Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tik labi būt visām mums kopā…

Rit jau desmitais gads, kopš Bejas bibliotēkā darbojas lasītāju klubiņš “Pipariņš”. Vasarā, jūnijā, atzīmēsim desmitgadi. Pasākumi notiek reizi mēnesī, trešdienās pulksten 12.00, parasti mēneša otrajā pusē. Klubiņa dalībnieces uz Bejas bibliotēkas zāli ceļu mēro jau divus gadu desmitus, jo apmeklētāju kodoliņš ir saglabājies no laika, kad te darbojās interešu klubiņš “Pīlādzis”, kura vadītāja bija Ārija Bērziņa.
20. martā bibliotēkas zālē notika lasītāju klubiņa “Pipariņš” kārtējais pasākums.

Šoreiz tas bija pavasarīgās krāsās un noskaņās ar moto “Pavasari mosties! Tavs laiks ir klāt…”, jo tieši šīs dienas izskaņā Latvijā iestājās astronomiskais pavasaris. Telpa un galda klājums rotājās pavasarīgos toņos, arī pašu saieta dalībnieču prātos un sirdīs dzirkstīja pavasarīgs prieks. Par godu šim notikumam bibliotēkas vadītājas galvā sarosījās dzejas rindas par pavasari:

“Pavasar’s  sveicina tevi un mani
Ar pumpuru brūnganām galvām.
Atvērsim durvis un pacelsim sirdis
Pret gaismu, ko laiks šis mums nesis.
Cīrulīt’s trallina debešos augstu
Un strazdiņš mēģina svilpot,
Kaut dabā vēl dzestrums un saulīte skopi
Pār zemīti zeltstarus bārsta.
Bet asniņiem zemē tas netraucē celties
No ziemīgās snaudas un velties,
Pār pļavām, pār pagalmiem zaļumus kaisot,
Mums spēks lai no dzīvības smelties.
Gan putni, gan zvēri sāk rosīties pāros,
Un meiteņu kājas jūt skatienus kārus.
Prom strauti un upes nes kusušos sniegus.
Ir pavasar’s, pavasar’s nācis!’’

 Visām saieta dalībniecēm tika dots uzdevums dienas gaitā radīt savas dzejas rindas par pavasari, lai kopā veidotos garš un skaists dzejolis  par zaļo burvju mākslinieku. Te nu vietā minēt skolotājas Ineses piecrindīti:

“Sasniga šorīt vēl pasaule balta,
Sanāk, ka ziemai grūti šķirties no mums.
Paldies par šo tīro, balto mīlestību!
Un tomēr – mūsu sirdīs jau pavasara dvesma –
Gaiši zaļais burvju mākslinieks 23.58 būs klāt!”

Šajā tikšanās reizē mūsu klubiņa viešņa bija mēneša jubilāre, novadniece, dzejniece, literāte, māksliniece Vēsma Kokle – Līviņa. No Bejas pamatskolas sveicienus jubilārei atnesa skolotāja Inese Zēģele un jaunāko klašu meiteņu ansamblītis ar pāris jaukām dziesmiņām.
 

Savos 88 gados (dzimusi 1931. gada 8. martā Bejas pagasta “Dambīšos”) Vēsmas kundze rod iedvesmu un ieliek savu sirdi jaunos darbos. Tā tapusi izstāde “Lellīšu karnevāls”.  Jau no 11. marta  lellītes ciemojas Bejā, kopā 81, ar dažādu sejas, acu un matu krāsu, pašas koši uzposušās.
 
Vēsma pati sevi mīļi dēvē par “lellīšu vecmāmiņu” un ir uzrakstījusi arī šim notikumam veltītu dzejolīti:

Lellīšu karnevāls –salidojums Bejā – 2019. gadā

Šodien lellēm lieli svētki –
Bejas ciemā karnevāls.
Nāciet lieli, nāciet mazi
Karnevālu skatīties!
Lelles koši pucējušās
Tālus ceļus mērojušas,
Garus matus audzējušas
Bizītēs sapinušas.
Vainadziņi galvās mirdz –
Smaidi sejiņās no sirds.
Skatieties un vērtējiet,
Kura tīkamāka šķiet!

Viņa mums pastāstīja, kā radusies doma darināt lellītes, parādīja, kā tās gatavot, dalījās ar savām ikdienas gaitām un domām, to, kā paiet viņas dienas. No Vēsmas kundzes dzirkstīja prieks un humors. Var tikai apbrīnot mākslinieces optimismu un mācīties, kā sirmā vecumā cilvēks var atrast sevī arvien jaunu radošumu un darbošanās  prieku, saglabājot gaišu un labestīgu skatījumu uz dzīvi. Pasākuma gaitā mēs kavējāmies atmiņās par iepriekšējām tikšanās reizēm, dzīvi kādreizējā Bejas pagastā, skatījāmies foto. Vēsmas kundze bija ieradusies ar mīļu dāvanu - pirmajām sniegpulkstenītēm - no sava dārza izraktām un podiņā iestādītām pavasara vēstnesēm.

Dzejniece mums lasīja savu sirsnīgo dzeju. Varējām aplūkot novadnieces grāmatu izstādi no Bejas bibliotēkas un novadpētniecības centra krājumiem, tajā gan varēja redzēt tikai daļu no lielā grāmatu pūra, kuru viņa radījusi.

Dzejniece sarakstījusi 42 grāmatas. Pēdējā, četrdesmit otrā dzejas grāmatiņa, ir izdota izdevniecībā ”Jumava”. Vēsmas kundze ļoti gaidīja jauno grāmatiņu piegādi no Rīgas, lai varētu paņemt līdzi uz Beju un mums parādīt, taču tās vēl bija aizkavējušās ceļā un šoreiz pie mums nenonāca. Tas būs iemesls tikties ar dzejdari un mākslinieci kādā citā pasākumā. Vēsma apmeklēja arī Bejas novadpētniecības centra jaunāko ekspozīciju, iepazinās ar pagasta pēckara perioda vēsturi. Jāteic, ka mūsu tikšanās aizritēja ļoti jaukā, nepiespiestā un sirsnīgā atmosfērā un šķiroties bijām priecīgas mēs, klubiņa dalībnieces, kā arī mūsu brīnišķīgā viešņa.

Kategorijas