Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina aktīvāk izmantot tehnoloģijas

Aivita Lizdika

2019. gada 11. aprīlis 10:38

115

No 25. līdz 29. martam visā Latvijā norisinājās jau desmitā “Eiropas Digitālā nedēļa”, kuras mērķis bija aicināt sabiedrību aktīvāk izmantot tehnoloģijas un e - pakalpojumus, vienlaikus uzlabojot savas prasmes.
Digitālajā nedēļā šogad aktīvi piedalījās arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Alūksnes filiāle, lai informētu sabiedrību par e - prasmju nozīmi darbā, mācībās un karjeras izaugsmē.  

Uzrunā darba meklētājus
Otrdien, 26. martā, Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiāle sadarbībā ar Alūksnes pilsētas bibliotēku aicināja apmeklēt informatīvu semināru “NVA piedāvātie e - pakalpojumi karjeras izaugsmei un darba meklēšanas prasmju pilnveidei”. Tā mērķa grupa bija bezdarbnieki, darba meklētāji un citi interesenti. Seminārs bija kupli apmeklēts, jo par to interesi bija izrādījuši ne vien pieaugušie darba meklētāji, bet arī Alūksnes novada vidusskolas 10. klases skolēni, kas ir potenciālie darba meklētāji nākotnē. NVA Alūksnes filiāles karjeras konsultante Sanita Rušķe klātesošajiem pastāstīja par to, kādi e - pakalpojumi darba meklēšanas un karjeras atbalsta jomā pieejami aģentūras mājas lapā, runāja par sevis izzināšanas un tālākās izglītības iespējām, savukārt karjeras konsultante Kristīne Virka tuvāk iepazīstināja ar CV vai tā saucamā dzīves gājuma apraksta izveides iespējām interneta vidē un dažādiem vakanču portāliem, informēja par darba tirgus prognozēm, runāja par kritisko domāšanu un digitālo identitāti. Abas speciālistes aicināja apmeklēt aģentūras mājas lapu www.nva.gov.lv, kurā iespējams ļoti daudz uzzināt par karjeras iespējām, par vakancēm, izlasīt dažādu profesiju aprakstus un uzzināt atvērto durvju dienu datumu un laiku dažādās mācību iestādēs, plānojot savas tālākizglītības un darba iespējas pēc vidusskolas beigšanas.

Aktuālo uzzina arī darba devēji
Savukārt piektdien, 29. martā, uz semināru Digitālās nedēļas ietvaros tika aicināti darba devēji. Interesi par to bija izrādījuši Alūksnes novada uzņēmēji, nevalstisko organizāciju un pašvaldības iestāžu vadītāji. Semināru atklāja NVA Alūksnes filiāles vadītāja Virgīnija Veļķere un interesentus informēja par pašreizējām nodarbinātības aktualitātēm, kas attiecas tieši uz darba devējiem. Par iespēju reģistrēt vakances un darbinieku atlasi,  par NVA piedāvātajiem pasākumiem noteiktām personu grupām, par apmācību pie darba devēja, skolēnu vasaras darbu, par algotiem pagaidu sabiedriskiem darbiem, par pasākumiem komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai un par mobilitātes atbalstu darbam Latvijā runāja NVA Alūksnes filiāles darbinieces – nodarbinātības aģente Aiva Jakobsone, koordinējošās ekspertes Viktorija Koliste un Ina Sileniece, kā arī nodarbinātības organizatore Anita Muratova.
Noklausoties speciālistu stāstījumu, klātesošajiem radās arī vairāki jautājumi. Piemēram, darba devēji interesējās, kā notiek pretendentu atlase, ja uz vakanci pasākumā noteiktām personu grupām pieteikušies vairāki pretendenti? I. Sileniece atbildēja, ka tādēļ aģentūrā ir izveidota aktīvās nodarbinātības un atbalsta pasākumu īstenošanas komisija, kas lemj atbilstoši aģentūras izstrādātam nolikumam. Ar šo nolikumu un daudz ko citu jebkurš darba devējs var iepazīties aģentūras mājas lapā www.nva.gov.lv, aizpildīt tur nepieciešamo pieteikumu vakancei savā uzņēmumā un iesniegt to.

Kategorijas