Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muzejā – jauna tradīcija

Dace Plaude

2019. gada 9. februāris 16:52

245

Sagaidot Alūksnes novada 10 gadu jubileju un Alūksnes pilsētas simtgadi, kas tiks svinēta nākamgad, Alūksnes muzejs uzsācis jaunu tradīciju reizi mēnesī kopā pulcēt  novada kultūras darbiniekus, vēsturniekus, novadpētniekus un citus interesentus.

Pirmajā tikšanās reizē, ko vadīja Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Jolanta Baldiņa, varēja izzināt Alūksnes novada pašvaldības konkursa “Šodiena jau rīt būs vēsture” darbus.

Turpina iemūžināt vietējo vēsturi

Pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte atgādināja, ka novadpētniecības konkursi tiek rīkoti jau kopš 2001. gada un sākotnēji tos sauca “Es stāstu par savu pagastu”. Kopumā notikuši ap 15 konkursi, kur darbos pagastu kultūras darbinieki iemūžinājuši vietējo vēsturi un cilvēkus. Konkursā, ko rīkoja  aizvadītajā gadā “Šodiena jau rīt būs vēsture”, kultūras darbiniekus rosināja paraudzīties ne tikai senākā pagātnē, bet stāstīt par šodienas cilvēkiem, kuri ir aktīvi un dod pienesumu novada atpazīstamībai, izaugsmei.
Dažādi cilvēki un likteņi

Dažādi cilvēki un dažādi likteņi atklājušies konkursa darbos, ar kuriem iepazīstināja to autori. Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova prezentēja darbu “Marutas Sinātes (dzimusi Kupča) dzimtas stāsts”. M. Sināte atklājusi vēsturniecei daudzas spilgtas norises ne tikai Alūksnē, bet arī Latvijā. Bejas bibliotekāre Mudīte Rusakova uzrakstījusi dziļi personīgu un vienlaikus smeldzīgu stāstu par savu mammu Līgu Šāveli – sparīgu, uzņēmīgu, ļoti darbīgu un neatlaidīgu sievieti, kura līdz pat mūža nogalei pratusi saglabāt gaišu skatu uz dzīvi.

Pededzes bibliotekāre Antoņina Girs prezentēja darbu “Skolu vēsture Pededzes pagastā”, bet Ilzenes bibliotekāre Nora Ceriņa – savas priekšgājējas Benitas Kokarevičas darbu “Mana Balss Latvijai” par Andri Apinīti, kurš, vadot kolhozu Ilzenē, atstājis tur paliekošas pēdas un devis savu artavu Latvijas neatkarības atjaunošanā. Alsviķu bibliotekāre Sarmīte Meļķe darbu rakstījusi par senioru kopu “Noskaņa”, kuras dalībnieki ir dzīves gudrības avots pārējiem pagasta iedzīvotājiem.

Visi darbi – bibliotēkā

Māriņkalna bibliotekāre Rudīte Jaunzema prezentēja darbu par ilggadējās Māriņkalna  bibliotekāres Ilgas Voropajevas radošo darbību. Viņa raksta dzeju, sarakstījusi deviņas lugas un pati tās iestudējusi vietējā dramatiskajā kolektīvā “Kronis visam”, kura tapšana ir I. Voropajevas nopelns. Savukārt Zeltiņu vēstures krātuves vadītāja Sandra Magaziņa iepazīstināja ar darbu “Šodienas Alūksnes novadam nozīmīgs, iedvesmojošs cilvēks” par Elitu Laivu, kura ir ideju ģenerators savā pagastā.

Ar visiem darbiem var iepazīties Alūksnes pilsētas bibliotēkā, kur apkopoti arī iepriekšējo novadpētniecības konkursu darbi.

Pētījumi par Alūksni

J. Baldiņa informēja par turpmākajiem ar vēsturi saistītajiem pasākumiem Alūksnes muzejā. 14. februārī Z. Pavlova un Alūksnes muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Linda Apšusala iepazīstinās ar pētījumu “Alūksne – no miesta līdz pilsētai”, kura ietvaros tiek veidota izstāde. Savukārt 26. martā muzejā viesosies novadniece Zane Grīnvalde, kura strādā Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Viņa stāstīs par Alūksnes apbūvi no laika, kad tai tika piešķirtas pilsētas tiesības, līdz lielajam ugunsgrēkam 1940. gadā.

Kategorijas