Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ēnu dienā pie Latvijas robežas

Šogad izvēlējāmies ēnot Viļakas pārvaldes Pededzes robežapsardzības nodaļas priekšnieka vietnieci Litu Bikaviņu, kura mums pastāstīja par profesiju un arī atbildēja uz mūsu sagatavotajiem jautājumiem. Vienmēr ir bijusi liela interese par robežsarga profesiju. Tikt ēnot tieši Viļakas pārvaldes Pededzes nodaļā nebija viegli, jo pretendentu bija diezgan daudz. Taču tieši mūsu motivācijas vēstules lika izvēlēties mūs kā ēnotājas.

Nonākot robežpārejas punktā, mūs sagaidīja L. Bikaviņa un izrādīja posteņa telpas. Tālāk jau mēs devāmies kopā ar diviem robežsargiem patruļā jeb braucienā gar robežu. Bijām ļoti tuvu žogam, kas šķir Latvijas robežu no Krievijas robežas. Bija iespēja vērot, kā kinologa suns meklē mūsu paslēptos priekšmetus. Abas bijām pārsteigtas, kad uzzinājām, ka robežsargam nākas iet kājām garo ceļu gar žogu, kas ir vairākus kilometrus garš. Nākas iet pat lietū un sniegputenī. Vēl mums bija iespēja sazināties caur rāciju ar citiem robežsargiem, kuriem sniedzām atskaiti, pie kuras robežzīmes mēs atrodamies.
Skatoties no malas, darbs liekas visai viegls, bet tā nebūt nav. Tas prasa būt apņēmīgam, spēcīgam, pacietīgam, atbildīgam un kārtīgam. Profesijas pienākumos ir novērst likumpārkāpumu, atklāt un aizturēt pārkāpumu izdarījušās personas. Robežsarga profesiju var apgūt Valsts robežsardzes koledžā. Ja mums jautātu, kas šajā profesijā ir grūtākais, mēs noteikti atbildētu – robežas apsekošana.

Pirms Ēnu dienas mēs uz šo profesiju skatījāmies pavisam savādāk, bet tagad varam teikt, ka daudz kas kļuva skaidrāks. Tāpēc ir lieliski, ka Latvijā ir Ēnu diena. Tā ir iespēja izzināt profesijas. Kopumā šī diena izvērtās ļoti produktīvi. Bija liels gods ēnot šīs nozīmīgās profesijas pārstāvjus.

8. klases skolnieces Loreta Cvetkova, Marija Olga Beļajeva

Kategorijas