Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Startē 35. jubilejas orientēšanās sezona

Didzis Bauers

2019. gada 10. aprīlis 08:30

100

Savu pusapaļo 35. jubilejas sezonu uzsācis  orientēšanās kluba “Alūksne/Ape” rīkotās orientēšanās seriāla “Horizonts” sacensības, kuras interesentus gaida otrdienās.  Pirmā kārta,aizritējusi jau  9. aprīlī Alūksnē, Muižas parkā pie Putnu paviljona.

Atskatoties uz pirmsākumiem
Orientēšanās kluba pārstāvis, Alūksnes novada pašvaldības sporta darba organizators Vilnis Veļķeris atceras: “1985. gada 25. aprīlis ir palicis atmiņā kā šo sacensību seriāla pirmais starts. Toreiz pavasari iestājās vēlāk, laika apstākļi ir mainījušies pa šiem nepilnajiem 40 gadiem, un šogad mēs sezonu sākam ātrāk, jau nākamnedēļ. Priecājos, ka orientēšanās ir moderns sporta veids, kas aug līdzi laikam un tehnoloģijām. Sporta veids ir no sākotnējā mērķa un idejām pa šiem gadiem ir izmainījies līdz nepazīšanai. Nemainīga ir palikusi karte ar apzīmējumiem un kompass. Ļoti mainījusies ir karšu precizitāte, principi, pēc kuriem tās tiek sagatavotas. Sporta veida pirmsākumos 70. gados zīmēja kartes, bet tagad tehnoloģijas, kas ienāk mūsu dzīvē, tiek izmantotas arī šajā sporta veidā. Kartes tiek zīmētas digitāli, precīzi ar lāzeru palīdzību nosaka reljefu, ceļus un dažādus objektus. Mūsu pusē nav neviena jauna kartogrāfa, tā ir arī problēma valstī. Daudzi orientējas, bet neaizraujas ar karšu zīmēšanu.”
Kluba pārstāvis arī uzsver, ka ir mainījusies sacensību rīkošana un norise. “Sākumā pirmās atzīmēšanās iekārtas  bija ar krāsainiem zīmuļiem, mehāniskajiem kompostieriem, bet mūsdienās jau var atzīmēties, pat nepieejot cieši klāt pie kontrolpunkta, pietiek noskriet garām metra attālumā. Ir mainījies arī ekipējums, materiāli apaviem un skriešanas tērpiem, kas tagad ir viegli, atgrūž ūdeni. Nav vairs jātur bikses, lai šķērsotu grāvi, un apavi nepaliek smagi. Pagājis arī ir plaukstas kompasu laiks ar adatiņu, tagad  ir mazi, kompakti, uz rokas pirksta uzvelkami. Un svarīgākais – sporta veids ir kļuvis profesionāls, ar ļoti labu dalībnieku fizisko sagatavotību. Agrāk uzvarēja tas, kurš labi orientējās, bet tagad - tas, kuram ātrākas kājas. Pati galvenā vērtība, kas nav pazudusi kopš pirmā “Horizonta”, un primārais, ko cenšamies realizēt šajā seriālā kā klubs, ir cilvēku veselība. Iespējas, ko dod kustības, atrašanās prom no ierastās civilizētās vides, liela trokšņa un ikdienas darba. Tā ir atgriešanās pie dabas, veselīga dzīvesveida,” tā pieredzējušais orientierists V. Veļķeris.

Sacensības sarīkot nav viegli

Ne vienmēr ir svētki šajā sporta veidā. Daudz kam mainoties, orientēšanas sacensību rīkošanā parādās arī šķēršļi. “Ievērojami mainījusies vide, kur notiek orientēšanās, ir ļoti daudz apvidu, kuros sportots pirms trīsdesmit gadiem, kas tagad ir pārvērtušies par izcirtumiem, aizaugušām vietām, kas ir necaurejamas, un kļuvušas šim sporta veidam nepieejamas. Netrūkst arī birokrātisku šķēršļu, ko rada Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts meži un Aizsardzības ministrija. Cilvēks vairs nevar brīvi aizbraukt uz mežu, izlikt kontrolpunktus un orientēties. Ir jāsaskaņo, jārēķinās ar daudziem liegumiem, nevar nodarīt kaitējumu dabai. Mūsu pusē tagad ir daudz militāro objektu, kas aizņem milzīgas teritorijas, un atrasties tajās ir liegts, bet kādreiz tās bija iecienījuši orientieristi, rīkojot lielākas vai mazākas sacensības,” stāsta V. Veļķeris.
Kaut arī sporta veids šķiet vienkāršs, smagākā un dārgākā nasta ir sacensību rīkošana. “Vienas stacijas cena ir 100 eiro, un ir bijuši gadījumi, kad tām  “pieaug kājas” vai ir sabojātas, bet par laimi ir atradušās. Kādreiz pietika ar papīra lapu, zīmuli un hronometru.  Tagad viss ir datorizēts ar speciālu programmu rezultātiem, tam ir vajadzīgs ģenerators. Arī karšu drukāšana nav lēts prieks. Ja gribam kvalitatīvu pasākumu, ir jāiegulda liels darbs un līdzekļi,” uzsver organizators.
Jubilejas sezona - garāka
Orientēšanās kluba pārstāvis stāsta, ka 35. sezonā krasu izmaiņu nebūs un norisināsies 18 kārtas  ierasto 14 - 16 vietā. Sacensības, kā ierasti, notiks otrdienās, ļaujot nedēļas nogalēs dalībniekiem startēt Latvijas mēroga sacensībās. Starts būs atvērts no 16.00 līdz 19.00, mazliet īsāks laiks būs septembrī, kad startēt varēs līdz 18.30, lai dalībniekiem nebūtu jāskrien pa krēslu mežā. Orientēšanās klubam “Alūksne/Ape” ir izveidojusies sadarbība ar Igaunijas klubu “OK Vōru”, un ilgu laiku ir tradīcija visiem mūsu orientieristiem doties uz Igauniju, lai  piedalītos viņu rīkotajā posmā. Turpretim  igauņi ciemosies pie mums “Šūpalu” posmā pie Alūksnes ezera. Gaidīti arī Smiltenes orientieristi, uz kuru rīkotajām sacensībām dodas daudzi kluba “Alūksne/Ape” biedri.

Aicina izmēģināt
Organizatori aicina veselīgā dzīvesveida piekritējus izmēģināt savus spēkus šajā sporta veidā un centīsies parādīt to no interesantās puses, jo būs iespēja startēt zināmā teritorijā, vieglā reljefā, bez vienlaidus meža. Tas notiks  tepat, pilsētā, un nebūs nekur speciāli jābrauc. Starts Alūksnes muižas parkā pie Putnu paviljona. Tā būs arī lieliska iespēja apskatīt, kādas izmaiņas notikušas parkā. Šī sezona orientieristiem ir pakārtota starptautiskajām sacensībām “Kāpa”, kas jūnija beigās norisināsies Alūksnes pusē, un ir plašākie orientēšanās svētki Baltijā. Startam tajās gatavojas visi labākie pašmāju skrējēji ar Pasaules čempionu vidējā distancē Edgaru Bertuku priekšgalā.

Kategorijas