Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Akcijā "Francijas garša" piedalīsies arī Alūksnes ēdināšanas iestāde

Leta

2019. gada 28. februāris 21:14

100

Martā piekto gadu pēc kārtas norisināsies akcija "Francijas garša/Good France", aģentūru LETA informēja Francijas institūtā.
Akcija ir gadskārtējs starptautisks pasākums, kas slavina franču virtuves vitalitāti un pulcē vienkopus šefpavārus un restorānus visā pasaulē, lai dalītos tās pamatvērtībās. Šogad pasākuma vadmotīvs ir ilgtspējīga attīstība, ko raksturo atbildīga gastronomija un šefpavāru līdzdalība mūsu planētas saudzēšanā.

Starptautiskais pasākums aizsākās 2015.gadā pēc tam, kad "maltīte franču gaumē" tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Tādejādi ik gadu 21.martā restorāni, kas izteikuši vēlmi iesaistīties šajā akcijā, piedāvā saviem viesiem piedzīvot dzīves baudīšanas pieredzi.

Pēc Akvitānijas un Bordo vīniem 2018.gadā, šajā gada akcija cildinās Provansas produktus un atbildīgu gastronomiju.

Atzīmējot Francijas un it īpaši Provansas virtuves izcilību, Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona 21.martā rīkos vakariņas Francijas rezidencē. Īpaši šīm vakariņām gatavotās receptes tiks publicētas Francijas vēstniecības Latvijā mājaslapā.

Martā un aprīlī Francijas institūts piedāvās četrus gastronomijai veltītus kursus. Kurss "Galda kultūra" aicinās iepazīt franču galda kultūru, praktiskajās nodarbībās mācoties, kā klāt galdu dažādos gadījumos, kā iepirkties tirgū, kā uzsākt sarunas ar nepazīstamiem viesiem, ievērojot labas manieres un pieklājību. Savukārt kursa "Labas gaumes garša" nodarbības aicinās doties labās gaumes un franču šarma meklējumos.

Kursā "Franču valoda gardēžiem" studenti tiks iepazīstināti ar frankofono valstu gastronomijas dažādību (Beļģijas, Kanādas, Marokas, Senegālas, Šveices), to tradicionālajiem ēdieniem, kulinārajām tradīcijām, bet kursā "Franču valoda un gastronomija Višī" studenti apgūs ne tikai franču valodu Francijā, bet arī gastronomijas pamatus sertificētas kulināres Delfīnes Milē vadītajos kulinārijas ateljē.

Latvijā 14 restorāni no Rīgas, Alūksnes, Dikļiem, Mālpils, Saldus un Tērvetes ir pieņēmuši aicinājumu piedalīties akcijā. Daudzi restorāni piedalās šajā akcijā jau no pašiem pirmsākumiem, un 2019.gada Francijas garšas akcijai ir pievienojušies jauni restorāni.

Kategorijas