Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kļūst par Lasīšanas vēstnesi Vidzemē

Dace Plaude

2019. gada 22. marts 12:05

296

Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzinātāja Inita Gailīte  ir atzīta par “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2018” Lasīšanas vēstnesi Vidzemes reģionā.

 Par ieguldījumu lasīšanās veicināšanā viņa tika sveikta Lielajos lasīšanas svētkos, kas notika Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Kopā rada interesi par grāmatām

Apbalvojumam I. Gailīti izvirzījusi Alsviķu bibliotekāre Sarmīte Meļķe. “Katru gadu lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiekas aktīvākie tās dalībnieki. Pēdējos gadus mūsu bibliotēka ar saviem čaklākajiem lasītājiem tajā nebija pārstāvēta. Šogad pieteicām dalību un uz Lielajos lasīšanas svētkiem devās arī trīs jauniešu žūrijas dalībnieces Agnese Stradiņa, Samanta Širaka un Daniela Tišanova. Alsviķu bibliotēka “Bērnu žūrijā” ir iesaistījusies kopš 2003. gada,  un Inita Gailīte ar saviem vecākās grupas audzēkņiem lasa un vērtē mazās grupas grāmatas. Viņi  regulāri piedalās arī bibliotēkas rīkotajos pasākumos. Audzinātāja  aktīvi mudina bērnus vērtēt piedāvātās grāmatas, palīdz viņiem izprast izlasīto tekstu un kopīgi ar katru bērnu aizpilda Bērnu žūrijas anketas. Pagājušajā gadā 14 no “Saulītes” audzēkņiem darbojās “Bērnu žūrijā”, un tas pēdējos gados ir lielākais dalībnieku skaits. Tādēļ ir gandarījums, ka mums kopā ir izdevies radīt bērnos interesi par lasīšanu, jo daļai no viņiem tieši bibliotēkā ir pirmā tikšanās ar grāmatu. Klusībā ceru, ka no “Saulītes” audzēkņiem aug nākamā bibliotēkas lasītāju paaudze,” saka S. Meļķe.

Saka paldies par sadarbību

Uz Lielo lasīšanas svētku noslēguma pasākumu I. Gailīte devās kopā ar S. Meļķi. Viņa atzīst, ka piešķirtais Lasīšanas vēstneses tituls ir liels pagodinājums. “Varu teikt lielu paldies bibliotēkas vadītājai par ciešo un mīļo sadarbību 18 gadu garumā. Sarmīte ir vienmēr atvērta sadarbībai, bibliotēkā ciemojamies vairākas reizes gadā. Kopā palasām kādu no grāmatiņām, Sarmīte mūs iesaista interesantās rotaļās. Ir iespēja paskatīties jaunākās animācijas filmas, pārrunājam redzēto. Daudziem bērniem tas ir pirmais iespaids par grāmatām. Atnākot pirmo reizi uz bibliotēku, viņi ir pārsteigti, ka vispār var būt tik daudz grāmatu,” stāsta I. Gailīte. ““Bērnu žūrijas” grāmatu kolekcijā ir daudz skaistu izdevumu. Grāmatas ir košas, ar skaistām ilustrācijām. Tieši tas arī piesaista uzmanību. Par to paldies autoriem, kuri domā, lai grāmatu saturs mazajiem būtu viegli saprotams un uztverams!” tā audzinātāja.

Palīdz sagatavoties mācību procesa apguvei


Viņa arī piebilst, ka bērnudārzā rīkota mīļāko grāmatu nedēļa un  izstāde, uz kuru bērni nesuši vecāku un vecvecāku mīļākās grāmatas un arī zinājuši pastāstīt par tām. I. Gailīte pauž cerību, ka veiksmīgā sadarbība ar bibliotēku turpināsies, jo ieinteresēt par lasīšanu mūsdienās, kad lielākajai daļai bērnu svarīgākais ir viedtālrunis un internets, ir liels izaicinājums.
“Prieks, ka Initas Gailītes ieguldījums lasīšanas veicināšanas programmā tika ievērots un novērtēts, jo viņa šo iesaistīšanos uztver kā pašsaprotamu un pilda ar vislielāko sirdsieguldījumu darbā ar mazajiem lasītājiem, kuriem ir jāpalīdz mācīties, lai sagatavotos pilnvērtīgai mācību procesa apguvei, uzsākot skolas gaitas. Inita nežēlo savu laiku, ir atsaucīga, pretimnākoša, atbalsta un piedalās pasākumos bibliotēkā ar saviem audzēkņiem. Šī savstarpējā sadarbība ir nenovērtējams ieguvums bibliotēkai,” saka Alsviķu bibliotēkas vadītāja S. Meļķe.

Kategorijas