Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pievienojas zemessargu rindām

Līga Vīksna

2019. gada 29. marts 09:08

2242

Vecvectēva iedvesmots, Zemessardzes 31. kājnieku bataljonam pievienojas Tālis Meiers


Pirms 75 gadiem – 1944.gada 24. februārī - dzīvību zaudēja Hugo Meiers, kurš Pirmā pasaules kara laikā bija cīnījies latviešu strēlnieku pulkos. Ciemats, no kura viņš nāk, par godu vīra varonībai nosaukts par Meieru ciemu, mūsdienās – Alūksnes novada Jaunannas pagasts. Par tā laika notikumiem liecina piemiņas akmens Hugo sākotnējā apglabāšanas vietā, kas atrodas pāri ceļam vietai, kurā viņš tika nošauts.


Hugo Meiers bija kluss, vienkāršs darba cilvēks, kurš apstrādāja savu nelielo saimniecību, lai gūtu ģimenei iztiku. Viņš bijis drosmīgs un par savu taisnību pārliecināts. Pirmajā vietā vīram bija ģimene un tās drošība.

Pašlaik H. Meiera mājā jau no dzimšanas dzīvo Tālis Meiers – viņa mazmazdēls. Tālis nesen nolēma piepildīt savu sapni un uzzināt vairāk par militāro jomu. Par savu izvēli un pirmajiem iespaidiem jaunais zemessargs stāsta intervijā.


- Vai atgadījums ar vecvectēvu ietekmēja tavu izvēli iestāties Zemessardzē?

- Viennozīmīgi, jā. Lasot dažādus rakstus, kā arī klausoties no cilvēkiem par Hugo un viņam līdzīgo varonīgo vīru rīcību. Tas rosina uz patriotiskām jūtām, kas savukārt bija viens no iemesliem iesaistīties valsts aizsardzībā.


- Kāda bija tava galvenā motivācija iestāties Zemessardzē?

- Esmu zemnieku saimniecības topošais mantinieks, ar to arī saistu savu nākotni, bet paralēli tam vienmēr ir bijušas domas par militāro karjeru. Ar profesionālo dienestu nebūtu iespējams apvienot saimniecības vadīšanu. Zemessardze ir ļoti labi piemērota tam, lai es pilnvērtīgi varētu vadīt zemnieku saimniecību un paralēli tam apgūt militārās iemaņas.


- Kādas ir tavas sajūtas pēc pirmajām nodarbībām Zemessardzes pamatapmācībā?

- Pēc pirmajām dienām pamatapmācībā sapratu, ka tas ir tas, kas man patīk un uzrunā. Esmu ļoti apmierināts.


- Vai nebaida tas, ka Zemessardzē var nākties izkāpt no savas komforta zonas?

- Noteikti nē. Esmu tikai par aktivitātēm dabā un, ja kādreiz būs grūti, diskomforts, morāli vai fiziski smagi, tad esmu gatavs to pārvarēt, jo tas audzina raksturu.


- Vai tuvinieki atbalsta tavu iesaistīšanos Zemessardzē?

- Tuvinieki manu iestāšanos Zemessardzē atbalsta. No apkārtējiem esmu dzirdējis arī negatīvu vērtējumu par šo izvēli, bet bez kādas plašākas argumentācijas – tikai ar aizbildinājumiem, ka kādreiz visi esot centušies izvairīties no militārā dienesta, bet es to izdarīju labprātīgi. Protams, pats es savu izvēli nenožēloju.


- Vai ģimenē tiki audzināts īpaši patriotiski?

- Nozīmīgākās piemiņas dienas, kā Lāčplēša dienu, 18. novembri, vienmēr atzīmējam ar kādu atceres pasākuma apmeklēšanu vai vienkārši pasēžam ģimenes lokā pie svētku galda. Arī citus svētkus svinam pēc latviešu tradīcijām. Dejoju arī tautisko deju kolektīvā, kas savā veidā arī ir patriotisma izpausme.

- Kādus ieguvumus tu saskati, darbojoties Zemessardzē?

- Man patīk fiziskas aktivitātes – to Zemessardzē netrūkst. Tāpat arī jauna pieredze, zināšanas, jauni draugi. Interesē ieroči un to pielietošana. Zemessardzē tiek lietderīgi pavadīts brīvais laiks, kas līdztekus sniedz arī finansiālus ieguvumus.


- Vai ieteiktu arī citiem sekot tavam piemēram un stāties Zemessardzē?

- Protams – es tajā saskatu tikai ieguvumus! Ir jānāk un jādarbojas. Varbūt kādu dienu tomēr nāksies aizstāvēt Latviju un varbūt tieši zināšanas, ko būsi ieguvis Zemessardzē, ļaus izdarīt ko tādu, lai tevi pieminētu līdzīgi kā Hugo Meieru.


Interviju sagatavoja

Zemessardzes 31. kājnieku bataljona zemessargs Aigars Riubšs





Zināšanai:


Zemessardzes 31.kājnieku bataljons atrodas Alūksnē, bataljona atbildības teritorijā ietilpst Alūksnes, Balvu, Apes, Viļakas,

Rugāju un Baltinavas novadi.


Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats.


Zemessardzē uzņem Latvijas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē atrodama Zemessardzes mājas lapas “www.zs.mil.lv” sadaļā “Prasības uzņemšanai Zemessardzē”.


Lai vienkāršotu pieteikšanos dienestam Zemessardzē un veicinātu atgriezenisko saiti ar iedzīvotājiem, darbu sācis arī Zemessardzes vienotais diennakts tālruņa numurs - 1811.

Kategorijas