Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzirnavu un Parka ielu stūra nams

Pirmās brīvvalsts laikā ēka Parka ielā 2a tika celta kā Alūksnes Krājaizdevu sabiedrība. Tā laika periodikas slejās var lasīt, ka “2. novembrī sabiedrība pārgāja uz  jaunajām telpām jaunuzceltajā Dzirnavu un Parka ielu stūrī (..), bet jaunā nama iesvētīšana notika Valsts proklamēšanas svētkos”.


“Krājaizdevu Sabiedrība dibināta 1901. gadā, tās pirmajā valdē ietilpa priekšsēdētājs barons Konrads fon Fītinghofs, locekļi - Ernests Zaķītis un Rūdolfs Rābe, padomē - Otto Sīlis, Bruno Raue, Aleksandrs Bremze un citi. Jau 1913. gadā sabiedrība no barona ieguva apmēram vienu hektāru lielu gruntsgabalu Parka un Dzirnavu ielu stūrī. Jaunā nama plānu izstrādāja arhitekts Lazdiņš, bet būvdarbus veica namdaris Vilciņš. Namu būvdarbi sabiedrībai izmaksāja ap 2200 latiem, blakus ēka (šķūnītis) - 700 latus. Kopā ar iekārtu nama vērtība norādīta  25 000 lati,” stāsta Alūksnes muzeja vēsturniece Zanda Pavlova.


Padomju periodā ēka ietilpa VEF 14. ceha rūpnīcas kompleksā, kur atradās kantora ēka, piebūvē - caurlaides postenis. Otrās brīvvalsts laikā ēkas pirmajā stāvā mājvietu raduši galdniecības preču un instrumentu veikals, ražošanas uzņēmuma grāmatvedība un klientu apkalpošanas centrs, pārtikas preču veikals, vēlāk arī lietoto apģērbu veikals. Otrajā stāvā -  frizētava un zobārstniecība, masieres kabinets, logu piegādes un montāžas uzņēmums.
Savulaik pēdējos gados ēkā rosījušies - automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecība,  būvniecības uzņēmums, telefonu, planšetdatoru, datoru remonts, kā arī atpūtas klubs.
Sandra Apine

Kategorijas