Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Trapenieši piedalās foto atmiņu pēcpusdienā

Loreta Jargane

2019. gada 28. marts 09:16

399

Gadi rit, viena paaudze nomaina otru, tikai atmiņas paliek, tās nezūd, kamēr cilvēki dzīvi. Laika pulkstenis iezvanījis jau 21. gadsimtu, un Trapenes pagasta novadpētniecības mājā 15. martā tika organizēta foto atmiņu pēcpusdiena, kurā pulkstenis tika pagriezts par
gadsimtu atpakaļ.

Dalās emocionālās atmiņās

Novadnieki ielūkojās fotogrāfijās, uzklausīja  vecākās paaudzes atmiņas par Bormaņmuižu, tās ļaudīm. Pasākuma organizatori - muzeja vadītāja Līga Semjonova, pagasta pārvaldes vadītāja Īrisa Popoviča, privātā senlietu muzeja “Fazāni'” vadītājs Zigurds Safranovičs un skolotāja  Maija Miķele veidoja stāstījumu, uz ekrāna atspoguļoja fotogrāfijās redzēto, tāpat savāktos materiālus izvietoja pie sienas stendos. Emocionālu gaisotni pasākumam piešķīra  senās Trapenes ainavas, čaklie darba darītāji, pagasta tradīcijas.

Iegūst jaunus materiālus

“Mūsu pagasta vēsture ir bagāta ar dažādiem notikumiem, tajā ir dzīvojušas un strādājušas daudzas izcilas personības. Par Bormaņmuižas vēsturi stāstīja un zināmos faktus papildināja  Īrisa Popoviča, Zigurds Safranovičs, Dzintra Karpova. Zigurds Safranovičs rādīja unikālas fotogrāfijas par barona fon Vulfa ģimeni, viņa dzīvi Bormaņmuižā. Īrisa Popoviča stāstījumā par Vaļģu ģimeni izmantoja arhīvā gūtos vēsturiskos faktus. Jaunus atklājumus par barona fon Vulfa dzīvi Bormaņmuižā pastāstīja Dzintra Karpova, kuras vecvecāku ģimenes locekļiem bijusi visciešākā saikne ar baronu fon Vulfu.

"Es savā stāstījumā izmantoju tos vēsturiskos faktus, ko mums bija atstājuši mani bijušie darba biedri,  izcilais mūsu skolas un pagasta vēsturnieks, muzeja vadītājs Harijs Auseklis, skolas bijusī direktore, muzeja vadītāja  Emma Valija Šļukuma, bioloģijas skolotājs, fotogrāfs Imants Ozoliņš, pensionāres Jūlija Cīmure, Aina Virse. Visbagātāko zināšanu pūru par pagasta un skolas vēsturi sniedza un joprojām sniedz mūsu bijusī trapeniete, pensionētā skolotāja Maija Ratniece - Sprancmane. Apbrīnojama ir viņas enerģija, bagātās zināšanas, atsaucība, prasme atspoguļot pagātnes notikumus. Viņas uzrakstītās atmiņas uz 18 lapām un neskaitāmās fotogrāfijas ir pamats Bormaņmuižas vēstures izpētē. Paldies Maijai Ratniecei par sniegtajiem padomiem pasākuma organizēšanā, siltajiem apsveikuma vārdiem,” stāsta Maija Miķele.

Apsveikums

M. Ratniece - Sprancmane trapeniešiem raksta: “Sveiciens Apes novada Trapenes vēsturniekiem un Lapegļu alejai uz Bormaņmuižu no Amatas novada vēsturniekiem un alejas uz Kārļu muižu. Cienītie trapenieši! Lai jūsu darbu un jūs godina rakstnieces Ingūnas Baueres  teiktais publikācijā laikrakstā “Druva”: “Pagātne ir tā, kas šodien dod pamatu Latvijai un visai mūsu dzīvei.”

 ...Lai jums nevienam nekad netrūkst dienišķās maizes, lai ir kāds, kas samīļo, un jums ir, ko samīļot, lai mūsu bērniem un mazbērniem nekad nebūtu jāpiedzīvo karš jebkādā tā izpausmē.”
                   
Katram ir kāds stāsts

Pasākuma  skanējumu papildināja senioru vokālais ansamblis “Atmoda”. Tā izpildījumā skanēja Inas Javas uzrakstītā dziesma par Trapeni, sakomponētā mūzika  ar novadnieka, dzejnieka Ojāra Vācieša un gleznotāja Edvīna Andersona uzrakstītajiem dzejoļiem. Kuplais apmeklētāju skaits liecināja, ka trapeniešiem ir interese par sava pagasta vēsturi. “Paldies jums visiem par atsaucību un vēlēšanos dalīties ar savām zināšanām par mūsu Bormaņmuižas vēsturi, jo katram no mums ir kāds stāsts, kas nav izstāstīts, bet ir nozīmīgs, kas ir jānodod tālāk nākamajai paaudzei.  Paldies organizatoriem par emocionālo  pasākumu. Liels paldies Apes novada domes priekšsēdētājam Jānim Libertam par atsaucību, ieinteresētību, pozitīvo attieksmi pagātnes vēstures izpētē,” piebilst  M. Miķele.

Kategorijas