Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Stipendijas – arī sociālajiem darbiniekiem

Līga Vīksna

2019. gada 10. aprīlis 08:33

144

Alūksnes novada dome marta sēdē nolēmusi, ka ar pašvaldības stipendijām atbalstāmi arī divi sociālie darbinieki, lai gan par šo nepieciešamību martā domes komitejās un arī sēdē  izskanējuši dažādi viedokļi. Šobrīd Alūksnes novada pašvaldības stipendijas jau vairākus gadus saņem jaunie mediķi.
Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča norāda – pašvaldības stipendiju komisija janvārī saņēmusi iesniegumu no Sociālo lietu pārvaldes. Tajā izklāstīta dramatiskā situācija Alūksnes novadā ar sociālo darbinieku nodrošinājumu un viņu atbilstību nepieciešamās izglītības prasībām.

Var studēt arī Alūksnē
“Ir izskatīta iespēja sociālajiem darbiniekiem, kuriem jau ir pirmā līmeņa izglītība, papildināt to tepat, Latvijas Universitātes Alūksnes filiālē, bet arī te rezerves netika atrastas – ar februāri no Alūksnes ir tikai viens šāds students. Vasarā universitāte plāno piedāvāt sociālā darba studijas jau  no pirmā kursa, arī tepat, Alūksnē. Tiekoties atkārtoti stipendiju komisijai ar Sociālo lietu pārvaldes vadītāju Arturu Upīti un pārrunājot situācijas nopietnību, nolemts virzīt pašvaldībā apstiprināšanai stipendiju sociālajiem darbiniekiem ar mērķi piesaistīt novadam jaunos speciālistus arī šajā jomā. Tiem jābūt pilna laika studentiem, kuri studē jau trešajā kursā. Sociālo lietu pārvalde sazināsies ar augstskolām, kur sagatavo sociālos darbiniekus, stāstot par to, ka Alūksnes novada pašvaldība var viņiem nodrošināt darbavietu pēc diviem gadiem,” skaidro G. Kupča.

Rosina palielināt atalgojumu
Deputāte Jana Zilkalne šādu priekšlikumu neatbalsta, jo uzskata, ka problēma nav sociālā darba speciālistu trūkums, bet zemais atalgojums, ko viņi saņem. “Ja cilvēks zinātu, ka šeit ir pietiekami labs atalgojums, tad apgūtu šo profesiju pats par saviem līdzekļiem vai studētu valsts budžeta grupās. Neuzskatu, ka pašvaldībai jāmaksā šādas stipendijas. Vajag pārskatīt sociālā darba speciālistu darba samaksu Alūksnes novadā,” domā J. Zilkalne. Viņai piekrīt deputāts Mārtiņš Augstkalnietis.
Sociālo speciālistu vidējais atalgojums Alūksnes novadā ir 680 eiro, kas ir mazāk nekā medicīnas māsai.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins iebilst un uzskata, ka pašvaldībai tomēr vajag maksāt stipendijas potenciālajiem sociālajiem darbiniekiem, jo novadā atvērts arī
jauns pansionāts. “Šādus speciālistus vajag un vajadzēs arī nākotnē,” pārliecināts A. Fomins.

Trūkst visā valstī
Deputāte Līga Langrate atgādina par diskusiju 2017. gadā novada pašvaldībā, kad runāja izveidot datu bāzi ar Alūksnes novadā trūkstošiem speciālistiem, un interesējās, vai sociālā darba speciālisti ir tajā iekļauti. “Pēdējos gados Alūksnes novadā vērojama liela sociālā darba speciālistu rotācija. Varbūt ir kāda cita problēma, kas jārisina – zems atalgojums, vadības attieksme,” rosina L. Langrate.
Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova atzīst – šāda datu bāze ir tapusi, bet sociālā darba speciālisti tajā nav. Sociālo lietu pārvaldes vadītājs Arturs Upīts uzsver – novadā un arī visā valstī  trūkst sociālo darbinieku ar atbilstošu izglītību, tādēļ problēma tiešām ir aktuāla un prasa risinājumu.

Kategorijas