Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tīklu jeb Šlosa saliņa

Tīklu saliņa ir  viena no četrām Alūksnes ezera salām. Pirmās  brīvvalsts laikā izdotajā Alūksnes pilsētas kartē rakstīts – Šlosa sala, kas skaidrojams ar to, ka tolaik tā piederēja uzņēmējam Robertam Šlosam. “1921. gadā  saliņu pilsētas valde atdeva vietējam bagātniekam Šlosam, kas tur ierīkoja savai ģimenei un viesiem peldētavu, ” tā vēsta 1958. gada 16. decembra “Padomju Alūksne”.

Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova iepazīstina, ka padomju gados Tīklu saliņa dēvēta arī par VEF salu un bija populāra brīvdabas pasākumu norises vieta. “Tā tolaik tika labiekārtota ar VEF filiāles strādnieku atbalstu, padarot to par iecienītu atpūtas vietu ne tikai pašiem darbiniekiem, bet arī citiem pilsētniekiem. Savulaik šeit organizēti koncerti, teātra izrādes, saviesīgie pasākumi, salidojumi, balles un pat kāzas,” vēsta Z. Pavlova.

Tīklu saliņas apbūvē atradās neliela divstāvīga ēka, kurai piegulošās terases izmantotas kā vasaras kafejnīcas, kā arī estrāde, kuras labajā malā atradās aktiertelpas. Iepretim estrādei taisnās rindās bija  izvietotas skatītāju sēdvietas.
“Līdz ar VEF filiāles slēgšanu Tīklu saliņā esošo būvju tehniskais stāvoklis strauji pasliktinājās, šo teritoriju no vandāļu ļaunprātīgām rīcībām nepasargāja pat nožogojums,” stāsta vēsturniece.

Jautājums par Tīklu saliņas sakopšanu aktualizējās 2000. gados. Lai arī turpmākajos gados organizētas talkas un sakopšanas darbi, kuru laikā izcirsti krūmi, demontēta vecā estrāde, soli un laipa, savu iepriekšējo gadu spozmi Tīklu saliņa nav atguvusi.
Sagatavojusi Sandra Apine

Kategorijas