā būs ieņēmumi no Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). “Pašvaldība veic ieguldījumus infrastruktūrā, attīsta to uzņēmējdarbībai labvēlīgu, lai tiktu radītas jaunas darbavietas, bet nav redzams, ka būtu pieaugums IIN sadaļā,” secina L. Sīpols.
Finanšu nodaļas vadītāja Evita Ņedaivodina norāda – šim nodoklim virsplāns netiek paredzēts, ņemot vērā Finanšu ministrijas iesniegtos datus. Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers atgādina, ka valstī mainījās likumi, neapliekamā minimuma apmērs un citi aspekti, kas ietekmē IIN ieņēmumus pašvaldībām. “Manuprāt, to visu ņemot vērā, tas jau ir pieaugums, ja IIN ieņēmumi mūsu pašvaldības budžetā šogad būs tādi paši, kā pērn,” domā Dz. Adlers.

 No 75 eiro līdz 100 eiro plānots palielināt pašvaldības pabalstu jaundzimušajiem. Deputāte Līga Langrate interesējās, cik liela ietekme būtu uz budžetu, ja šis pabalsts būtu 150 eiro. “Arī 150 eiro vēl būtu mazs pabalsts. Turklāt šī pabalsta apmēru varētu noteikt arī pēc tā, vai viens vai abi vecāki deklarēti Alūksnes novadā. Ja abi – pabalsts varētu būt lielāks. Tas būtu labais žests,” domā L.  Langrate. A. Dukulis prāto – nav pareizi uzskatīt, ka bērnu skaits nosaka demogrāfiju. “Skaits ir tikai viens no aspektiem,” saka A. Dukulis.

Kategorijas