Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ahoi, bebra kungs!

Mārīte Dzene

2009. gada 5. novembris 09:24

6638

Bebri ir tik ļoti savairojušies, ka sagādā galvassāpes daudziem. Tomēr tos medīt, lai ierobežotu bebru populāciju, cenšas vien nedaudzi mednieki. Starp tiem ir pieredzējušais mednieks alūksnietis Zigfrīds Dobelnieks, kurš 63 gados nomedījis apmēram 500 bebru.

“Agrāk bija ieinteresēti medīt gan jenotus, gan bebrus, jo par ādiņām diezgan labi maksāja. Tagad par nomedīto dzīvnieku nevar dabūt atpakaļ pat ceļā izlietotā benzīna naudu, jo nevienam to nevajag. Man ir pilns pieliekamais ar ādiņām. Šogad vairs gandrīz neķeru bebrus, tikai kādus 7 esmu nomedījis, bet parasti man bija 50 līdz 60 bebri sezonā. Tas nav tik vienkārši. Ir jābrauc uzlikt lamatas un pēc tam skatīties, vai bebrs ir iekritis tajās. Ne vienmēr izdodas notvert uzmanīgo dzīvnieku,” stāsta Z.Dobelnieks.
Grūti nomedīt uzmanīgo bebru
Viņš ir medību kolektīva “Rezakas sili” dalībnieks, tāpēc var medīt Zeltiņu un Trapenes pagasta mežos, kur ir kolektīva medību iecirknis. Z.Dobelnieks spriež, ka šajā iecirknī vairs nav daudz bebru. Viņš uzsver, ka medību iecirknis ir sadalīts nogabalos, kuros mednieki ir atbildīgi par bebru postījumiem. “Esam ar tiem kaut cik tikuši galā, bet citur ir daudz vairāk applūdinātu platību,” salīdzina mednieks. Z.Dobelnieks stāsta, ka bebri ir teicami būvmeistari. Lai gan pirmajā mirklī liekas, ka aizsprosts ir vien žuburu kaudze, tas ir smalki izplānots būvniecības meistardarbs. Tur ir gan istabas, kur gulēt, gan vietas, kur dzimst mazuļi. Ieeja vienmēr ir zem ūdens. “Ja izjauc dambi, pēc 3 līdz 4 dienām tas ir atkal atjaunots. Pirmajā naktī bebri netuvojas tam, bet otrajā naktī jau atsāk būvēt. Tad tos var nomedīt,” skaidro Z.Dobelnieks.
Nesaprot, kāpēc bebri ir limitēti
Tomēr mednieks secina, ka ar bebriem galā netiks. Šiem meža dzīvniekiem trūkst dabisko ienaidnieku.  Lai gan bebrus labprāt ķer lūši un vilki, arī tiem reti gadās šis medījums, jo bebri paslēpjas ūdenī. “Nav saprotams, kāpēc bebru medībām ir vajadzīga licence. Tas nozīmē, ka to medības ir jāpiesaka un jādod atskaites. Ja bebru nomedītu bez licences, tad tas būtu tāds pats pārkāpums kā cita zvēra neatļauta nomedīšana. Tomēr licenci tieši bebra medībām ņem reti, savukārt citu zvēru medībās to nešauj, ja arī gadās tāda iespēja. Piemēram, aiziet pīļu medībās, bet garām peld bebrs,” skaidro Z.Dobelnieks. Viņš spriež, ka droši vien nenomedī pat trešo daļu no atļautā bebru daudzuma. Lai gan no bebra var izmantot visu: ādu, gaļu un dziedzerus, tomēr tos nemedī un neizmanto. Z.Dobelnieks neatceras, kad pēdējo reizi gaļu pircis veikalā, jo vienmēr krājumā ir medījumu gaļa. Arī bebra gaļa, sevišķi aknas, viņam labi garšo. “Bebra gaļa ir diētiska, bet daudziem pret to ir aizspriedumi. Ja nezina, tad atzīst par garšīgu. Bet tiklīdz pasaka, uzreiz sajūt visādas piegaršas. Es to esmu ēdis gan kotletēs, gan zupā, gan konservos,” stāsta mednieks. Viņš uzsver, ka  bebru ādas ir vislabākās vīriešu kažokiem.

Bebra dziedzeriem – veselības cena

Par bebru dziedzeru vērtību Zigfrīdam stāstījis tēvs. “Cara laikā varēja kļūt bagāts, ja noķēra bebru. Par bebru dziedzeriem aptiekā maksāja zeltā – cik gramu dziedzeru, tik zelta. Katrā aptiekā tos uzpirka,” atceras Z.Dobelnieks. Viņš secina, ka savos 80 gados vēl tik spēcīgs ir tieši tāpēc,ka izmantojot bebru dziedzerus. “Esmu dzirdējis, ka dziedzeru uzlējums attīra asinsvadus, vairo potences gan vīriešiem, gan sievietēm. Pašlaik es to nelietoju, bet pirms gada no rītiem pa ēdamkarotei lietoju uzlējumu profilaksei. Tas ir ļoti rūgts, tāpēc uzreiz vajag konfekti vai arī kaut ko uzdzert. Man asinsspiediens ir normāls, arī asins sastāvs ir kā jaunam puikam,” atklāj Z.Dobelnieks. Viņš atzīst, ka nav ne mediķis, ne zinātnieks, tomēr uzskata, ka bebru dziedzeri tik lielā cieņā nav bez pamata. Katrā ziņā ārsti nenoliedz, ka jebkuros dziedzeros ir bioloģiski aktīvas vielas, kas var stimulēt dažādus procesus organismā. Z.Dobelnieks bebru dziedzerus smalki sagriež, uzlej degvīnu, sakrata un noliek tumšā vietā uz 10 dienām. Pēc tam lieto no rītiem tukšā dūšā vienu ēdamkaroti. Nereti bebra dziedzerus sagādāt viņam lūdz dziednieki.

Kategorijas