Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē turpina virzīt ideju par alternatīvu izglītību

Teksts un foto: Līga Vīksna

2019. gada 6. februāris 11:56

1415

Vecāki no Alūksnes novada, kuri atbalsta citādāku pieeju mācību satura apgūšanā un ieviešanā, ir izveidojuši domubiedru grupu un ik pa laikam rīko tikšanās, lai pārrunātu aktualitātes un dalītos pieredzē.

Tas notiek, pieaicinot dažādus speciālistus, pašiem savā starpā, bijuši arī pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju. 25. janvārī Alūksnes novada Sabiedrības centrā notika viena no šādām tikšanās reizēm, kad viesos no Rīgas bija atbraukusi matemātikas un fizikas skolotāja, biedrības “Tava skola” pārstāve Lauma Priekule. Viņa dalījās pieredzē par skolēnu izglītošanu, izmantojot alternatīvas pieejas, ko pati izmantojusi darbā, kā arī stāstīja piemēru par Mihaela Ščetiņina skolu Krievijā. Tā ir valsts apmaksāta skola – internāts, ko apmeklē 80 – 105 audzēkņi, kuri mācās pēc alternatīvas pieejas. “Pusgadā viņi apgūst mācību gada vielu un jau 14 gadu vecumā iestājas augstskolā. Vienu priekšmetu mācās ilglaicīgi. Skolas ēkas būvējuši paši audzēkņi un pedagogi, paši šuj sev skatuves tērpus, tīra telpas un dara citus darbus, mācoties praktiskas iemaņas. Starp audzēkņiem ir pašpalīdzības sistēma – bērni prasa citiem bērniem neskaidros jautājumus, viens otram izskaidro. Tas tiešām strādā, ka paši bērni ir kā skolotāji!” saka L. Priekule.

Viņa uzskata, ka starp radošumu un intelektu mācīšanās procesā Latvijā šobrīd nav līdzsvara. Viņa rosina skolotājus stundās ieviest mācīšanos pēc principa “šeit un tagad” – jāuzdod skolēniem piecu minūšu laikā iemācīties konkrētas lietas. “Bērniem tas ļoti patīk – pamēģiniet! Tāpat rosinu aizraut skolēnus ar to, kas pašam kā skolotājam šķiet interesanti,” saka L. Priekule.

Alūksniete Baiba Tīce pārstāv Alūksnes domubiedru grupu, kas atbalsta alternatīvu pieeju izglītības satura apgūšanā jau no sākumskolas. Viņa uzsver – vecāki Alūksnes novadā, kurus tas interesē, turpina pulcēties.

“Mūsu domubiedru grupa kļūst arvien lielāka un dažādāka. Šobrīd esam vēl izziņas procesā, lai saprastu, kāds būtu vislabākais virziens, lai arī Alūksnes novadā radītu iespēju bērniem izglītoties citādāk. Pašlaik ar jēdzienu “alternatīvā izglītība” katrs saprot ko citu. Šodienas bērni ir citādāki, bet tie, kuri tagad dzimst, ir vēl citādāki. Viņi pieprasīs kaut ko citu un, ja tā nebūs, pavadīs laiku internetā. Jābūt nodarbēm, kas viņus aizrauj. Domubiedru grupa būtu priecīga, ja atsauktos kāds pedagogs no Alūksnes novada, kurš gribētu iesaistīties un piedāvāt alternatīvu mācīšanos,” saka B.Tīce.

Plašāk lasiet 1.februāra laikrakstā “Alūksnes un Malienas Ziņas”!

Kategorijas