Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Plāno samazināt darījumus skaidrā naudā

Aivita Lizdika

2019. gada 10. marts 08:35

129

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz būtiski samazināt darījumu skaitu ar skaidru naudu. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš skaidro, ka darījumu ierobežošana ar skaidru naudu ir svarīgs faktors Latvijas finanšu sektora sakārtošanas procesā. Darījumi ar skaidru naudu tiek minēti kā viens no finanšu noziegumu riskiem Latvijā, tāpēc šādi darījumi ir jāierobežo, uzskata Ministru prezidents. Likumprojekts ir vērsts uz to, lai cilvēks nepirktu nekustamo īpašumu ar naudu koferī, bet gan būtu iespējams izsekot, cik legāla ir šī darījuma nauda, paudis K. Kariņš.

Pensionāriem tas ir svarīgi
Edvīns Fricis Svars, Alūksnes Invalīdu biedrības valdes priekšsēdētājs:
 “Zinu, ka patlaban likumā paredzēts aizliegums skaidrā naudā veikt darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 eiro. Televīzijā dzirdēju arī to, ka Valsts ieņēmumu dienests tomēr nereti konstatē, ka nodokļu maksātāji meklē risinājumus, kā samazināt darījuma patieso apmēru, tādēļ darījumus mēdz veikt skaidrā naudā. Tāpēc ēnu ekonomikas mazināšanas nolūkos rosināts šo summu samazināt līdz 3000 eiro, tādējādi veicinot bezskaidras naudas lietošanu darījumos, un, manuprāt, tas ir pareizi. Tas attiecas uz nekustamo īpašumu pirkumiem, automobiļu iegādi un citu. Ja šāda veida darījumi tiks ierobežoti, domāju, ka krāpniecības gadījumu būs mazāk, valsts kasē ienāks vairāk nodokļu maksājumu naudas.

  Manuprāt, tas mazinātu arī iespēju legalizēt nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus. Man kā pensionāram tas ir ļoti svarīgi, jo no nomaksātajiem nodokļiem valsts maksā pensijas, sociālos pabalstus un citu. Tādēļ šādu pasākumu labprāt atbalstu, esmu ieinteresēts, lai valsts kasē ienāk vairāk nodokļu naudas. Ja arī nomaksāto nodokļu summa nepalielināsies, cilvēkiem, kuri nodarbojas ar nelegālas naudas legalizāciju, būs jāpadomā, kā dzīvot tālāk, kā rīkoties savādāk. Protams, iespējams, tiks izdomātas jaunas shēmas, bet sākumā nebūs vienkārši.”

Tā ir rīcības ierobežošana
Uldis Jaunzems, SIA “Alūksnes nami” nekustamā īpašuma pārvaldnieks:
“Pieņemot šādus grozījumus likumā, valdība vēlas samazināt norēķinu ar skaidru naudu īpatsvaru, bet ieviest to, lai norēķināšanās notiek ar bankas karti, tā cenšoties apkarot ēnu ekonomiku. Ņemot vērā to, ka Latvijā tagad ir jauna Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore un finanšu ministrs, šīs pārmaiņas ir apsveicamas.

Savukārt, raugoties no otras puses un zinot to, ka skaidra nauda mūsu valstī ir legāls maksāšanas līdzeklis, tā būs cilvēku rīcības ierobežošana. Zinot bēdīgi slavenās banku pēkšņās bankrotēšanas procedūras, iespējams, daudzi cilvēki bankām vairs neuzticas un savu naudu vairs neglabā kontos. Manuprāt, daži uzņēmumi algas saviem darbiniekiem arī vēl izmaksā skaidrā naudā. Ja cilvēks vēlas iegādāties, piemēram, automašīnu, viņam vispirms jādodas uz banku, lai iemaksātu naudu kontā, kas ir papildu apgrūtinājums. Pie tam, daudzās banku filiālēs vairs nenotiek skaidras naudas darījumi, bet bankomātos ir dienas pārskaitījuma limits.

Saprotu, ka šāda pieredze tiek ņemta no skandināviem, bet labāk būtu, ja mēs ieviestu ko jaunu, nevis pārņemtu ierobežojumus.”

Kategorijas