Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izzinām Malienas pagasta vēsturi

Ieva Baltā - Pilsētniece

2019. gada 11. februāris 08:57

138

Nodibinājums “Malienas skolas fonds” sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību, kas bija līdzfinansētājs, laika posmā
no 2018. gada 1. aprīļa līdz  31.­ de­cembrim īstenoja  sabiedriski nozīmīgu projektu “Ceļā uz mūsu valsts un Aleksandra Pelēča simtgadi”.

A. Pelēcis ir mūsu novadnieks, astoņu dzejoļu grāmatu autors, Alūksnes novada tēlotājs prozā –  “Alūksnes grāmatas”, “Puisiska dvēseles” un “Sibīrijas grāmatas” autors. Viņa darbi ir vēsturiski un mākslinieciski nozīmīgi Alūksnes, Malienas puses cilvēkiem un visai Latvijai. Malienas pamatskola ir A. Pelēča pirmā skola. Te ir ierīkota Aļa jeb rakstnieka A. Pelēča istaba. “Aļa istaba” stāsta par reālu cilvēku - Malienas, Alūksnes un Latvijas patriotu, māca izprast, cienīt mūsu valsts vēsturi, mūsu bērnos audzināt patriotismu. Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros, īstenojot projektu “Ceļā uz mūsu valsts un Aleksandra Pelēča simtgadi”, esam veicinājuši skolēnu un iedzīvotāju interesi par novadnieku A. Pelēci, izzinot pagasta vēsturi, papildinot un labiekārtojot Aļa istabu ar mūsdienīgu un aktuālu vēstures ekspozīciju, izveidojot un izspēlējot interaktīvās spēles “Malienas pagasta pērles”, “100 soļi pa dzimto pagastu”, “A. Pelēča       3 zvaigznes ordenī”, noformējot “Aļa istabas” ”Varoņu sienu” ar Malienas skolas zināmāko absolventu fotogrāfijām un stāstiem par viņiem, izveidojot un īstenojot rakstnieka dzimšanas dienā Alūksnes un Apes novadu skolēniem izglītojošu programmu “Aleksandrs Pelēcis - dzejnieks un viņa laiks”.
Mēs, Malienas puses ļaudis, uzskatām par savu pienākumu zināt sava pagasta, tuvākās apkaimes vēsturi, saglabāt rakstnieka A. Pelēča piemiņu, audzinot lepnumu par vietējiem cilvēkiem, viņu sasniegumiem.

Ieva Baltā - Pilsētniece,
nodibinājuma “Malienas skolas fonds” valdes priekšsēdētāja

Kategorijas