Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atminoties komunistisko genocīdu pret latviešu tautu pirms 70 gadiem (papildināts)

Loreta Jargane

2019. gada 25. marts 13:00

4601

Šodien, 25martā pie Mātes tēla Alūksnē norisinājās Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts piemiņas pasākums, pēc tam - piemiņas brīdis Alūksnes Lielajos kapos un Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē muzikāls sveiciens no komponista Māra Lasmaņa, vokālistes Ingūnas Kalniņas un aktrises Anitas Grūbes.

Kā rakstījis profesors Antonijs Zunda, “25.marta deportācijas skāra apmēram 2,28% no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tas bija valstiski organizēts genocīds, noziegums pret latviešu tautu, kam nav un nevar būt nekāda attaisnojuma vai noilguma.

Deportācija bija milzīga patvaļa, kad cilvēkam, nenorādot nekādu vainu, konfiscēja visu mantu un uz mūžīgiem laikiem aizsūtīja svešumā”.

Ik gadu pieminam tos, kam šīs deportācijas ir atstājušas dziļas rētas sirdī un dvēselē, kā arī izjaukušas ģimenes. Ikvienā ģimenē ir vēstures liecības, stāsti un pieredze no izsūtīšanām pagājušā gadsimta vidū piedzīvotajām šausmām. Atmiņas un līdzcilvēku stāsti par briesmām, kas piedzīvotas, liecina par smago brīvības cenu, ko reizumis nenovērtējam.



Kategorijas