Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunsargi pārbauda spējas

Agita Auziņa

2009. gada 8. novembris 16:41

1761

Gaidot Latvijas valsts svētkus un Latvijas armijas 90. gadadienu, piektdien, Mālupes pagasta Mišķu karjerā norisinājās jaunsargu mācības, kas šajā pusē tika rīkotas otro gadu. Tajās startēja komandas no Alūksnes, Mālupes, Liepnas.

“Pērnajā gadā piedalījās septiņas komandas, šogad astoņas. Katrā komandā ir seši jaunsargi. Manā skatījumā, tas ir pietiekoši daudz,” stāsta sacensību organizators, vecākais referents jaunsargu izglītošanas jautājumos Mareks Marcinkevičs. Jauniešiem bija jāpārvar šķēršļu josla, jāmet granāta, jāšauj mērķī, jāpārvieto ievainotais un jārāda savas prasmes pirmās palīdzības sniegšanā. Kopsummā tā ir kā militārā daudzcīņa, kas nozīmē, ka komandai ir jāstrādā kā komandai, nevis katram domājot tikai par sevi.

Jaunieši ir dzimtenes patrioti

“Trase nav grūta, salīdzinoši viegla. Mūsu komandas stratēģija – palīdzēt saviem biedriem. Padosim viens otram roku, palīdzēsim pārlēkt šķēršļiem. Būs komandas darbs! “ stāsta jaunsargs  Andris Klempners  no Alūksnes vidusskolas. Viņš arī atklāj, ka savu nākotni gribētu saistīt ar armijas lietām. “Man brālis ir armijā, arī es gribu. Es esmu Latvijas patriots,” pauž jaunietis.

Sacensību dienā visus jaunsargus pārsteidza sasnigušais sniegs, tomēr tas nekādi neietekmēja sacensību norisi. Daži pat atzina, ka sniegā pārbaudījumi ir sarežģītāki, tātad arī interesantāki.  “Šādas sacensības ir interesantas, tās ir spēju pārbaudes. Man patīk darboties jaunsargu kustībā, jo es varu pilnveidot savas spējas, iemācos sevi aizstāvēt,” saka Evita Kļaviņa no Liepnas un piebilst, ka jaunsargos meitenes ir līdzvērtīgas puišiem. “Meitenes var to pašu, ko puiši,” saka viņa.

Novembrī daudz pasākumu

Šīm sacensībām jaunsargi netika īpaši gatavoti, notika ikdienišķās apmācības pēc grafika,” stāsta  Alūksnes jaunsargu vienības instruktore Dzintra Andrejeva. Novembris jaunsargiem ir pasākumiem pārbagāts mēnesis – jāpiedalās ne vien Lāčplēša dienas un 18.novembra svinībās, bet arī 13.novembrī paredzēta novada ierindas skate Priekuļos, 30.novembrī jāpiedalās Vidzemes novada volejbola sacensībās.

Vairāk foto

Kategorijas