Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sēšanas darbi var sākties

Aivita Lizdika

2019. gada 21. marts 08:53

634

Lai gan ārā vēl sniegs, dienas kļuvušas garākas un saulainākas, tādēļ čaklākie dārzkopji noteikti jau aizraujas ar sēšanas un dēstu audzēšanas darbiem. Ko un kā pareizi sēt, kam pievērst uzmanību, lai dēsti sekmīgi izaugtu? Lai rastu atbildes uz šiem un citiem dārzkopjus interesējošiem jautājumiem, uz sarunu aicinājām veikala “Dārza bodīte” Alūksnē pārdevēju Aiju Jāņkalni. 

- Marts ir pirmais pavasara mēnesis, kad telpās var sākt sēt sēklas dēstu audzēšanai. Ar ko šis darbs būtu jāsāk?
- Lai sāktos sēšanas darbi, atliek vien īstenot savas idejas, doties uz sēklu veikalu, iegādāties sēklas, augsni, un darbiņš var sākties. Ļoti svarīgi ir iegādāties labas sēklas, un labas ir gan profesionālās, gan amatieru šķirnes. Cilvēkam pašam sev pareizi jānodefinē, ko viņš iecerējis izaudzēt, tad atliek vien izvēlēties piemērotāko no plašā piedāvājuma.

- Kuras būs vispiemērotākās dienas sējai?
- Sējot svarīgi būtu ievērot, lai sējas laiks būtu augošā mēnesī, tuvāk pilnmēnesim, bet ne pašā pilnmēness dienā, vai arī dažas dienas pēc pilnmēness.

- Pavasarī cilvēki alkst pēc dabīgajiem vitamīniem, ko organisms pa ziemu ir iztērējis, tādēļ dažādus diedzējumus iegādājas veikalā. Tomēr tos iespējams izaudzēt arī pašiem. Kā iesakāt rīkoties?
- Jā, diedzējamās sēklas ir labs vitamīnu avots dīgstu lietošanai pārtikā. Dīgstos viskoncentrētākajā veidā ir vitamīni, šķiedrvielas, antioksidanti un citas vielas, tie satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu un vitamīnu. Diedzēt sēklas var istabā uz palodzes. Lai mājās vienmēr būtu svaigi dīgsti, diedzējamās sēklas ieteicams likt diedzēties ar divu, trīs dienu intervālu. Dīgstu lietošana uzturā pozitīvi ietekmē organisma imunitāti, dod papildu enerģiju, uzlabo vielmaiņu, veic organisma attīrīšanu un palēnina novecošanās procesus. Tos var lietot gan svaigā veidā kā piedevu salātiem, biezpienam, zupām vai tāpat uzbērt uz maizes, gan arī izmantot zivju un gaļas ēdienu pagatavošanai un dekorēšanai. Savukārt izdīgušas sēklas un graudus glabā ledusskapī, jo aukstums apstādina augšanas procesu, un tos droši var uzglabāt pat četras dienas.

- Kādu augu sēklas būs piemērotas diedzēšanai un dīgstu lietošanai uzturā?
- Diedzēt var baltās un melnās sinepes, brokoļu sēklas, sierāboliņu, kolrābjus, sarkanos kāpostus, sēklu maisījumus ar pikantu garšu, arī miežus, kviešus, rukolu, kreses, redīsus, sarkanos redīsus, saulespuķes, lēcas, soju un citu. Jāatceras tikai, ka nedrīkst diedzēt kodinātas vai citādi ķīmiski apstrādātas sēklas. Lai sēklas dīgtu, vajadzīgs vien ūdens, attiecīga temperatūra, skābeklis un gaisma. Sēklas var diedzēt vienkārši, izmantojot stikla trauku un marli, vai iegādājoties dārzkopības veikalos īpašas diedzēšanai paredzētas ierīces.

- Kuri no dārzeņiem martā būtu jāsēj pirmie?
- Martā no dārzeņiem vēlams iesēt papriku, jo šie augi ir ilgi augoši. Paprika jāsēj aptuveni divas nedēļas ātrāk nekā tomāti. Tātad paprikai jābūt jau iesētai, jo tagad, marta vidū, jāsēj jau tomāti, ja gribam tos baudīt vasaras pilnbriedā. Paprikas stādi arī aug nedaudz lēnāk kā tomātu stādi. Ja tomāti tiks iesēti marta vidū, izstādīt tos neapkurināmā siltumnīcā varēsim maija vidū. Savukārt gurķu stādi labvēlīgos apstākļos aug salīdzinoši ātri, un tie izstādāmi būs pēc aptuveni 21 līdz 25 dienām. Tomātu, paprikas sēklas sēj kastītēs kūdras substrātā izklaidus vai rindiņās. Sēklas apber ar piecus līdz septiņus centimetrus biezu kūdras kārtiņu. Kastītes novieto siltumā, bet jāatceras, ka kūdra veidos cietu virskārtiņu, kas var kavēt sēklu dīgšanu, tādēļ augsne regulāri jālaista. Kad sēkliņas sadīgst, jaunajiem augiem temperatūru par pāris grādiem samazina, lai tie neizstīdzētu. Optimāli būtu, ja temperatūra telpā ir +20o C dienā un +16o C naktī. Pēc sadīgšanas jaunos augus aprasina ar siltu un tīru ūdeni. Augsni uztur mitru, bet nedrīkst ne pārlaistīt, ne iekaltēt.

- Kad izaugušo papriku un tomātus varētu izstādīt jau siltumnīcā?
- Vairums dārzkopju stādus stāda neapkurināmās siltumnīcās laikā, kad jaunos augus vairs tik ļoti neapdraud nakts salnas un augsne ir iesilusi. Tomātiem un paprikai tiem vajadzētu būt +12o C, gurķiem +12o C līdz +14o C. Gurķu, tomātu un paprikas stādus nedrīkst stādīt neiesilušā augsnē, jo tad stāds sāks nīkuļot un aizies bojā. Tas noteikti jāņem vērā, un nevajadzētu stādīt ātrāk par 12., 14. maiju, ja vien pirms tam nav bijis ilgstošs siltuma periods, jo augsne iesilst lēnāk nekā gaiss siltumnīcā. Pavasarī naktis vēl mēdz būt aukstas, tādēļ saulainajās pavasara dienās siltumnīca jāvedina, jo tā būtiski uzkarst, bet naktī strauji atdziest.

- Vai martā vēlams sēt tikai papriku un tomātus, vai tomēr vēl arī citus dārzeņus?
- Martā dēstiem var sēt arī brokoļus, ziedkāpostus, kāpostus, puravus, vēlāk arī gurķus. Arī sīpolu stādīšana nav nokavēta, lai iegūtu sulīgos lociņus. Šim nolūkam sagatavojam kaseti ar augsni, iestādām sīpolus, liekam gaismā uz palodzes, un svaigie vitamīni pavisam drīz būs rokas stiepiena attālumā. Ja izdīgušie lociņi tiks visai ātri apēsti, tos var atkal audzēt no jauna. Sīpolus var ielikt arī burciņā ar ūdeni, tad loki izaugs vēl ātrāk, nekā stādot kasetēs.

- Kā zināt, kuras no vasaras puķēm varētu sākt sēt kastītēs dēstiem, lai tās līdz stādīšanai ārā nepāraugtu, neizstīdzētu?
- Aptuvenos sēšanas un dēstu stādīšanas laikus būtu jānolasa uz sēklu iepakojuma, jo dažādām šķirnēm tie var būt atšķirīgi. Puķes audzēšanai no sēklām iespējams izvēlēties no ļoti plaša klāsta. Katru gadu dārzkopības veikalos parādās arvien krāšņāks vasaras puķu sēklu piedāvājums, tāpēc noteikti savā pirkumu sarakstā jāiekļauj arī tās, tikai jāpievērš uzmanība tam, lai puķes, tāpat kā citi augi, būtu piemēroti audzēšanai mūsu klimatiskajos apstākļos. Martā varam sēt balzamīnes, kohijas, lauvmutītes, petūnijas, salvijas, verbenas, mēneša beigās - arī asteres, flokšus, smaržīgo tabaku un citas.

- Kad būs īstais laiks sēt garšaugus?
- Agrākai zaļumu ražai podos var sasēt pētersīļu un seleriju saknes. Garšaugu un salātu audzēšanai īstais laiks tos sēt būs marta beigās. Garšaugu piedāvājums ir gana plašs – estragons, timiāns, baziliks, rukola un citi aromātiski zaļumi, kas noderēs dažādu ēdienu papildināšanai. Garšaugus un salātus var sēt kastītēs, iebirdinot sēkliņas, bet neapberot tās ar zemi. Virsū var uzlikt plēvi, lai sēklām ir siltāks un zeme nekļūtu pavisam sausa.

- Veikalos jau pārdošanā ir arī dažādu vasaras puķu gumi un sīpoli. Kā rīkoties ar tiem, ja esam iegādājušies, bet ārā vēl ir sniegs un zeme sasalusi?
- Iegādājoties dāliju, liliju, peoniju gumus, tos var ielikt podā, kas piepildīts ar substrātu, un novietot vēsā telpā, ledusskapī vai pagrabā. Dālijas ārā stāda maijā, kad zeme ir pietiekoši sasilusi un salnu parādīšanās vairs nav tik iespējama. Jāatceras, ka šīm dārza puķēm kaitēs pat par diviem grādiem zemāka temperatūra. Savukārt, stādot lilijas, jāuzmanās, lai nenolauztu izaugušos asnus, ja tādi būs jau parādījušies.


Kategorijas