Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gāžot kokus, gūst smagu traumu

Līga Vīksna

2019. gada 12. februāris 12:47

555

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) 31. janvārī saņēma izsaukumu uz Alsviķu pagastu, kur strādājot mežā, uzkritis koks 65 gadus vecam vīrietim. Pašlaik biezā sniega sega dienestam nereti apgrūtina nokļūšanu izsaukuma vietā.

NMPD Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka informē, ka vīrietis guva ļoti nopietnas, smagas traumas un tika nogādāts Alūksnes slimnīcā. “Gūta komplicēta politrauma – ekstremitāšu lūzumi, smaga galvas trauma, krūšukurvja un ribu lūzumi. Lai sniegtu cietušajam palīdzību, NMPD brigādei garu gabalu bija jāiet kājām pa mežu, pārvarot biezo sniega segu, nogāztos kokus,” stāsta S. Bračka.

Viņa uzsver – diemžēl pašlaik Vidzemes reģionā dienests katru nedēļu saņem kādu izsaukumu par traumām, kas gūtas, strādājot mežā. “Nezinu, kādēļ šādas smagas traumas mežā notiek un tik bieži  – pieļaujams, tā ir ļoti liela neuzmanība. Strādājot mežā un gāžot kokus, ir jābūt īpaši piesardzīgiem un pārliecinātiem, ka neviens nav tuvumā. Cilvēkiem ir arī pašiem sevi jāpasargā no traumām, kad tas ir iespējams. Diemžēl ir pat bijuši gadījumi, ka arī strādājot vienatnē, uzgāž sev koku virsū,” saka S. Bračka.

Viņa vērš Alūksnes un Apes novadu iedzīvotāju uzmanību uz to, lai piebraucamie ceļi pie mājām būtu izbraucami un vajadzības gadījumā ātri varētu piekļūt NMPD brigāde. “Alūksnes un Apes novados pašlaik ir ļoti bieza sniega sega. Jā, dienesta rīcībā ir pilnpiedziņas autotransports, bet mēs nevarēsim izbraukt pa neiztīrītu ceļu. Pašvaldība vai valsts iztīra savus autoceļus, bet par to, lai operatīvie dienesti varētu piebraukt pie privātmājām, atbildīgi ir šo māju īpašnieki. Par to laikus noteikti jādomā tiem, kuri zina, ka viņiem ir veselības problēmas un var nākties saņemt steidzamu medicīnisko palīdzību. Nesen diemžēl bija gadījums, kad citviet brigāde nepagūst laikus sniegt palīdzību, jo ceļš nav iztīrīts,” saka S. Bračka.

Kategorijas