Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skurstenis tīrīts, bet tomēr aizdegas

Aivita Lizdika

2019. gada 25. janvāris 07:08

502

Kāda mūsu laikraksta lasītāja televīzijā dzirdējusi, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) tagad, ziemā, ik dienu ir pat vairāki izsaukumi par degošiem sodrējiem skursteņos. “Dienesta darbinieki norāda, ka galvenais iemesls šāda veida ugunsgrēkiem ir pirms apkures sezonas savlaicīgi neiztīrītie dūmvadi. Šo jautājumu reiz pārrunāju ar kaimiņieni, abas konstatējām, ka savām mājām laicīgi esam rūpējušās par skursteņu sagatavošanu apkures sezonai, bet viņa atcerējās, ka viengad arī viņas mājai, lai gan rudenī iztīrīts, skurstenis ziemā tomēr aizdedzies un bijis jāzvana glābšanas dienestam. Sinoptiķi pašlaik prognozē lielu aukstumu, jākurina būs vairāk, kā justies droši, kas tomēr vēl saimniekam jāievēro, lai izvairītos no šādas ugunsnelaimes?” jautā laikraksta lasītāja Anitas kundze no Alūksnes.

 SIA “Krāsnis un skursteņi” valdes priekšsēdētājs un pieredzējušais dūmvadu tīrītājs Raitis Zariņš norāda, ka vajadzētu ievērot pavisam vienkāršus nosacījumus. “Ja kurinām malkas krāsni, tad jau pats tās nosaukums norāda uz to, ka ierīce jākurina tikai ar malku. Nevajadzētu lietot briketes vai kādu citu apkures veidu. Malkas krāsns pareizi uzsilst divos nosacījumos – no pareizas kurināšanas un pareizi sagatavotām oglēm. Kurināšanas procesā malka vairākas reizes jāapmaisa, lai nepaliek neizdeguši zari. Kad virs oglēm pazūd zilā liesmiņa, durtiņas un aizbīdni var droši taisīt ciet. Krāsni ieteicams kurināt rīta pusē, nevis vakarā pirms gulētiešanas, bet optimālais kurināšanai paredzētais apjoms ir tas, ko var salikt kurtuvē. Degšanas laikā klāt piemest varētu vēl kādas trīs pagalītes, lai viss sadeg vienlaicīgi. Ja siltuma tomēr nepietiek, jākurina divas reizes dienā, bet ne nepārtraukti.

 “Jotul” tipa krāsnis domātas mājām, kur cilvēks uzturas tikai īslaicīgi, jo tās atdod siltumu tikmēr, kamēr kurina. Dzīvojamai mājai šāda tipa apkures ierīces īsti piemērotas nav. Pretēji tam cilvēki šo krāsni ierīko mājās, kur līdz šim bijusi malkas apkure, pat nojaucot malkas krāsnis. To kurinot, dūmi paliek skurstenī, sāk veidoties kondensāts un tecēt darva, skurstenis ir neatgriezeniski sabojāts. Šādā veidā saimnieks savu māju pats padara nedrošu, ja vien neieliek skurstenī oderējumu. Arī tas nav izdarāms vienkārši, jo lauku mājā parasti ir skurstenis ar vienu kanālu.

 Lai apkures ierīce darbotos nevainojami, kurināmajam jābūt kvalitatīvam – malkai sausai. Tā jākurina vidēji ātri. Tāpat telpā, kur kurās apkures ierīce, jābūt gaisa padevei, lai sadegšanas process būtu pareizs. Ja trūkst skābekļa, degšanas procesā rodas nevēlami blakusprodukti. Šajā laikā tiek izmantots daudz kurināmā, bet efekta nav, nerodas tik daudz siltuma.

 2016. gada ugunsdrošības noteikumi malkas apkures ierīces iedala divās kategorijās – parastajās un ilgdedzes. Parastās, kuras netiek kurinātas ilgāk par trīs stundām un kuras akumulē sevī siltumu, jātīra vienu reizi gadā. Savukārt ilgdedzes ierīces, kā, piemēram, malkas apkures katli, “Jotul” tipa krāsnis, kas  sevī neakumulē siltumu, divas reizes apkures sezonas laikā. Tādēļ arī nereti brīnāmies, kādēļ skurstenis aizdegas, ja tomēr to skursteņslauķis vienreiz sezonā ir iztīrījis. Drošībai ļoti svarīgs nosacījums ir arī skursteņa tehniskais stāvoklis.  Pa laikam būtu nepieciešams pieaicināt speciālistus, kas varētu novērtēt dūmvada un apkures sistēmu tehnisko stāvokli. Ar caurumiem, nedrošs vai nepareizi izbūvēts skurstenis veicinās tā degšanu vai pašu briesmīgāko – ugunsgrēku.”

Kategorijas