Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Palīdz īstenot jauniešu iniciatīvas

Dace Plaude

2019. gada 1. februāris 10:41

217

Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā (ABJC) šajā mācību gadā darbu uzsākušas jaunatnes lietu speciālistes Una Tomiņa un Evija Belka. Katrs darbinieks, sākot strādāt jaunā vietā, nāk ar savām idejām, un tādas ir arī Unai un Evijai. Kā teic pašas, abas ir labi sastrādājušās un tieši veiksmīgs kopdarbs ir tas, kas sekmē jaunu ieceru realizāciju. Tuvākajā laikā ABJC gaidāma virkne interesantu notikumu, tādēļ laikraksta šodienas numurā – saruna ar U. Tomiņu un E. Belku.

- Kā kļuvāt par ABJC jaunatnes lietu speciālistēm?
Una: - Jaunatnes lietu speciālistei Ingai Grizānei dzīvē bija gaidāms priecīgs notikums – viņai piedzima bērniņš, tādēļ  vajadzēja darbinieku. Atnācu uz atlasi un tiku pieņemta. Jau tad, kad vēl mācījos Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, gandrīz katru dienu nācu uz ABJC un darbojos šeit kā brīvprātīgā. Tādēļ šķita tikai loģiski, ka varētu te strādāt. Esmu beigusi Latvijas Lauksaimniecības universitāti, kur studēju ekonomiku ar specializāciju reģionālajā attīstībā un pārvaldē, tādēļ darbs savā ziņā sasaucas ar iegūto specialitāti. Manā pārziņā ir jaunatnes lietas Alūksnes novadā un skolu pašpārvalžu darbības koordinēšana.

Evija: - Esmu no Balviem, katru dienu braukāju uz Alūksni. Kad meklēju darbu, skatījos iespējas Alūksnē, Balvos un Gulbenē. Izlasīju, ka vajadzīgs jaunatnes lietu speciālists ABJC, aizsūtīju CV un pēc pārrunām tiku pieņemta darbā, par ko ļoti priecājos. Pa šo laiku esmu piedalījusies jaunatnes darbinieku apmācībās “Erasmus+” ietvaros un ieguvusi nometņu vadītāja apliecību. Savulaik esmu beigusi Balvu mākslas skolu un Rīgas Dizaina mākslas vidusskolu. Tādēļ iegūtās zināšanas un prasmes varu likt lietā, strādājot par jaunatnes lietu speciālisti mūsu radošajās ceturtdienās. Manā pārziņā ir darbs ar pilsētas bērniem un jauniešiem, neformālās izglītības aktivitātes centrā.


-  Kā esat iedzīvojušās  savā jaunajā darba vietā?

Una: - Manuprāt, esam ar Eviju ļoti labi sastrādājušās. Ja tiek rīkoti pasākumi, cenšamies tos organizēt  kopā, jo divatā ir vieglāk. Jauniešu centram ir fantastiska vadība – direktore Eva Aizupe un metodiķe Kristīne Vimba. Ja mums ir idejas, varam tās izstāstīt, pamatot, un mūs atbalsta, palīdz tās īstenot. Savukārt mēs atbalstām jauniešus, palīdzot realizēt viņu iniciatīvas. Pirmās ugunskristības bija Alūksnes novada iedvesmojošo jauniešu un sabiedriski aktīvo jauniešu grupu godināšana aizvadītā gada novembrī. Manuprāt, pasākums izdevās. Prieks, ka patika arī pašiem jauniešiem, kuri tika godināti un jutās gandarīti, ka viņi paveikuši labu darbu, un tas tiek novērtēts. Šo tradīciju turpināsim. Pirms sāku strādāt, vairāk nekā nedēļu kopā ar citiem jauniešiem pavadīju Beļģijā “Erasmus+” apmaiņas projektā. Tas palīdzēja uzsākt darbu, jo guvu idejas, kā veiksmīgāk komunicēt ar jauniešiem.

Evija: - Jauniešu centrā ir brīvā laika telpa, kur bērni un jaunieši var pavadīt laiku pēc stundām. Šomēnes katru ceturtdienu ir kādas nodarbības – spēlējam galda spēles, “X Box”, pagājušajā ceturdienā bija origami darbnīca, šajā ceturtdienā veidosim kolāžas, bet 31. janvārī mums būs Sniega diena ar āra aktivitātēm. Vadu arī rokdarbu pulciņu. Prieks, ka uz centru nāk arvien vairāk bērnu. Man  bija arī iespēja piedalīties apmācībās jaunatnes darbiniekiem “Story by Story for building Community” (Stāstu stāstīšana kopienas veidošanā), ko rīkoja Alūksnes un Apes novada fonds. Projekta mērķis ir attīstīt jaunatnes darbinieku kompetences ilgtspējīgas un iekļaujošas mācīšanās vides veidošanā, izmantojot stāstu stāstīšanas metodi. Pēc apmācībām mums katram ir jānovada  nodarbība. Viena jau bija, otra būs 29. janvārī Liepnā. 

   
- Pastāstiet, lūdzu, par savām turpmākajām iecerēm!
Una: - Pērn uzrakstīju un iesniedzu projektu “Atklājot mobilitāti un sevi” Izglītības un Zinātnes ministrijas projektu konkursam “Atbalsts mobilā darba ar jaunatni sistēmas izveidei un attīstībai”, kas arī tika atbalstīts. Tā ietvaros ir piešķirts finansējums aktivitātēm Veclaicenes, Pededzes un Liepnas pagastos, kas norisināsies  četrus mēnešus no marta līdz jūnijam. Aktivitātes notiks divreiz mēnesī katrā no pagastiem un  projekta dalībniekiem būs iespēja apgūt jaunas, viņus interesējošas lietas. Aizvadītajā un šajā sestdienā dodos uz pagastiem, lai izzinātu jauniešu intereses un viņu vēlmes. Šogad ir doma pievērt lielāku uzmanību  14 gadus un vecākiem jauniešiem, viņu iniciatīvām un lietām, kuras viņi gribētu paveikt.

Jau šajā ceturtdienā, 24. janvārī, pulksten 18.00 gaidīsim  jauniešus uz “Brainstormingu”. Kā moderatori esam uzaicinājuši Ilzi Zvejnieci. Mēs gribētu uzzināt, kādas aktivitātes vēlētos jaunieši. Viena lieta ir tas, ko mēs piedāvājam viņiem, bet varbūt jauniešiem ir kādas pavisam citas intereses? Otrs pasākums “Pizza Blablabla” 2. februārī pulksten 15.00 būs ar eksotisku piesitienu, jo pie mums viesosies Sanita Pāsa un Gatis Spudins, kuri ilgāku laiku pavadījuši  Vjetnamā, Jaunzēlandē un Taizemē. Domāju, ne tikai mums, bet arī tiem, kuri gribēs atnākt uz šo tikšanos, būs interesanti, kas abus jauniešus pamudināja doties tik tālu projām no Latvijas un kā viņiem tur gāja.
Evija: - Darbojoties Alūksnes un Apes novada fondā,  uzrakstīju projektu par priekšlaicīgu mācību pārtraukšanas samazināšanu. Tiks rīkota nometne pusaudžiem sadarbībā ar  Āra dzīves apmācību centra “Pelēkais vilks” pārstāvjiem.  Vasarā arī centrā plānotas vairākas nometnes bērniem, kuras vadīšu. Protams, turpināsies arī tradicionālās aktivitātes, būs dažādas nodarbības ceturtdienās, Lieldienās - “Zaķu skrējiens” un mācību gada izskaņā - “Pagalma svētki”.

-  Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā  esat nostrādājušas jau pusi no mācību gada. Kādas ir svarīgākās atziņas un secinājumi?
Evija: - Esmu priecīga, ka tiku šeit labi pieņemta un man ir iespēja visas tās zināšanas, ko esmu apguvusi pati, pielietot darbā ar bērniem un jauniešiem. Redzu, ka viņiem patīk praktiski darboties, tādēļ šo darbības lauciņu ir vērts attīstīt.

Una: - Pirmais pusgads ir pagājis, “ieskrienoties”. Turpinām veidot komunikāciju ar jauniešiem un ceru, ka “Brainstormings” rosinās atkal jaunas idejas. Gribētos lielāku iniciatīvu no pašiem jauniešiem un izstāstīt viņiem, ka var droši nākt pie mums uz ABJC, un šeit būt tādiem, kādi viņi ir. Neviens netiek atraidīts, visas idejas tiek uzklausītas un, ja vien tas ir iespējams, arī atbalstītas. Gribētos, lai pie mums nāk vēl vairāk jauniešu, mēs par to tikai priecāsimies. Mans vērojums ir tāds, ka  jaunieši ir atvērti, bet reizēm viņi nobīstas paši no savām iespējām, negrib paust savu viedokli un meklēt palīdzību, kad tā ir vajadzīga. Taču ir arī aktīvi jaunieši, kuri iesaistās visur un viņiem vienkārši nepietiek laika...  Prieks par tiem jauniešiem, kuri tagad studē, bet, atbraucot uz Alūksni, nāk uz jauniešu centru un turpina iesaistīties aktivitātēs, kā, piemēram, Līga Puzule, kura joprojām darbojas neformālajā jauniešu grupā “10 kW radošu citronu”. Gribas arī “atsvaidzināt” un pārstrukturizēt Jaunatnes konsultatīvo lietu padomes darbību un aktualizēt jauniešu brīvprātīgo darbu. Esmu tikusies ar dažādu iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un saskatu jauniešu kā  brīvprātīgo iesaistīšanos un atbalstu šo organizāciju darbā. Manuprāt, ir svarīgi popularizēt brīvprātīgo kustību ne tikai jauniešu, bet arī citu paaudžu vidū, un stāstīt, kā to veikt, iesaistīties un kādi ir ieguvumi.


Kategorijas