Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vēlas palielināt bērna piedzimšanas pabalstu

Līga Vīksna

2019. gada 23. februāris 23:50

352

Alūksnes novada pašvaldība iecerējusi gandrīz par simts eiro palielināt pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā – no 75 eiro uz 170 eiro.

Par grozījumu veikšanu pašvaldības saistošajos noteikumos “Par materiālo atbalstu iedzīvotājiem Alūksnes novadā” deputāti diskutēja šonedēļ pašvaldības sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēdē, diskusijas par šo jautāju-mu domē bija jau arī pirms mēneša.

Saistīs ar minimālo algu

Komitejas vadītājs un domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins norāda – sākotnēji bija iecere noteikt, ka abiem vecākiem jābūt deklarētiem Alūksnes novadā, lai saņemtu lielāku pabalstu. “Tomēr no šīs ieceres atteicāmies, jo tas būtu pārāk sarežģīti izdarāms gan Datu aizsardzības regulas dēļ, gan citu birokrātisko apsvērumu dēļ. Tagad rosinām jaundzimušā pabalsta apmēru saistīt ar valstī noteikto minimālo darba algu, lai gadījumā, ja minimālo algu valstī palielina, automātiski palielinātos arī jaundzimušā pabalsta apmērs,” skaidro A. Fomins.

Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece atzīst – pērn Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 126 bērni. “Saistīt pabalstu ar vecāku deklarēto dzīvesvietu un atbilstoši tam ieviest dāvanu kartes apmēra gradāciju būtu ļoti sarežģīti, bet pabalsta palielināšana būtu tikai atbalstāma. Tāpat kā līdz šim būs noteikts - lai saņemtu šo pabalstu, vismaz vienam no vecākiem jābūt deklarētam Alūksnes novadā,” stāsta A. Grīvniece.

Novada vērtība – cilvēki

Komitejā diskutēja par iespēju pabalstu noteikt 30 procentu apmērā no minimālās algas – tad pabalsts būtu 130 eiro – un 40 pro-centu apmērā, kad pabalsts būtu 170 eiro. Šobrīd pabalsta apmērs ir 75 eiro un vecāki to saņem kā dāvanu karti, ko var atprečot ma-zulim vajadzīgajās precēs aptiekā.

Deputāte Maruta Kauliņa uzsver – tas ir pabalsts bērnam, tādēļ nevajag izdalīt vecākus vai vientuļās mātes. “Bet būtu tikai godīgi noteikt, ka kāds no vecākiem ir deklarēts Alūksnes novadā, jo tad mūsu novads saņem šīs personas nodokļu maksājumus. 40 procenti no minimālās algas būtu optimāls palielinājums. Alūksnes novada vērtība ir cilvēki – ja šeit nebūs cilvēku, viss novadā sabūvētais paliks tukšs,” saka M. Kauliņa. Viņas viedoklim piekrita arī deputāts Verners Kalējs norādot, ka pašvaldībai jādomā par saviem iedzīvotājiem. “Jau tagad daudzas ģimenes skatās citā virzienā – uz vietām, kur ir skola un darbs,” saka V. Kalējs.

Pēc diskusijām deputāti vienojās uz februāra finanšu komiteju, kas notiks nākamnedēļ, virzīt rosinājumu pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā noteikti 40 procen-tu apmērā no minimālās algas.

Kategorijas