Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzejas pusstunda dvēselei Sociālās aprūpes centrā „Alūksne’’

Teksts un foto: Ieva Pētersone

2019. gada 20. februāris 15:20

1532

Šodien, 20. februārī sociālās aprūpes centra zālē „Alūksne’’ pulcējās klienti un darbinieki, lai noklausītos iemītnieka Raimonda Vaitkeviča dzeju.

Pirmo reizi ar Raimondu sastapos Valentīna dienā, kad viņš ar savu spēcīgo balsi iepriecināja dziesmu saspēlē. Šoreiz pirms došanas zālē puisis pastāstīja par sevi tuvāk. - Man ir 33 gadi. Esmu dzimis Tukuma rajonā Lāčplēša dienā. Mācījos Irlavā, tur pabeidzu nepilnas deviņas klases, iestājos Alsviķos, taču to nepabeidzu. Dzīve sameta kauliņus tā, ka vajadzēja iestāties sociālās aprūpes centrā „Alūksne’’. Te arī atvērās mana mūza, kura plūst no dvēseles dziļumiem. Pusotra mēneša laikā, kurus te esmu pavadījis man dažādos diennakts periodos, vairāk gan vakaros ir tapuši astoņpadsmit dzejoļi. Rakstu par māti, dzīvi kā tādu, Dievu jo esmu kristietis, piederu pie katoļticības. Man patīk dziedāt, dziedāju skolā. Kad dzīvoju Kārsavas novadā, tad dziedāju Kārsavas baznīcā un Mežvidu tautas namā. Ģimenes man nav, esmu bērnunama bērns. Tagad man galvenais ir iepriecināt centra ļaudis, lai viņu dvēselēs ieplūstu vairāk gaismas. Ceru, ka šodien man tas vairāk vai mazāk izdosies. Publikas priekšā es saviem dzejoļiem uzstāšos pirmo reizi dzīvē. Uz to mani iedrošināja sociālā aprūpētāja Agra Andersone. Dienas pavadu aprunājoties ar pārējiem klientiem, klausoties mūziku, lasot grāmatas, rakstot dzejoļus un palīdzot mizot kartupeļus, ceru, ka vasarā tikšu arī uz baznīcu’’, teic Raimonds.
Kad Raimons ratiņkrēslā iebrauc zālē viņu, sagaida ar aplausiem. Telpa saposta, uz balti noklāta galda deg svece. Pie klavierēm apsēdusies mums labi zināmā Ilze Briediņa. Dzeja mijas ar dziesmām Staburadze, ugunskurs, Veltījums mātei, paldies tev, māt!

Dvēseliskā pusstunda beidzas ar Raimonda dzejoli „Lūgsna’’

Es lūdzu tev Dievs, es lūdzu

Par naidu, par sāpēm un asarām sāļām.

Es lūdzu par pasauli, un naidpilniem ļaudīm,

Kas šķēpu dur mākoņiem, debesīm cauri.

Dod spēku dabai un dzīvajam,

Dāvā krāšņumu pasaules ziediem.

Cilvēku sirdīs liesmu jel dedz,

Lai tie var sapņot, mīlēt un cerēt!

Dos visai cilvēcei spēku Dievs,

Dari tai cietās dvēseles mīkstas

Un māci mums mīlēt, Dievs tā

Kā mīli mūs, bērnus, visus tu pats!

Pēc tam viņš uzaicināja klātesošos nodziedāt kopīgi „Pie Dieviņa gari galdi’’.

Beidzoties skaistajai pusstundai, Raimonds pateicas klausītājiem novēlot tiem saticību, mīlestību, veselību un sapratni vienam pret otru.

Īpašu paldies saņem Ilze, kuru Raimonds sauc par savu skolotāju, jo turpmāk viņš būs centra dziedātāju pulkā vairāk kā līdz šim.

Paldies Raimondam! Lai visiem svētīgas mierpilnas dienas !

Kategorijas