Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šogad daudz sniega problēmu

Aivita Lizdika, Dace Plaude

2019. gada 22. februāris 11:08

254

Šī ziema ir bagāta ar sniegu, kas īpaši dāsni snidzis Alūksnes pusē. Lai gan komunālo pakalpojumu sniedzēji un “Latvijas autoceļu uzturētājs” strādā dienu un nakti, ceļi vietām nav izbraucami, ielas pilsētās kļuvušas tik šauras, ka automašīnām grūti samainīties.

Lai gan visi redzam un saprotam, ka šādos laikapstākļos uzturēt ceļus, ielas un laukumus nav vienkārši, nereti esam ļoti neiecietīgi. Nesen saņēmām zvanu no kāda laikraksta lasītāja, kurš savu vārdu nevēlējās atklāt, par to, ka šāda veida nekārtības valda Strautiņu centrā. “Strautiņos pagājušajā gadā izbūvēja jaunas ietves, uzcēla arī jaunu autobusa pieturvietu. Skaisti, bet sniegu neviens netīra, ietves nekopj, tādēļ kājām grūti pārvietoties. Tāpat netīrīts bieži vien ir arī pie ciemata daudzdzīvokļu mājām,” stāsta Strautiņu iedzīvotājs.

Alsviķu pagasta pārvaldes vadītāja Ingrīda Sniedze skaidro: - katru rītu no pulksten 9.00 līdz 16.00 Strautiņos, lai uzturētu kārtībā pašvaldībai piederošās ietves un laukumus, kā arī autobusu pieturvietas, strādā pagaidu algoto darbu veicēja. “Šī darbinieka uzdevums nav tīrīt ceļa braucamo daļu un privātās teritorijas, kas pieguļ pašvaldības īpašumam. Gar veikalu pērn uzsāktajā projektā paredzētā ietve vēl nav pilnībā izbūvēta un nodota ekspluatācijā, tādēļ pašvaldībai ar būvnieku un “Latvijas autoceļu uzturētāju” ir vienošanās, ka šo ietvi vēl neuzkopjam, jo pa to gājējiem nav iespējams pārvietoties. Kad objekts tiks nodots ekspluatācijā, lemsim par tās uzturēšanu. Savukārt pie veikala ir izbūvēts pašvaldības ceļš, kas robežojas ar privātīpašumu, pa kuru tā īpašniekam ir iespēja ēkai piebraukt un atvest preces, tādēļ uzskatu, ka tas būtu jāuzkopj veikala īpašniekam, un pašvaldība līdz šim to arī nekad nav darījusi,” skaidro I. Sniedze.

I. Sniedze norāda, ka teritorija ap Strautiņu daudzdzīvokļu mājām ir kopīpašums, kas robežojas ar pagasta pārvaldei piederošo teritoriju.

Jāuztur pašiem īpašniekiem

“Pašvaldība savu teritoriju regulāri uztur kārtībā, bet daudzdzīvokļu māju īpašniekiem pašiem jādomā par savā īpašumā vai lietošanā esošās zemes gabala uzturēšanu gan ziemā, gan vasarā. Īpašnieki par šo kārtību vairākkārtīgi ir informēti,” saka I.Sniedze.

Alsviķu pagasta pārvaldes rīcībā nav savas ceļu uzkopšanas tehnikas, tādēļ, lai savu teritoriju uzturētu kārtībā, papildus pagaidu algotā darba veicēja roku darbam tiek izmantota arī tehnika, ko pašvaldība pērk kā ārpakalpojumu. “Par šādu iespēju ne vienu reizi vien ir informēti arī pagasta iedzīvotāji, lai viņi paši, plānojot privātīpašumu uzturēšanu, savu iespēju robežās varētu tos izmantot,” skaidro pārvaldes vadītāja.

Kāpēc netīra Umernieku staciju?

Kāds cits lasītājs redakcijā vērsās ar jautājumu, kādēļ no sniega netiek attīrīts soliņš Umernieku stacijā un tualete, kā arī vaicāja, kad stacijā būs uzgaidāmā telpa, jo Gulbenes novadā tādas ir. 

Ar šo jautājumu vērsāmies Annas pagasta pārvaldē un saņēmām atbildi no Annas, Kalncempju un Jaunannas pagastu pārvalžu teritorijas attīstības speciālistes Vijas Zaķes. Viņa norāda – kamēr pašvaldībai stacijas ēkā piederēja telpas, Annas pagasta pārvalde rūpējās gan par tualetes, gan stacijai piegulošās teritorijas sakoptību. “Tagad telpas ir atsavinātas, stacijas ēka ir privātīpašums, līdz ar to teritorijas uzturēšana netiek veikta. Zeme pie stacijas ir VAS “Latvi-     jas dzelzceļš” īpašums,” skaidro V. Zaķe.

Nemierā ar Alūksnes ielām

Lasītājs pauda arī neapmierinātību par ielu tīrīšanu Alūksnes pilsētā, uzsverot – ja ielas Alūksnē pārbūvēja, tad vajag par tām arī rūpēties. Viņš pauda, ka sakarā ar lielo sniega daudzumu uz šaurajām ielām veidojas sastrēgumi, un īpaši vērsa uzmanību uz to, kā tiek organizēta sniega tīrīšana un izvešana Tālavas, Jāņkalna, Gulbenes, Malienas ielās, krustojumā Raiņa bulvārim ar Jāņkalna ielu, Helēnas ielā, Alsviķu, Lauku ielas krustojumā. “Ja nevar notīrīt, tad lai būtu brīdinājuma zīmes. Nevajag visu tikai izvest, var arī notīrīt no ielas, lai birst sniegs grāvjos un zaļajā zonā,” saka lasītājs.

No pašvaldības aģentūras “Spodra” saņēmām tās vadītāja Gata Spudiņa parakstītu atbildi, ka  Alūksnes pilsētā ielas tiek uzturētas atbilstoši Alūksnes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem “Par Alūksnes pilsētas ielu ikdienas uzturēšanas un lietošanas kārtību”, kas apstiprināti 2014. gada 24. jūlijā. Sniega tīrīšana, izvešana, sniega vaļņu pārvietošana ielās tiek organizēta atbilstoši katras ielu klases uzturēšanas kārtībai. 13. februārī, apsekojot minētās ielas, konstatēts, ka ielu segums ir atbilstošs prasībām.

Kategorijas