Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lēmums vienkāršs, bet tam nepieciešami divi gadi

Aivita Lizdika

2019. gada 10. marts 08:40

157

Pagājušajā gadā Eiropā aktualizējās jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa sezonālās regulēšanas kārtību. Lai noskaidrotu iedzīvotāju domas šajā jautājumā, Eiropas Komisija veica aptauju dalībvalstīs, kurās respondenti atbalstīja pašreizējās laikrāža griešanas atcelšanu. Tagad, 19. februāra sēdē, uzklausot Ekonomikas ministrijas argumentus, arī Latvijas valdība pieņēma oficiālu lēmumu, ka mūsu valsts  atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas un ir gatava pāriet uz vasaras laiku, paliekot tajā pastāvīgi.

Pāreja uz vasaras laiku savulaik Padomju Savienībā tika pieņemta 1981. gada 1. aprīlī, pieskaņojoties lielai daļai pasaules valstu, tādēļ, lai vakaros dienasgaisma būtu ilgāk, bet rītos – mazāk, it kā taupot elektroenerģiju. Kopš tā laika arī Latvijā vasaras laiks iestājas pavasarī, pagriežot pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu, bet beidzas rudenī, kad pulksteņa rādītāji tiek atkal pagriezti par stundu atpakaļ.

Tomēr arvien biežāk, pienākot kārtējai pulksteņa rādītāju grozīšanas naktij, cilvēki ne vien Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā par to izsaka savu neapmierinātību. Tādēļ pērn par šo tēmu visās dalībvalstīs tika rīkota iedzīvotāju aptauja. Arī Latvijā bija iespēja savu viedokli izteikt gan iedzīvotājiem, gan tika apzināti visu ministriju un to pārraudzībā esošo nozaru pārstāvju nevalstisko organizāciju, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras darbinieku viedokļi.

Respondenti par galveno iemeslu laika maiņas atcelšanai minēja cilvēku veselību. Tāpat viņi norādīja, ka pašlaik, grozot laika rādītājus, nav būtiska enerģijas ietaupījuma, un tas pavisam nedaudz ietekmē arī transporta  nozari, tātad kopumā atstāj minimālu iespaidu uz pašreizējo tautsaimniecību.

Latvija priekšlikumu atbalstījusi, bet Eiropas Savienībā diskusijas turpinās, un gala lēmums vēl nav pieņemts. Zināms vien tas, ka līdz tam visās dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, pavasarī tomēr vēl notiks pāreja uz vasaras laiku un savukārt rudenī pulksteņa rādītāji tiks atkal pagriezti atpakaļ. Žēl, ka šķietami tik vienkārša lēmuma pieņemšanai, kuram nu jau savu atbalstu izteikušas pavisam 28 dalībvalstis, vēl nepieciešami vismaz divi gadi, jo plānots, ka to varētu īstenot tikai 2021. gadā.

Kategorijas