Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par projekta realizāciju saņem veicināšanas balvu

Aivita Lizdika

2019. gada 16. marts 09:27

97

Biedrība “Nāc pretim” Annas pagastā pagājušajā gadā, piedaloties projektu konkursā “Sabiedrība ar dvēseli”, realizēja projektu “Ezeriņu kapu atjaunošana”. Tā mērķis bija labiekārtot  Ezeriņu kapu teritoriju. Tagad pašvaldību apvienība “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” par veiksmīgu dalību šajā projektu konkursā biedrībai piešķīrusi  veicināšanas balvu.

Lai padarītu vizuāli pievilcīgāku
Biedrība “Nāc pretim” minētā projekta gaitā bija iecerējusi Ezeriņu kapos laukumā pie kapličas uzstādīt stacionārus soliņus, kas paredzēti, lai iedzīvotājiem būtu iespēja apsēsties kapu svētku dievkalpojuma, svecīšu vakara vai citu pasākumu norises laikā. Tāpat arī atjaunot komunistiskā genocīda upuru piemiņas vietu, kas atrodas pie kapličas, jo koka elementi bija izbalējuši un zaudējuši krāsu. Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Annas pagasta karavīru piemineklim, kas atrodas Ezeriņu kapu teritorijā, 2018. gada jūlijā apritēja 85 gadu jubileja. Kopš tā atklāšanas un par godu tam tika plānots svinīgs pasākums, tāpēc bija nepieciešams veikt šī pieminekļa sakopšanu un atjaunošanu, kā arī vienlaikus atjaunot kapsētas teritorijā esošo karavīru piemiņas plāksnes. Lai padarītu kapsētas teritoriju vizuāli pievilcīgāku,to  bija nepieciešams papildināt ar jauniem dekoratīviem stādījumiem. Projekts tika iesniegts pašvaldības projektu konkursam “Sabiedrība ar dvēseli” un Alūksnes novada pašvaldība to atbalstīja, piešķirot 600 eiro nepieciešamo materiālu iegādei.

Stādīja, sēja un gādāja soliņus
“Projektu uzsākām maija vidū, kad tika nojaukti kapličas apkārtnē esošie savu laiku nokalpojušie koka stiprinājumi un izveidotas akmens sienas puķu dobēm un represēto piemiņas vietā. Akmens sienu veidoja brīvprātīgais meistars ar palīgiem,” tagad laikrakstam stāsta biedrības “Nāc pretim” valdes priekšsēdētāja Ina Balaņuka un norāda, ka pērn 14. jūnijā represēto piemiņas vietā piemiņas mirklis komunistiskā genocīda upuru piemiņai jau notika labiekārtotā vidē.
Pēc tam tika iesēts zālājs, notika puķu un košumkrūmu stādīšana kapličas apkārtnē, kā arī tika atjaunoti stādījumi pie pieminekļa kritušajiem latviešu karavīriem.
“Jūnija beigās projekta realizācija turpinājās, kad tika notīrīts piemineklis un tā kāpnes, ko paveica speciālists, bet jūlijā uzstādīti jaunizgatavotie soliņi. Tos darināja brīvprātīgais, kurš pārzināja metināšanas darbus - soliem ir metāla kājas, un tie ir stabili, piemēroti ilglaicīgai kalpošanai,” stāsta I. Balaņuka.
Jūlijā, bet īpaši nedēļu pirms Ezeriņu kapusvētkiem, kapu teritorija tika vēlreiz rūpīgi sakopta, un labiekārtošanas darbos palīdzēja arī pagasta pārvaldes darbinieki.

Tiek atzinīgi novērtēti
“Uz kapusvētkiem pagājušā gada 28. jūlijā Ezeriņu kapos sabrauca patiesi daudz cilvēku no visas Latvijas. Vairākas ģimenes ieradās jau agrāk, lai sakoptu savu piederīgo atdusas vietas, un stundu pirms kapusvētkiem piedalījās svētbrīdī, kas  bija veltīts pirms 85 gadiem atklātajam piemineklim Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušajiem Annas pagasta karavīriem. Svētbrīdī piedalījās arī Nacionālo Bruņoto spēku Kājnieku skolas karavīri. Pēc pasākuma notika kapu­svētku dievkalpojums, kuru, pie kapličas stāvot un uz jaunajiem soliņiem sēdot, klausījās daudzi jo daudzi cilvēki. Pēc tam vairāki nāca klāt un pateicās par paveikto darbu, priecājās, ka Ezeriņu kapi ir tik ļoti sakopti,” atceras biedrības vadītāja un pateicas visiem, kuri ieguldīja nenovērtējam darbu, lai šis projekts tiktu īstenots.
16. martā pašvaldību apvienība “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” Madlienas pagastā Ogres novadā rīko  projektu konkursa “Sabiedrība ar dvēseli” noslēguma pasākumu, kurā tiks sumināti un apbalvoti labākie projektu īstenotāji. Starp viņiem arī  Annas pagasta biedrība “Nāc pretim”, kas, īstenojot projektu par Ezeriņu kapu sakopšanu, ieguvusi veicināšanas balvu.

Kategorijas