Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vizinās sešos pagastos

Līga Vīksna

2019. gada 2. marts 20:03

298

Alūksne kā pierobežas novads ir iesaistījies Vidzemes plānošanas reģiona pilotprojektā par transportu pēc pieprasījuma: iedzīvotāji, iepriekš piezvanot, drīzumā varēs pieprasīt sev vēlamā laikā transportu, lai nokļūtu uz novada centru. Alūksnes novadā to ieviesīs sešu pagastu teritorijās: Alsviķu, Ilzenes, Jaunlaicenes, Mārkalnes, Veclaicenes un Ziemeru.

Vidzemē šo pilotprojektu īsteno divos novados – Alūksnes un Mazsalacas. Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis par projekta virzību informēja februāra tautsaimniecības komitejas sēdē. Sākotnēji bija paredzēts, ka Alūksnes novadā transportu pēc pieprasījuma ieviesīs Mārkalnes pagastā - tagad situācija mainījusies un šādu teritoriju būs vairāk.

Kur nav kaut reizi nedēļā

“Pēc diskusijām reģionā un ar pagastu pārvalžu vadītājiem secināts, ka Alūksnes novadā ir vairākas teritorijas, kur šo sistēmu būtu lietderīgi ieviest. Tās ir vietas, kur ir noteikta blīvuma apdzīvotība, atrodas mājsaimniecības un nav pieejams sabiedriskais transports kaut reizi nedēļā. Pagastu pārvaldes pirms tam jau izzināja šajās teritorijās dzīvojošo cilvēku viedokļus, gūstot apstiprinājumu, ka iedzīvotāji būtu gatavi to izmēģināt. Protams, kāds būs reālais pieprasījums dzīvē pēc jaunā pakalpojuma – to šobrīd prognozēt nav iespējams. Tāpēc tas ir divu gadu pārbaudes projekts, lai izzinātu, vai nākotnē visā Latvijā šāds transporta pakalpojums būtu lietderīgs,” saka I. Berkulis.

Plānotās projekta teritorijas ir Veclaicenes pagastā aiz Kornetiem - gar Raibkaziem līdz Kalnapukšiem un atpakaļ gar Drusku pilskalnu uz Kornetiem. Alsviķu, Ziemeru un Jaunlaicenes pagastā – no Jaunlaicenes caur Karvu, Rezaku, gar Vecstāmeriem un Baložiem uz Alsviķiem, tālāk no Alsviķiem uz Māriņkalnu. Alsviķu pagastā transports pēc pieprasījuma kursēs arī maršrutā no Celenskiem gar Racupkalnu uz Nēķeni. Maršruts Ilzenes pagastā paredzēts gar Lielsloku ezeru un Viesturiem, bet Mārkalnes pagastā – Ezīšavas apkārtnē un gar Blekteskalnu uz Igaunijas pusi.

Vienā noteiktā dienā

Vidzemes plānošanas reģions tagad veiks iepirkuma procedūru, lai noteiktu pārvadātāju, kurš sniegs iedzīvotājiem šo pakalpojumu. Paredzēts, ka katrai no šīm teritorijām būs viena diena nedēļā, kad noteiktā laikā iedzīvotājs, iepriekš piesakot braucienu, varēs nokļūt uz novada centru un atpakaļ mājās. “Maršruti konkrētajās teritorijās tiks monitorēti katrus trīs mēnešus, pēc nepieciešamības transporta pakalpojumu laiki, dienas un teritorijas var tikt mainītas. Šādi pilotprojekts notiks divus gadus, tā īstenošanai reģions ir piesaistījis Eiropas fondu finansējumu. Alūksnes novada pašvaldības finansējums tam netiks tērēts,” saka I. Berkulis.
Tiesa, par katru šādu braucienu iedzīvotājiem būs jāmaksā. I. Berkulis norāda – šobrīd vēl tiek veikti precīzi cenu aprēķini, bet paredzams, ka maksa būs zemāka, nekā šobrīd braucienā ar taksometru, un nedaudz dārgāka, nekā ar sabiedrisko transportu.

Kā nabadzības apliecinājums

Deputāts Laimonis Sīpols secina – ja iepirkumā, meklējot pārvadātāju, būs maza interese, tad projekta īstenotājiem būs jāņem to, kurš pieteiksies, lai cik augstu summu viņš neprasītu. “Visu noteiks cena – varbūt beigās pakalpojums būs dikti dārgs, ka neviens to neizmantos,” prāto L. Sīpols.

Deputāts Ainars Melders secina – vispirms valstī slēdz sabiedriskā transporta maršrutus, bet pēc tam grib ieviest šādus projektus kā transports pēc pieprasījuma. Turklāt šobrīd pagastos dzīvojošie cilvēki jau paši ir atraduši dažādus risinājumus, kā nokļūt novada centrā un saņemt pakalpojumus, ja nav personīgā transporta vai nekursē sabiedriskais transports, piemēram, izlīdz kaimiņi, radinieki, pagastu pārvaldes un citi atsaucīgi cilvēki. “Šis projekts ir kā nabadzības apliecinājums. Tā vietā varēja labāk palaist normālu satiksmes autobusu, kas regulāri kursē,” uzskata A. Melders.

Izvēlētās teritorijas Alūksnes novadā transportam pēc pieprasījuma apstiprinās februāra domes sēdē.

Uzziņai
• Lai skaidrotu transporta pēc pieprasījuma nianses, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji katrā no iesaistītajiem Alūksnes novada pagastiem rīkos tikšanos ar iedzīvotājiem:
• 12. martā - Mārkalnes tautas namā pulksten 11.00 un Ilzenes centrā “Dailes” pulksten 14.00;
• 13. martā Alsviķu pagasta pārvaldē pulksten 11.00, Jaunlaicenes tautas namā pulksten 13.00 un Veclaicenes tautas namā pulksten 15.00.

Kategorijas