Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izstrādāts dokuments jaunatnes politikai

Loreta Jargane

2019. gada 7. februāris 09:06

244

Apes novada domē finanšu un tautsaimniecības komitejas, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas un sociālo jautājumu komitejas apvienotajā šā gada pirmajā sēdē  apsprieda jautājumu par Apes novada jaunatnes politikas attīstības plānošanas dokumenta
2019. - 2024. gadam apstiprināšanu.

Aptaujāti 110 jaunieši


Apes novada jaunatnes lietu speciāliste Klinta Bernarte skaidroja, ka līdz 31. janvārim projekta ietvaros ir izstrādāts Apes novada jaunatnes politikas attīstības plānošanas dokuments 2019.- 2024. gadam, kas paredz uzlabojumus jauniešiem Apes novada pašvaldībā turpmāko sešu gadu laikā. “Izstrādājot dokumentu, tika veikta vispārējā izpēte Apes novada pašvaldībā līdz 2018. gadam darbā ar jauniešiem. Tika sasaukti jauniešu lēmumu pieņēmēju forumi Gaujienā, kur iesaistījās arī Virešu pagasta jaunieši, un Apē, kur iesaistījās arī Trapenes pagasta jaunieši. Organizējām pieredzes apmaiņas braucienu. Tika aptaujāti 110 jaunieši. Apkopojot visus secinājumus, izstrādāti ilgtermiņa, īstermiņa mērķi un rīcības programma, ko veido piecas prioritārās jomas  – jauniešu līdzdalība un veicināšana, jauniešu sociālā iekļaušana, izglītība, jauniešu nodarbinātība un uzņēmējdarbība, kā arī jauniešu veselība un labklājība. Šajās piecās jomās sešu gadu laikā ir plānots veikt uzlabojumus mūsu pašvaldībā. Rīcības plānā ir iekļauti uzdevumi, kā sasniegt izvirzītos mērķus,” klāstīja K. Bernarte.

Jauniešiem nav savu telpu


Kā viens no pirmajiem uzlabojumiem tiek paredzēts Apes novada Jauniešu domes dibināšana, lai veicinātu jauniešu līdzdalību plānošanas dokumentā paredzēto mērķu sasniegšanā. Savukārt nākotnē paši jaunieši vēlas, lai Apes novadā būtu labi atalgots darbs un mājvieta, vēlas sakoptāku vidi sev apkārt un plašākas izklaides iespējas.

Pašlaik par trūkumu tiek atzīts tas, ka jauniešiem Apes novadā nav atvēlētas telpas, kur būtu iespēja sanākt visiem kopā, lai mērķtiecīgi plānotu un lietderīgi pavadītu savu brīvo laiku, ģenerētu jaunas idejas, kontaktētos ar vienaudžiem, paustu savu viedokli, muzicētu, uzņemtu viesus, skatītos filmas, rīkotu radošās darbnīcas, tiktos ar uzņēmējiem, profesiju pārstāvjiem un tamlīdzīgi. “Pašvaldībā ir ļoti atsaucīgi darbinieki, kuri labprāt sadarbojas un piešķir pasākumiem novadā esošās telpas. Pasākumi tiek rīkoti kultūras un tautas namos, bibliotēkās un izglītības iestādēs, tas ir ļoti pozitīvi un tiek arī izmantots, bet nerada jauniešiem piederības sajūtu, ka “mums Apes novadā ir kaut kas pašiem savs”,” uzsver K. Bernarte.

Labs darbs padarīts


Apes novada domes priekšsēdētāja vietniece Astrīda Harju piebilda: “Gribu teikt, ka Klinta ir ļoti labi pastrādājusi, viņai ir ļoti labs materiāls, kas balstīts uz izpēti un datu apkopojumu no esošās un no iegūtās informācijas. Varētu pat teikt, ka tas ir apbrīnas vērts, ka ir sasniegta tik liela atgriezeniskā saite, tas ir ļoti pozitīvi. Klinta visu novērtējusi un secinājusi, arī darba uzdevumus un stratēģisko plānu izstrādājusi ļoti labi.“

Deputāte Iluta Apine pēc iepazīšanās ar dokumentu secina - jaunieši kā problēmu norāda treneru trūkumu novadā. “Jādomā, kāpēc tāda problēma ir, jo mums treneri ir. Jāsāk kvalificēt, kas ir šie specifiskie treneri, kuri jauniešiem ir nepieciešami,” pauda I. Apine. Tāpēc K. Bernarte komitejā uzsvēra, ka turpmāk veiks detalizētākas aptaujas darbā ar jauniešiem, kā arī uzlabojumus finansējuma plānošanā, sastādot budžetu.

Kategorijas