Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diskutē par finansējumu izglītības procesa nodrošināšanai

Loreta Jargane

2019. gada 22. marts 12:26

60

Lai Apes novada pašvaldības izglītības iestādēs tiktu nodrošināts nepārtraukts izglītības process, Apes novada dome līdz šim daļēji segusi sabiedriskā un privātā transporta (izņemot taksometra pakalpojumus) izdevumus no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, vienam pedagogam nepārsniedzot 40 eiro mēnesī.

Lūdz saglabāt esošo sistēmu

Apes novada domes izglītības darba speciāliste Gunta Ļuļe februāra komitejas sēdē skaidroja, ka situācija izglītības iestādēs nav mainījusies - tie paši pedagogi, kuri jau mācību gada pirmajā pusē sāka braukāt uz izglītības iestādēm, lai katrā mācību iestādē nodrošinātu mācību realizāciju, arī šajā mācību pusgadā to dara un darīs arī no pirmā septembra, tāpēc ir lūgums saglabāt tādu pašu atbalstu viņu nokļūšanai skolā, kā tas tika darīts līdz šim. Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts izteica savu ierosinājumu: “Zināms, ka skolotājiem pakāpeniski atalgojums pieaug. Man būtu priekšlikums – kompensēt nepieciešamos transporta izdevumus pedagogiem, kuriem nav pilna amata likme izglītības iestādē.” Viņam oponēja Apes novada domes deputāte Iluta Apine, kura neuzskata, ka tas būtu pareizi. “Kāda ir atšķirība, ja cilvēks brauc un nostrādā vienā iestādē pilnu likmi, vai brauc uz trīs iestādēm un savāc pilnu likmi? Šobrīd ir vakance Apes bērnudārzā, uz kuru neviens nepiesakās jau pāris mēnešu, un šis varbūt būtu viens no bonusiem, lai piesaistītu jaunos darbiniekus,” domā I. Apine.

Nav godīgi pret citiem

 J. Liberts uzsver - atšķirība ir tā, ka, braucot uz vairākām iestādēm, ir nepieciešami papildu resursi – vairāk degvielas. Tāpat viņš uzsvēra, ka tas nav godīgi pret pārējiem  novada iestāžu darbiniekiem. “Izglītības iestāžu darbiniekiem mēs kaut ko kompensējam, bet pārējiem darbiniekiem nekad neko neesam kompensējuši. Sākumā bija atšķirība atalgojumā, izglītības iestādēm tas bija ļoti mazs, bet mūsu speciālistiem krietni lielāks. Tagad situācija ir izlīdzinājusies. Zinām, ka grāmatvedības darbinieki vai juristi arī brauc no citām lokācijas vietām, viņiem mēs neko nekompensējam. Stājoties darba attiecībās, viņi zināja, ka tāda būs situācija,” saka J. Liberts.

Lemj par labu pedagogiem
Pēc ilgām diskusijām Apes novada dome pieņēma tomēr lēmumu atbalstīt transporta izdevumus nepieciešamo (deficīto) pedagogu amatiem saskaņā ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu. Lai tiktu nodrošināts nepārtraukts izglītības process Apes novada pašvaldības izglītības iestādēs, tiek segti sabiedriskā transporta (izņemot taksometra pakalpojumus) izdevumi no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, vienam pedagogam nepārsniedzot 40 eiro mēnesī. Tāpat tiek segti izdevumi par personīgā transportlīdzekļa izmantošanu (degvielas izdevumi) nokļūšanai darba vietā un atpakaļ, arī vienam pedagogam nepārsniedzot 40 eiro.

Transporta izdevumu kompensācija nepieciešamo (deficīto) pedagogu amatiem vienai izglītības iestādei nepārsniedz 80 eiro mēnesī. Finansējums tiks nodrošināts no attiecīgās izglītības iestādes budžeta. Savukārt atbildīgie par lēmuma izpildi ir Apes novada pašvaldības izglītības iestāžu vadītāji. Lēmums ir attiecināms uz 2018./2019. mācību gada 2. semestri un 2019./2020. mācību gada 1. semestri.

Kategorijas