Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes muzejā – Janas Rāgas pasakainās fotogrāfijas

Dace Plaude

2019. gada 11. aprīlis 10:39

294

No 11. aprīļa Alūksnes muzejā būs skatāma fotogrāfes Janas Rāgas fotogrāfiju izstāde “Cits iesākums un atvērti horizonti”.   
“Šopavasar paliek trīs gadi, kopš es sāku fotografēt. Izvēloties darbus izstādei, izgāju cauri  trīs gadus lielajam fotogrāfiju arhīvam, soli pa solim atcerējos savu ceļu no pirmajām fotogrāfijām, kad vēl studēju dizainu, līdz pēdējiem darbiem. Atlases procesā radās arī izstādes nosaukums “Cits iesākums un atvērti horizonti”. Tas ir mans cits iesākums. Tas ir arī katra jauna izaicinājuma iesākums, katras jaunas idejas iesākums. Katram iesākumam ir horizonts, pat vairāki, gluži kā vairāki iespējamie virzieni. Ejot pretī horizontam, visu laiku kaut kas notiek, un katrs notikums, kas kādreiz atpakaļ likās horizonts, tagad ir tikai punkts un horizonti joprojām ir atvērti. Visus šos trīs gadus es tā arī darīju – es mācījos pašmācības ceļā, kļūdījos, mēģināju viena iemesla pēc – man tas patīk, aizrauj un uzlādē emocionāli. Patīk ne tikai nospiest “burvju” podziņu noteiktā brīdī ar tā vai savādāk uzstādītiem kameras parametriem (kamera ir tikai resurss un viens no līdzekļiem). Patīk ar zināmiem paņēmieniem veikt atklājumus, veidot stāstu, kas runā bez vārdiem un divdimensiju formātā rādīt un sniegt tālāk sajūtas un emocijas. Izstādē būs skatāmi darbi gan no pašiem pirmsākumiem, gan no pēdējiem - pavisam 28 fotogrāfijas un viens foto stāsts, kas šoreiz ir vairāk kā atgādinājums, nevis kaut kas jauns,” stāsta J. Rāga.

Vaicāta, ko  viņa sagaida no izstādes, fotogrāfe saka: “Tā kā esmu no tiem cilvēkiem, kuri pasauli uztver ar sajūtām un dzīvi izdzīvo ar emocijām, no izstādes varu gaidīt tikai emocijas. Izstāde ir tikai punkts. Man negribētos par šo punktu domāt kā par posma nobeiguma vai arī cita posma sākuma punktu. Man tas ir punkts kā dzīves notikums. Labākais, ko es varu izdarīt, tas ir izbaudīt šo notikumu, izbaudīt būšanu šajā punktā.”

 2018. gada aprīlī Alūksnes pilsētas bibliotēkā notika J. Rāgas pirmās izstādes “Mēs redzam to, ko gribam just” atklāšana. Vēlāk tā bija skatāma ģimnāzijā. Tajā pašā gadā jūnijā viņa piedalījās plenērā “Karosta foto osta”, pēc kura nobeiguma notika izstāde, kurai tika atlasīti arī J. Rāgas darbi. “Šogad viens no foto draugiem mani paaicināja spēlēt “GuruShots” – tā ir pasaulē lielākā spēle fotogrāfiem, kur ar saviem darbiem var startēt dažādos izaicinājumos. Ar katru jaunu iesākumu un notikumu es arvien vairāk pārliecinos – horizonti ir atvērti, tiem tikai ir jāiet pretī,” tā J. Rāga.

Kategorijas