Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes jaunieši Pasaules čempionātā

Didzis Bauers

2019. gada 13. februāris 11:41

346

Pasaules junioru un jaunatnes čempionāts biatlonā visu pagājušo nedēļu norisinājās Osrblī ciematā Slovākijas centrā. Tajā Latvijas jauniešu izlasi pārstāvēja trīs alūksnieši – Sanita un Sandra Buliņas un Kristaps Deksnis, viens no komandas treneriem bija alūksnietis Valdis Bērziņš.

Individuālā distance

Svētdien jaunieši izgāja uz starta individuālajā distancē. Veiksmīgākā Latvijas biatloniste bija Sanita Buliņa, ieņemot 39. vietu desmit kilometru distancē. Nopelnīja piecus sodus (1+1+3+0) un no uzvarētājas viņu šķīra + 5:09,3 minūtes. Dvīņumāsa Sandra finišēja 54. vietā šaušanā, arī nesašaujot piecus mērķus (0+1+2+2) finišā – 6:16,3 minūtes aiz uzvarētājas. Uz starta izgāja 100 dalībnieces. Sanitai 20. ātrākais solis distancē, kamēr māsai 45. vieta slēpošanā. Pērnajā gadā, kļūdoties trīs reizes, Sanita finišēja 37. pozīcijā.

12,5 kilometru individuālajā distancē puišiem mūsu Kristaps Deksnis bija labākais no Latvijas biatlonistiem, ieņemot 44. vietu. Viņam trīs neaizvērti mērķi (1+1+0+1) un +4:25,7 minūtes aiz čempiona.

Stafete

Mūsu jauniešu pārstāvētās Latvijas izlases biatlona stafetē izcīnīja 17. vietas puišu un meiteņu konkurencē. 3 x 7,5 kilometru stafetē puišiem Latviju pārstāvēja alūk­snietis Kristaps Deksnis.  Šaušana guļus nesagādāja problēmas, bet stāvus nācās izmantot trīs rezerves patronas, trasē atgriežoties 19. vietā. Līdz stafetes maiņai zaudētas vēl divas pozīcijas, no līderiem atpaliekot divas minūtes. Par čempioniem kļuva Vācijas biatlonisti, pavisam tajā piedalījās 26 komandas.

Meiteņu konkurencē māsas Buliņas veica pēdējos divus etapus. Otrajā posmā distancē devās Sandra Buliņa. Guļus šaušanā viņa izmantoja vienu rezerves patronu, bet diemžēl stāvus šaušanā neizdevās aizvērt vienu mērķi ar trijām rezerves patronām un stafeti nodeva 18. pozīcijā. Māsa Sanita devās trasē pēdējā trešajā etapā. Jau pēc pirmās šaušanas mēroja soda apli, bet otrajā šaušanā ar divām rezerves patronām izdevās aizvērt visus mērķus un finišā pakāpās līdz 17. vietai. Savā etapā viņai
13. vieta tīrajā slēpošanā.

Sprints

Kristaps Deksnis piektdien finišēja 41. vietā pasaules jaunatnes un junioru čempionāta 7,5 kilometru sprinta sacensībās. Viņš vienīgais no alūksniešiem kvalificējās iedzīšanas sacensībām, jo meiteņu konkurencē māsas Buliņas palika uzreiz aiz sestā desmitnieka.
Sprinta sacensībās puišiem uz starta izgāja 110 dalībnieki. Kristaps pieļāva tikai vienu kļūdu guļus šaušanā, bet tāpat uzvarētājam finišā zaudēja divas minūtes un 27,1 sekundi.

Meitenēm sešu kilometru sacensībās visaugstāko vietu izcīnīja Sanita Buliņa - 61., kura trīs reizes kļūdījās guļus šaušanā un vienreiz stāvus, uzvarētājai zaudējot trīsarpus minūtes. No kārotās vietas sešdesmitniekā un dalības iedzīšanā viņa atpalika par sāpīgām 0,3 sekundēm.

Arī četras kļūdas (2+2) pieļāva dvīņumāsa Sandra un ieņēma 66. vietu, atpaliekot no Sanitas par nepilnām 20 sekundēm.

Iedzīšana

Alūksnietis Kristaps Deksnis vienīgais pārstāvēja Latviju 10 kilometru iedzīšanas sacensībās jauniešiem, izcīnot 50. vietu Pasaules jauniešu un junioru čempionātā.

Svētdien desmit kilometru distancē pirmajā šautuvē kļūdījās vienreiz, otrajā aizverot visus mērķus. Diemžēl nākamās divas stāvus šaušanas nebija veiksmīgas, pieļaujot piecas kļūdas, attiecīgi trīs un divi neaizvērti mērķi, kas neļāva uzlabot izcīnīto vietu sprinta sacensībās. Uzvarētājam alūksnietis piekāpās par gandrīz septiņām minūtēm.

Jauniešu treneris Sergejs Sverčkovs audzēkņu startu vērtē kā vidēju, labākus rezultātus liegusi sasniegt šaušana. Meitenēm šoreiz starts neesot izdevies, bet vēl nākamgad būs iespēja sevi pierādīt. Salīdzinoši labs starts Kristapam Deksnim, iegūstot iespēju piedalīties arī iedzīšanas sacensībās. Iekļuvis izlasē kā trešais, viņš beigās parādīja labāko rezultātu. Šajā nedēļas nogalē alūksnieši startēs Latvijas kausā biatlonā 2. kārtā Madonā un jau sestdien treneris kopā ar māsām Buliņām dosies uz Eiropas Jaunatnes Olimpisko festivālu, kurš norisināsies visu nākamo nedēļu. Jaunieši sacentīsies - windividuālajā disciplīnā, sprintā un jauktajā stafetē. 

Kategorijas